default-image

Μ. Καρχιμάκης: "Το ΚΙΔΗΣΟ είναι το ουσιαστικό ΠΑΣΟΚ"

Ελλάδα
Μ. Καρχιμάκης: "Το ΚΙΔΗΣΟ είναι το ουσιαστικό ΠΑΣΟΚ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών με το Κίνημα Μιχάλης Καρχιμάκης μιλά για όλους και για όλα: από το Κίνημα ως το ΠΑΣΟΚ και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν την επομένη των εκλογών, αλλά και τους λόγους για τους οποίους καλεί τους πολίτες της Αθήνας να τον εμπιστευτούν.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καρχιμάκη στο Rizopoulos Post έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Καλωσορίζουμε τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, υποψήφιο με το Κίνημα, όπως το λέτε, στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας. Πώς αισθάνεστε, κύριε Καρχιμάκη, εσείς που έχετε μια ιστορία, μια διαδρομή, που σε αυτές τις εκλογές δεν είστε ΠΑΣΟΚ;

Μιχ. Καρχιμάκης: «Σε αυτές τις εκλογές είμαστε το ουσιαστικό ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ όπως εξελίχθηκε κάτω από τις πολιτικές της σημερινής ηγετικής ομάδας και διολίσθησε στο 3% και στο 4%, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μόνο ΠΑΣΟΚ δεν είναι. ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Μόνο σε αυτό το μόρφωμα δεν υπάρχει πλέον».

Δ.: Άρα λέτε ότι είστε το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ;

Μ.Κ.: «Νομίζω ότι το Κίνημα είναι μια λυτρωτική αφετηρία. Μια αφετηρία επανασυσπείρωσης των δυνάμεων που δεν άντεχαν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να ενσωματώνεται στη Δεξιά. Δεν άντεχαν το ΠΑΣΟΚ να είναι μέσα σε ένα περίγραμμα, το οποίο στην ουσία δε μας διαφοροποιούσε από τις πολιτικές και δεν υπήρχαν κόκκινες γραμμές από τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να παίξει το ρόλο του μετά τη λήψη των δυο δανείων όπου θεωρητικά έπρεπε να κλείσει ο κύκλος της κρίσης και να ανοίξει ένας άλλος κύκλος με αλλαγή πολιτικής. Αυτή την αλλαγή πολιτικής δεν την είδαμε ποτέ. Και ποιο ήταν το μεγάλο ζητούμενο; Το ζητούμενο ήταν το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε. Πραγματικά σηκώσαμε ένα πολύ μεγάλο βάρος. Και επειδή πολλοί λένε διάφορα. Ότι ο Παπανδρέου κατέστρεψε τη χώρα…».

Δ.: Αυτό είναι αλήθεια. Πολλοί λένε ακόμα πως τα τέσσερα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη μέρα στο Καστελλόριζο είναι πολύ λίγα για να ξεχάσει ο κόσμος ότι ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της χώρας έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο.

Μ.Κ.: «Δεν είμαι από εκείνους που δεν κάνουν αυτοκριτική. Που δε λένε ότι στην προσπάθεια αυτή δεν έγιναν λάθη, αστοχίες, αδικίες. Δεν είμαι από αυτούς που θα το παραγράψουν ή θα το παραλείψουν. Όμως θέλω να τονίσω κάτι. Η ιστορία άραγε ξεκίνησε να γράφεται το 2009; Πρόλαβε ο Παπανδρέου να καταστρέψει μέσα σε πέντε μήνες τη χώρα;

Γιατί κανείς δε μιλάει σήμερα για τον Κώστα Καραμανλή και τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής του; Γιατί κανένας δεν υπενθυμίζει ότι το 2004, που το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, το έλλειμμα που αφήσαμε ήταν 8 δισ. ευρώ; Εγώ μιλάω με απόλυτους αριθμούς. Διότι πολλές φορές τα ποσοστά δεν παραπέμπουν στον όγκο του χρήματος και πολλοί δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Κάθε μονάδα ελλείμματος ισοδυναμεί με 2-2,1 δισ. ευρώ. Το 2009 παραλάβαμε λοιπόν 36 δισ. ευρώ. Δηλαδή 26-28 ολόκληρα δισ. ευρώ επιπλέον.

Και αν λάβετε υπόψη σας ότι το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε στην πρώτη φάση μέτρων, μόνο με 4 δισ. ευρώ μέτρα. Πότε πήρε τα μέτρα ο Παπανδρέου; Αφού παρακαλούσε τους Ευρωπαίους και τους έλεγε ότι καταρρέουμε, πάρτε μέτρα. Ελάτε να στήσουμε ένα μηχανισμό στήριξης. Οι Ευρωπαίοι καθυστέρησαν έξι μήνες. Κατηγορείται δηλαδή ο Παπανδρέου γιατί έστησε ένα μηχανισμό στήριξης όπου οι αγορές δε μας δάνειζαν για να μπορέσει να προχωρήσει και να λειτουργήσει η χώρα σε όλες τις εκφράσεις της; Κατηγορείται δηλαδή γιατί πήρε το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. ευρώ μαζί με το κούρεμα των 100 δισ. ευρώ - το μεγαλύτερο δάνειο από κράτη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο;

Βεβαίως και αναμετρηθήκαμε με την ιστορία μας, τη ψυχή μας, τη διαδρομή μας. Με τους ανθρώπους που μας στήριξαν. Αυτό είναι μια αλήθεια. Αλλά, από την ώρα που πήραμε τα δυο δάνεια, έπρεπε να πάμε σε αλλαγή πολιτικής. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο Παπανδρέου ανατράπηκε. Ανατράπηκε από τη σημερινή ηγετική ομάδα του Βενιζέλου και τον αντιμνημονιακό Σαμαρά. Αυτή ήταν η πραγματικότητα».

Δ.: Ανατράπηκε λέτε όταν είπε για το δημοψήφισμα.

Μ.Κ.: «Ανατράπηκε πολύ πιο πριν. Είχε μεθοδευτεί η ανατροπή του».

Δ.: Από τον κ. Βενιζέλο;

Μ.Κ.: «Βεβαίως. Από τον κ. Βενιζέλο και την ομάδα του. Άλλωστε δε βλέπαμε όλοι οι βουλευτές- γιατί πολλοί ξεχνάμε - το Νοέμβριο του 2011 να βγαίνουν στο περιστύλιο της ζωής και να λένε σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό του 44% ότι "αποτελείς παρελθόν"; Δεν έβγαιναν κάποιοι και έλεγαν ότι "εγώ αν κάνεις δημοψήφισμα παραιτούμαι";».

Δ.: Το εννοούσε σοβαρά ο κ. Παπανδρέου το δημοψήφισμα ή ήταν ένα διαπραγματευτικό χαρτί;

Μ.Κ.: «Όχι (δεν ήταν διαπραγματευτικό χαρτί). Διότι το ερώτημα που ήθελε να θέσει ο Παπανδρέου ήταν: ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση. Και αυτό θα έκανε ερχόμενος από τις Κάννες. Και πριν πάνε στις Κάννες ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε βγει στον ΑΝΤ1 και είχε πει ότι το δημοψήφισμα είναι λυτρωτικό που θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να καταγράψει την άποψή του. Δεν υπάρχει πιο δημοκρατικό μέσο για να λάβουμε αποφάσεις».

Δ.: Και τι μεσολάβησε κατά τη γνώμη σας;

Μ.Κ.: «Μεσολάβησαν οι συνεννοήσεις του κ. Σαμαρά με τον κ. Μπαρόζο, όπου ο κ. Σαμαράς είπε ότι εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω πρωτοβουλίες αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα. Και επίσης οι συνομιλίες του κ. Μπαρόζο με τον κ. Βενιζέλο, που του είπε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να το σκοτώσουμε».

Δ.: Άρα θέλετε να πείτε ότι η συνεργασία του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο είχε προαποφασιστεί;

Μ.Κ.: «Εγώ δεν μπορώ να το πω αυτό. Ο καθένας από τη δική του αφετηρία ήθελε να ανατρέψει τον Παπανδρέου. Ο ένας για να γίνει αρχηγός και ο άλλος για να γίνει πρωθυπουργός. Και πάνω εκεί πάτησαν τα διάφορα συμφέροντα για να ανατρέψουν τον Παπανδρέου. Γιατί; Γιατί ο Παπανδρέου ετοιμαζόταν να φέρει νόμο για να πάρει τις άδειες των Μέσων Ενημέρωσης το κράτος. Αυτό τι θα σήμαινε; Ότι θα υπήρχε ο έλεγχος και των δανειοδοτήσεων και των φορολογικών εκκρεμοτήτων».

Δ.: Άρα λέτε ότι οι ολιγάρχες των μίντια έριξαν τον Παπανδρέου;

Μ.Κ.: «Βεβαίως. Ήταν ένα μείγμα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Δεύτερον: Είχαμε ψηφίσει το νόμο για την άρση του απορρήτου των καταθέσεων, ο οποίος σε συνδυασμό με μια πρόταση νόμου που είχε ο καταθέσει ο Γρηγόρης Νιώτης μαζί με 26 βουλευτές θα επέτρεπε να ελέγξουμε εμβάσματα 300 δισ. ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2000 έως το 2012. Πράγμα το οποίο δεν έγινε. Και πράγμα το οποίο είχα εισηγηθεί επανειλημμένα στο Πολιτικό Συμβούλιο στον κ. Βενιζέλο και ο κ. Βενιζέλος αρνούνταν με τον τρόπο του να φέρει την πρόταση νόμου στη Βουλή προκειμένου να ελεγχθούν αναδρομικά τα εμβάσματα που θα έφερναν πόρους πάνω από 30 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν γινόταν αυτό τι θα σήμαινε; Ότι σε βάθος τριετίας θα είχαμε έσοδα 30 δισ. ευρώ. Συνεπώς δε θα μιλούσαμε ούτε για περικοπές μισθών, ούτε για περικοπές συντάξεων, ούτε για ΕΝΦΙΑ. Ούτε για φόρους από το παράθυρο. Ούτε να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις ότι "εμείς δεν ξανακόβουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά την ίδια ώρα βάζαμε τέτοιους φόρους με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι συντάξεις να χαμηλώνουν". Όλα αυτά δεν έγιναν. Και δεν ολοκληρώθηκε  η επιδίωξη του Παπανδρέου να υπάρξει νέος πλούτος μέσα από τη σύγκρουση με όλα εκείνα τα φαινόμενα που τον αναχαιτίζουν, τον παρεμποδίζουν και τον υπονομεύουν».

Δ.: Μη φύγουμε από τον έλεγχο του χρήματος. Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να υπήρχε αυτή η πρόθεση. Στην πραγματικότητα τι είδαμε; Ότι έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ δεν υπήρξε ποτέ. Και κατηγορείται ο κ. Παπακωνσταντίου για τη διαχείριση του ζητήματος.

Μ.Κ.: «Όταν απερρίφθη η πρόταση Νιώτη με τους 27 βουλευτές η οποία τι έλεγε; Τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσουμε το φορολογικό έλεγχο των εμβασματούχων που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω. Τότε με πολλή νέα ταχύτητα έμπαινε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο όπου θα έμπαινε και η λίστα Λαγκάρντ. Αλλά είναι κοροϊδία να μιλάμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Περιλαμβάνεται στους 700.000 καταθέτες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω από το 2000 έως το 2012. Και εν πάση περιπτώσει ο έλεγχος αυτός των 700.000 τι αφορά; Αφορά το κατά πόσο αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω έχουν φορολογηθεί. Αυτό ακριβώς είναι και το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ. Εμείς δε λέγαμε για 2.500 αποσπασματικά. Μιλούσαμε για θεσμικό πλαίσιο με στόχον τον έλεγχο των 700.000. Έτσι ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα με περαίωση. Δηλαδή, αν εγώ είμαι ελεγκτής και πιάσω εσένα ότι έχεις βγάλει 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό χωρίς να έχεις φορολογηθεί, σου λέω αντί να πληρώσεις το πρόστιμο 100%, που λέει ο φορολογικός νόμος, να πληρώσεις ένα 20% και να αναγκαστείς να φέρεις τα λεφτά σου πίσω.

Ο Παπανδρέου λοιπόν είχε δρομολογήσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις νέου πλούτου έστω και μέσα από συγκρούσεις. Εκείνη τη χρονική στιγμή ανατράπηκε.

Εμείς λοιπόν τι λέμε τώρα; Ξεκινάμε από το σημείο στο οποίο ανακοπήκαμε. Ξεκινάμε και ζητάμε από τον ελληνικό λαό την εμπιστοσύνη του για να μπορέσουμε να συγκρουστούμε αυτόνομα μέσα από ένα δικό μας χώρο, ένα σοσιαλιστικό, ένα κινηματικό χώρο με όλους εκείνους που παρεμποδίζουν, υπονομεύουν και υποκλέπτουν τον πλούτο».

Δ.: Δημοσκοπικά πάντως αυτή την εμπιστοσύνη οι πολίτες δείχνουν να μη σας τη δίνουν.

Μ.Κ.: «Το Κίνημα θα μπει στη Βουλή. Χθες είχα μια συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο με περίπου 1.500 άτομα. Τους είπα το εξής: Αν ο καθένας από εσάς με την πίστη, τη ψυχή και τον ενθουσιασμό που σας διακατέχει για το εγχείρημα, διαθέσετε επτά ώρες από τη ζωή σας τις επόμενες δέκα ημέρες και πάρετε 200 τηλέφωνα ο καθένας, το Κίνημα είναι βεβαιωμένο, "κλειδωμένο" και σίγουρο».

Δ.: Ας υποθέσουμε, κύριε Καρχιμάκη, ότι θα μπείτε στη Βουλή.  Θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Κ.: «Έχουμε πει ότι εμείς δε συνεργαζόμαστε με τη Δεξιά. Αρκετά το χώνεμα με τη Δεξιά. Αρκετά γίναμε δεκανίκι της Δεξιάς και αρκετά ενσωματωθήκαμε σε πολιτικές που δε μας ταίριαζαν. Φτάσαμε στο σημείο βουλευτής της Ν.Δ. να μου λέει ότι "ο αρχηγός σας έγινε πιο δεξιός και από το δικό μας". Ενσωματώθηκε στη Ν.Δ. Δε χάραξε τις διαχωριστικές γραμμές και δεν προσδιόρισε τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας. Και εν πάση περιπτώσει… είναι στενάχωρο που το λέω. Είναι ανεπίτρεπτο όταν βγαίνει ο Μάκης Βορίδης και υβρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου να βγαίνω πρώτος να υπερασπίζομαι τον Ανδρέα Παπανδρέου και το επίσημο ΠΑΣΟΚ να μην αντιδρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απλά να παίρνει τον Σαμαρά και να τον ρωτάει γιατί ο Βορίδης έκανε αυτό και ο Βορίδης να λέει στον Σαμαρά "δεν έχω αντίρρηση. Αν έχει πρόβλημα να βγάλει ανακοίνωση εναντίον μου". Πηγαίναμε να πάρουμε άδεια από τον Σαμαρά για να βγάλουμε ανακοίνωση να υπερασπιστούμε τον Παπανδρέου».

Δ.: Με το ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να συνεργαστείτε;

Μ.Κ.: «Έχουμε μιλήσει για προοδευτικές συνεργασίες με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικών και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που καταθέσαμε και που δημιουργούν προϋποθέσεις παραγωγής νέου πλούτου ώστε να ορθώσουμε ένα φράχτη και να μην ξαναπειραχτούν τα μόνιμα θύματα της κρίσης. Οι άνθρωποι που πλήρωσαν το μάρμαρο και οι πραγματικοί "παραγωγοί" της οικονομίας».

Δ.: Αν στο ΣΥΡΙΖΑ λείπουν τρεις-τέσσερις βουλευτές, θα είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Κ.: «Μιλάμε για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά με ένα πλαίσιο αρχών και πολιτικών που θα διασφαλίσει όλους εκείνους που υπέστησαν τις αδικίες της κρίσης».

Δ.: Άρα η βασική σας διαφορά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ υφίσταται ή είναι αυτό που είπε χθες ο κ. Βενιζέλος ότι το Κίνημα είναι ένα προσωπικό καπρίτσιο του κ. Παπανδρέου;

Μ.Κ.: «Κανένα προσωπικό καπρίτσιο. Υπάρχει μια δεξιά πολιτική. Υπάρχει μια δεξιά προσχώρηση. Υπάρχουν δεξιές πρακτικές. Τις ζήσαμε. Όταν έφερναν μέτρα σε βάρος κοινωνικών ομάδων και μετά αντιδρούσαμε για να τις πάρουμε πίσω, αυτό δείχνει μια δεξιά αντίληψη. Μια συντηρητική αντίληψη. Δηλαδή έρχομαι να σου πάρω το δικαίωμά σου, αντιδράς λίγο, το παίρνω πίσω και μετά σου ζητώ να μου χρωστάς χάρη για το δικαίωμά σου. Αυτές είναι δεξιές πολιτικές. Αυτό το κατήγγειλα και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αλλά ήμουν μόνος μου. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Δ.: Κάτι τελευταίο. Γιατί σταυρό στον κ. Καρχιμάκη;

Μ.Κ.: «Κοιτάξτε. Έχω μια διαδρομή. Έχω μια πορεία. Μια πορεία ασυμβίβαστη. Μια πορεία σύγκρουσης. Μια πορεία που ουσιαστικά στάθηκε απέναντι σε όλα όσα περιέγραψα πριν. Δε συμβιβάστηκα. Δεν υποχώρησα. Δε συνεννοήθηκα με κανέναν στις αρχές που εξέφραζα. Συγκρούστηκα με το τραπεζικό σύστημα. Συγκρούστηκα με όλους εκείνους που λειτούργησαν με αδιαφάνεια σε βάρος του δημοσίου πλούτου. Ήμουν και είμαι ένας άνθρωπος που έδωσε και δίνει τη ζωή και τη ψυχή του στα προβλήματα του τόπου του. Είμαι ένας άνθρωπος που πάντοτε είχα μια ανοιχτή πόρτα σε όλους τους πολίτες».

Δ.: Αυτή τη φορά κατεβαίνετε στην περιφέρεια της Β' Αθήνας;

Μ.Κ.: «Ναι. Στη Β' Αθήνας. Και ζητώ τη στήριξη όλων των συμπολιτών μου για να υπάρχουν μέσα στη Βουλή φωνές αλήθειας. Φωνές σύγκρουσης με ό,τι μας πονά, με ό,τι μας αδικεί. Με ό,τι μας δημιουργεί πρόβλημα το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News