Ειδήσεις

"Κεραμίδι" για 30 αστέγους

Στέγη για ένα χρόνο, με παράλληλη οικονομική κάλυψη όλων των αγαθών που τους χρειάζονται για να μπορούν να επιβιώσουν, προβλέπει το σχέδιο δράσης "ΑΝ-ΟΙΚΩ", στο πλαίσιο του προγράμματος "Στέγαση και επανένταξη" του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μέσω του προγράμματος σε πρώτη φάση θα υποστηριχθούν 30 άστεγοι που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηρακλείου.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται μέσα από αυστηρά κριτήρια να επιλεγούν συνολικά 30 άτομα, που θα φιλοξενηθούν σε σπίτι για ένα χρόνο, με ενοίκιο που θα το καλύπτει το κράτος. Επίσης, μέσα από το ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται να καλύπτονται και όλα όσα θα χρειαστούν οι άνεργοι στο διάστημα της φιλοξενίας τους στα σπίτια αυτά. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στα 30 άτομα συμπεριλαμβάνονται είτε μεμονωμένοι άστεγοι είτε οικογένειες αστέγων, γεγονός που περιορίζει αναπόφευκτα τον κόσμο που θα ωφεληθεί. Όμως, θεωρείται μια βοήθεια, που παράλληλα θα μπορεί και να αποτελέσει σημαντικό αποκούμπι για τους ανθρώπους αυτούς, που θα καταφέρουν έτσι να βρουν δουλειά και να κερδίσουν το δικαίωμά τους να έχουν τη δυνατότητα να ζουν κάτω από μια στέγη, δουλεύοντας από τώρα και μετά.

Άλλωστε, το πρόγραμμα θα "βρει" εργοδότες, που θα τους καλύπτει εξ ολοκλήρου το μισθό που θα καταβάλλουν στους άστεγους που θα απασχολήσει στην επιχείρησή του, πέρα από την κάλυψη ενοικίου και όλων των αγαθών και μέσων καθημερινής διαβίωσης (λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΗ, ένδυση, διατροφή).

Σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα σχετικές ανακοινώσεις, που στόχο έχουν να ενημερωθούν οι άστεγοι, αλλά και οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος για την απορρόφηση των ανθρώπων αυτών, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, αρχίζει η διαδικασία επιλογής των αστέγων που θα κληθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και συγκεκριμένα αρχίζει από 1/1/2015 και ολοκληρώνεται στις 31/12/2015. Έχει προϋπολογισμό 258.600 ευρώ. Φορέας διαχείρισής του πανελλαδικά είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Για την υλοποίηση του σχεδίου τοπικά συνεργάζονται 5 φορείς, που συνδυάζουν την εμπειρία στην ομάδα στόχου και δυνατότητες ανάπτυξης ενεργειών για τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Έτσι, έγινε προ ημερών συνάντηση με στόχο το συντονισμό των φορέων και υπηρεσιών, ώστε να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνάς Σπανάκη, στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, η Μαίρη Παχιαδάκη και στελέχη του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου, ο γενικός γραμματέας του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς και εκ μέρους του ΕΒΕΗ - ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές ο Γιώργος Καραπιδάκης.

Γίνονται προσπάθειες

Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια στο Ηράκλειο λειτουργεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων. Τους τελευταίους μήνες λειτουργούν και κάποιοι χώροι για τη φιλοξενία τους και το βράδυ. Τόσο το συγκεκριμένο κέντρο όσο και οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου διατηρούν επαφή με τους ανθρώπους αυτούς, που ζουν σε απίθανα μέρη, κάνοντας αγώνα για να αντέξουν όλα τα δεινά που τους φέρνει η ζωή στο δρόμο, ή κάτω από γέφυρες, ακόμα και σε σπηλιές.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα "Στέγαση και επανένταξη", είναι πανελλαδικό και έχει εγκριθεί για να προσφέρει στήριξη σε συγκεκριμένο αριθμό αστέγων κατά περιοχή.

Προβληματισμός ΕΚΗ: Τι θα γίνει όταν περάσει ο χρόνος;

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς εκφράζει τον εξής προβληματισμό: «Καταρχήν, πώς θα πεις μετά στην οικογένεια των αστέγων ή στο μεμονωμένο άστεγο όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος να τα μαζέψει και να ξαναβγεί στο δρόμο; Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο προβληματισμός μας. Εμείς διερωτώμαστε ακόμη πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση, που με την πολιτική της έφερε τους ανθρώπους αυτούς σε αυτήν την κατάσταση, να έρχεται σήμερα με τέτοια προγράμματα και να τους πετάει, ουσιαστικά, ένα καρβέλι ψωμί»...

Καταλήγοντας, ο Στέλιος Βοργιάς τονίζει ότι τα 30 άτομα είναι πολύ λίγα για να βοηθηθούν μέσα από αυτό το πρόγραμμα και προσθέτει ότι σήμερα, εκτός από τους άστεγους στο Ηράκλειο, που είναι πολύ περισσότεροι, υπάρχει και εκρηκτικό πρόβλημα επιβίωσης πολλών άλλων οικογενειών, που χρωστάνε 6 και 7 ενοίκια και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν και αυτές στο δρόμο.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια