Ειδήσεις

Νέα κόντρα για τα σκουπίδια

Νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους, με ευθείες βολές και καταγγελίες, πυροδότησε η παρέμβαση της παράταξης του Γιάννη Σέγκου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Η παράταξη των Ενεργών Πολιτών καταγγέλλει εκ νέου υπερκοστολογήσεις που ανεβάζουν το λογαριασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Χερσονήσου, μέσω του διαγωνισμού που προωθεί η δημοτική Αρχή, με το δήμαρχο Χερσονήσου να κάνει λόγο από τη δική του πλευρά για μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες.

Το "δεύτερο ημίχρονο" της επεισοδιακής συνεδρίασης της 10ης Δεκεμβρίου, στην οποία πέρασε η εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μαστοράκη με τις ψήφους των παρόντων συμβούλων της παράταξής του, εξελίχθηκε την Τετάρτη.

Ο Γιάννης Σέγκος επιχείρησε να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο στοιχεία τα οποία, όπως είπε, προέρχονται από τις αντίστοιχες μελέτες διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Αποκορώνου, η οποία έχει συνταχθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά του Δήμου Ζίτσας στα Ιωάννινα. Όμως κατά παράβαση του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως καταγγέλλει η Παράταξη των Ενεργών Πολιτών του Δήμου Χερσονήσου, η παρέμβαση του Γιάννη Σέγκου διεκόπη, χωρίς να του επιτραπεί να ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, «με πρωτοφανή, αντιδημοκρατικό και φασιστικό τρόπο», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε χθες ο κ. Σέγκος, στο Δήμο Χερσονήσου η κατανάλωση καυσίμου ενός απορριμματοφόρου έχει προϋπολογιστεί στο 1,05 λίτρο το χιλιόμετρο. Τη στιγμή που για το ίδιο όχημα στο Δήμο Αποκορώνου η κατανάλωση είναι 1 λίτρο ανά 2,5 χιλιόμετρα και στο Δήμο Ζίτσας 0,7 λίτρα το χιλιόμετρο. Με απλούς υπολογισμούς το κόστος των καυσίμων για τα απορριμματοφόρα του Δήμου της Χερσονήσου υπερβαίνει κατά 40% το μέσο όρο. Σχεδόν τριπλάσια διαφορά προκύπτει και στο κόστος συντήρησης των οχημάτων. Στο Δήμο Αποκορώνου, για ένα απορριμματοφόρο τύπου πρέσας απαιτούνται περίπου 8.500 ευρώ, ενώ στο Δήμο Ζίτσας η συντήρηση των οχημάτων είναι ακόμα φτηνότερη. Στο Δήμο Χερσονήσου για το ίδιο απορριμματοφόρο φαίνεται να απαιτούνται 20.240 ευρώ.

«O Δήμος Χερσονήσου θα επιβαρυνθεί με σχεδόν 500.000 ευρώ το χρόνο και μόνο για το ένα σκέλος της καθαριότητας», αναφέρει ο κ. Σέγκος ο οποίος κάλεσε εκ νέου τη δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει τη στάση της.

«Η κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται κατά προσέγγιση και η όποια διαφοροποίηση προκύπτει θα θεραπευτεί από την αναμενόμενη έκπτωση που θα ζητηθεί από τους υποψήφιους αναδόχους», αναφέρει στην απάντησή του ο δήμαρχος Χερσονήσου, υποστηρίζοντας πως συγκρίνονται τελείως διαφορετικά έργα. Ο κ. Μαστοράκης εμφανίστηκε οργισμένος στην πρώτη αντίδρασή του, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες με στόχο να επηρεαστεί η στάση του Ελεγκτικού Συμβουλίου όταν θα έρθει η ώρα να εξετάσει τη σύμβαση.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια