default-image

Μία όμορφη καντάδα που ξύπνησε μνήμες

Πολιτισμός
Μία όμορφη καντάδα που ξύπνησε μνήμες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια όμορφη καντάδα στους δρόμους και τα στενάκια του Ηρακλείου πραγματοποίησε την περίοδο των εορτών ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "Αετογιάννης" (www.Aetogiannis.gr).

Μικροί και μεγάλοι μαθητές του Ομίλου, χορευτές και μουσικοί γέμισαν με μελωδίες, χορούς, παράδοση και ζωντάνια το κέντρο της πόλης. Όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Κρήτης αρμονικά δεμένα μεταξύ τους στα χέρια άξιων μουσικών απέδιδαν με ποιότητα και σεβασμό στην παράδοση τις παλαιές παραδοσιακές μελωδίες με τις οποίες διάβαιναν οι παλιοί κανταδόροι της Κρήτης.

Η καντάδα ξεκίνησε από την πλ. Δασκαλογιάννη όπου ο Όμιλος από το μεσημέρι είχε συγκεντρωθεί για φαγητό, μουσική και χορό. Στη συνέχεια προχώρησε σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πέρασε από την πλ. Λιονταριών  και σε διάφορα σημεία κοντοστεκόταν για μια ρακή, ένα κέρασμα ή ένα χορό με όλους τους παρευρισκόμενους.

Η όμορφη αυτή παρέα κατέληξε στην πλ. Ελευθερίας, πέρασε από όλα τα όμορφα παραδοσιακά σπιτάκια των εορτών και κατέληξε στο Στέκι του Αετογιάννη, όπου στήθηκε άλλο ένα γνήσιο κρητικό γλέντι με απλότητα και αυθορμητισμό, συμμετοχή από όλο τον κόσμο και ζεστασιά στις καρδιές και στην φιλοξενία που ξεπερνούσε το υπερβολικό ψύχος των ημερών και την αποξένωση της εποχής.

Η καντάδες αυτές αποτελούν πλέον βαθιά παράδοση και θεσμό για τους ανθρώπους του Ομίλου "Αετογιάννης". Γίνονται σε τακτά διαστήματα με αφορμή εορτές, σημαντικές εκδηλώσεις και γεγονότα ή και απλά χωρίς λόγο έπειτα από μια παρέα όπως γινόταν τα παλιά χρόνια στην Κρήτη.

Εδώ και χρόνια ο κόσμος του Ηρακλείου ξαφνιάζεται ευχάριστα από το πέρασμα των κανταδόρων του Ομίλου και υποδέχεται εγκάρδια και φιλόξενα μουσικούς και χορευτές. Παρόμοια καντάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την περίοδο των Αποκριών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News