Ειδήσεις

Σε άνοδο η κρουαζιέρα στο λιμάνι των Χανίων

Σε μια δύσκολη χρονική περίοδο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των αποδρομολογήσεων κρουαζιερόπλοιων από την Μεσόγειο προς την Ασία, την Αυστραλία και την Καραϊβική, ο λιμένας της Σούδας και ο προορισμός των Χανίων κερδίζει τις προτιμήσεις όχι μόνο των υφιστάμενων εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων, αλλά το κυριότερο νέων και πολύ σημαντικών εταιρειών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Μπροκαλάκης, «οι κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων MSC Cruises, Crystal Cruises, Costa Cruises, Princess Cruises και Aida Cruises μας ενημέρωσαν επίσημα ότι θα πραγματοποιήσουν προσεγγίσεις για πρώτη φορά στο λιμένα της Σούδας. Η MSC Cruises το Μάιο 2015, η Crystal Cruises το Σεπτέμβριο 2015, η Costa Cruises το Νοέμβριο 2015, η Princess Cruises τον Απρίλιο 2016 και η Aida Cruises το Νοέμβριο 2016».

Σύμφωνα με τον κ. Μπροκαλάκη, το γεγονός ότι πέντε νέες κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων με νέα κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται για πρώτη φορά το λιμένα της Σούδας είναι εξαιρετικά σπουδαίο καθώς αναβαθμίζει σημαντικά τον προορισμό των Χανίων στο χάρτη της κρουαζιέρας διεθνώς.

Αυτές οι πολύ θετικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόζει από το Σεπτέμβριο του 2013 το Λ.Τ.Ν.Χ. και η Λιμενική Επιτροπή, στηριζόμενη σε δύο βασικούς πυλώνες: την εξωστρέφεια με την απευθείας επικοινωνία με τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως στα κεντρικά τους γραφεία και παράλληλα τη βελτίωση-αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες και τα κρουαζιερόπλοια και το γενικότερο εξωραϊσμό του λιμένα της Σούδας.

Aπό τα μέχρι σήμερα στοιχεία των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων για την τουριστική περίοδο του 2015, τα οποία είναι εξαιρετικά θετικά και παρουσιάζουν μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2014, καθώς ουσιαστικά ο λιμένας της Σούδας και τα Χανιά επανέρχονται στα μεγέθη του 2013 και του 2012 με 68 συνολικά αφίξεις (λιμάνι Σούδας και ενετικό λιμάνι Χανίων) κυρίως πολυτελών και υπερπολυτελών κρουαζιερόπλοιων και περίπου 90.000 επιβάτες. Αυτό φανερώνει ξεκάθαρα την δυναμική και την ελκυστικότητα που έχει πλέον ο λιμένας της Σούδας και ο προορισμός των Χανίων.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός του τριπλασιασμού των προσεγγίσεων και της αύξησης της δυναμικότητας των κρουαζιερόπλοιων του Ομίλου της Royal Caribbean International, που από 9 το 2014 γίνονται 31 το 2015, με τα πλοία άνω των 2.000 επιβατών από 5 το 2014 να γίνονται 21 το 2015.

Για το άμεσο μέλλον, για το 2016 και το 2017, οι προσπάθειες του Λ.Τ.Ν.Χ. θα συνεχιστούν το ίδιο επίμονα και μεθοδικά με στόχο την προσέλκυση νέων, μεγάλων και σημαντικών εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων και την καθιέρωση διεθνώς του λιμένα της Σούδας και του προορισμού των Χανίων στον ποιοτικό τουρισμό κρουαζιέρας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.

Σχόλια