default-image

Ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου για τον καταρροϊκό πυρετό

Ελλάδα
Ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου για τον καταρροϊκό πυρετό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου θα διαθέσει το 2015 η Ε.Ε. για τον καταρροϊκό πυρετό στην Ελλάδα σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου κ. Andriukatis σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Το προσωρινό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου θα διαθέσει το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων παρακολούθησης και εκρίζωσης του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμωνκ. Andriukatis σε ερώτηση του αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", ευρωβουλευτή καθηγητή Νότη Μαριά.

Σημειώνεται ότι ο Νότης Μαριάς είχε υποβάλει στις 24 Νοεμβρίου 2014 σχετική ερώτηση με την οποία ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση με στόχο την πλήρη και άμεση αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τη ζημιά που είχαν υποστεί από τον καταρροϊκό πυρετό που είχε προσβάλει 207.705 ζώα, εκ των οποίων 181.971 πρόβατα, 24.769 αίγες και 965 βοοειδή.

Μάλιστα ο Νότης Μαριάς στην ερώτησή του είχε επισημάνει την τεράστια οικονομική ζημιά που είχαν υποστεί οι ήδη φτωχοποιημένοι από το μνημόνιο Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Τέλος ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διασυνοριακές διαστάσεις και συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού, καθώς εμφανίστηκε καταρχάς στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και εν συνεχεία εξαπλώθηκε στην Ελλάδα, υποδηλώνοντας με τις παρατηρήσεις του αυτές τις συνακόλουθες ευθύνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η διάθεση το 2015 του προσωρινού ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου για την αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι για ολόκληρο το 2014 διατέθηκαν μόνο 75.000 ευρώ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News