default-image

Επαναλειτουργεί "μερικώς" ο Βιολογικός

Κρήτη
Επαναλειτουργεί "μερικώς" ο Βιολογικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ανακοινώσεις - στη μία ότι τίθεται ξανά από σήμερα «σε λειτουργία» ο Βιολογικός Καθαρισμός και στην άλλη ότι «τίθεται τμηματικά σε λειτουργία ο Βιολογικός» (!) - έδωσε στη δημοσιότητα χθες η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, μετά από συνεδρίασή της, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την άμεση εκταμίευση ποσού 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια, για να μπορέσει η ΔΕΥΑΗ να αντιμετωπίσει γρήγορα τα πρώτα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών.

Υπό το βάρος της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται από τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Ηρακλείου, με τα απόβλητα που διοχετεύονται ανεπεξέργαστα στο ένα χιλιόμετρο από την ακτή να εμπεριέχουν και τοξικά λύματα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ και η δημοτική Αρχή, όπως και η Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού.

Μάλιστα, άπαντες συμφωνούν ως προς τη σκληρή δουλειά του προσωπικού της ΔΕΥΑΗ, που όπως πάντα έτσι και τώρα δουλεύει ακατάπαυστα και πυρετωδώς.

Φταίνε... οι δημοσιογράφοι

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της για τη χθεσινή συνεδρίαση, η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ χρησιμοποιεί μισόλογα για τον τρόπο με τον οποίο πλημμύρισαν οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Κι αυτό διότι αναφέρει πως ενημέρωσε δήμαρχο και περιφερειάρχη «ότι έγινε υποσκαφή του πασσαλοφράγματος του ποταμού Γιόφυρο, με αποτέλεσμα να μπουν νερά και λάσπες που προκάλεσαν τη μεγάλη καταστροφή στο Βιολογικό Καθαρισμό».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι τα νερά πέρασαν κάτω από το νοτιοδυτικό τοιχίο των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΗ, κάτι που παραδέχτηκε προ ημερών ο κ. Φακουρέλης προς την εφημερίδα μας!

Ήξεραν τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ ή δεν ήξεραν ότι το τοιχίο αυτό έπρεπε να ενισχυθεί στη βάση του; Είχαν ή δεν είχαν ξαναμπεί νερά κάτω από το τοιχίο στο παρελθόν; Για όλα αυτά φταίνε «τα ανεύθυνα δημοσιεύματα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση;

Επίσης, επισημάνθηκε, ότι η διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ δούλεψαν μέρα και νύχτα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η επαναλειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού. Παράλληλα έγινε αναφορά στα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν προκειμένου να θωρακιστεί η εγκατάσταση.

Πάντως, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δοθεί φως στο θέμα της πλημμύρας των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΗ.

Σημαντική στήριξη

Αναλυτικότερα, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε την άμεση εκταμίευση ποσού 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια, προκειμένου η ΔΕΥΑΗ να αντιμετωπίσει τα πρώτα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών. Παράλληλα παρέδωσε στο δήμαρχο Ηρακλείου τις αποφάσεις για την κατάθεση ποσού 756.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις του φράγματος Λαδούκου, καθώς και ποσού 1.000.000 ευρώ για τη μεταφορά του νερού από την τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού, που θα αρδεύει αγροτικές εκτάσεις στη δημοτική ενότητα Τεμένους.

Ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε στενή συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση προκειμένου να αξιοποιηθούν πιστώσεις από το νέο ΠΕΠ Κρήτης, αφού στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ε.Ε. δίνεται βάρος σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός είπε πως θα γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή και στάθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης και του προσωπικού της ΔΕΥΑΗ όλες αυτές τις μέρες, προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News