default-image

Τι περιμένουν οι Κρητικοί μετά τις εκλογές

Κρήτη
Τι περιμένουν οι Κρητικοί μετά τις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενότητα, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και πολιτική σύνεση. Στο απλό αυτό τρίπτυχο κινούνται τα "θέλω" των πολιτών και των εκπροσώπων των φορέων της Κρήτης αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών...

Ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, η "Νέα Κρήτη" πραγματοποίησε μια ενδεικτική "δημοσκοπικού τύπου" έρευνα. Όχι βεβαίως για το τι θα ψηφίσει και ποια είναι η εκλογική προτίμηση του καθενός, που άλλωστε αποτελεί προσωπική καθαρά υπόθεση, αλλά για το τι θέλει να δει και τι όχι να συμβαίνει αμέσως μετά τις εκλογές. Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Απευθυνθήκαμε σε δεκάδες πολίτες που συναντήσαμε στο δρόμο αλλά και σε εκπροσώπους τοπικών φορέων απ' όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς χώρους. Από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο μέχρι την αγροτιά, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την αυτοδιοίκηση. Η έρευνά μας δεν έγινε βέβαια με τον κλασικό τρόπο, δεν ήταν ανώνυμη και το αποτέλεσμά της δεν αποτυπώνεται με ποσοστά, αλλά με την άποψη "διά ζώσης" όσων ρωτήθηκαν.

Το αποτέλεσμα λοιπόν του άτυπου αυτού "γκάλοπ" ήταν εντυπωσιακό ως προς το σημείο ταύτισης του "δείγματος" των πολιτών! Με μια φωνή πολίτες και θεσμικοί φορείς ζητούν ένα πράγμα την επομένη των εκλογών: Να υπάρξει, δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας για τη χώρα, ενότητα και πολιτική συνεννόηση, μακριά από τις αδιέξοδες πολώσεις και συγκρούσεις.

Η κοινή αυτή επιθυμία εκφράστηκε αυθόρμητα από τα χείλη των περισσότερων, ξέχωρα από το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση και ποια η κομματική τους προτίμηση, για την οποία άλλωστε δε ρωτήθηκαν.

Ομοίως εντυπωσιακά ομόθυμες ήταν και οι απαντήσεις ως προς το τι φοβούνται την επομένη των εκλογών. Όπως φάνηκε πολύ καθαρά, ο μεγάλος "πονοκέφαλος" για την κρητική κοινωνία και ιδίως για τους επαγγελματίες είναι το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας και αβεβαιότητας.

«Να βρεθεί φόρμουλα συναίνεσης»

Οι προσδοκίες και οι αγωνίες φορέων και πολιτών της Κρήτης λίγες μέρες πριν κληθούν να καταθέσουν την ετυμηγορία τους στην κάλπη…

«Να αλλάξουμε»

«Το αύριο μάς βρίσκει προβληματισμένους σίγουρα, αλλά και αισιόδοξους μαζί, γιατί θα εκλεγεί ο... Γιώργος Παπανδρέου. Για να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το μέλλον της χώρας μας πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι. Να μην αλλάξει μόνο ο πρωθυπουργός. Οφείλουμε να προσέξουμε όλοι τη συμπεριφορά μας, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, μετά από λίγο καιρό θα έχουμε και πάλι τα ίδια προβλήματα. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε σαν άνθρωποι, τότε και μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάμε καλύτερα συνολικά σαν χώρα». Μηνάς Παπαδάκης

«Να τα βρούμε»

«Θα έλεγα ότι ο Νίκος Καζαντζάκης τότε τα είχε πει όλα με μια φράση του μόνο, που όλοι ξέρουμε. Και συγκεκριμένα με το γνωστό: "Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος". Ελπίζω ότι κάποτε θα βάλουμε μυαλό σαν πολίτες και σαν πολιτικοί. Θα βρούμε ένα κοινό σημείο επαφής. Και θα στοχεύσουμε επιτέλους σε ένα και μόνο πράγμα: Το πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας και όχι το πώς θα υπονομεύει ο ένας τον άλλο».

Νίκος Σεγρεδάκης

«Μήνυμα στους πολιτικούς μας»

«Εγώ θα ήθελα απλά και μόνο να στείλω ένα μήνυμα στους πολιτικούς μας. Να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι για όλους και να καθίσουν επιτέλους σε ένα τραπέζι να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους».

Μανόλης Καπελάκης

«Να γίνει κάτι»

«Είμαστε προβληματισμένοι γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η διαδικασία στη χώρα και σε εμάς τους πολίτες. Ακούμε πολλά και διάφορα, όπως ότι θα μας πάρουν τα λεφτά και είμαστε συγχυσμένοι και φοβισμένοι. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν. Όποιος και αν βγει πρέπει να δει τι θα γίνει με τη φορολογία, την ανεργία και τις συντάξεις. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δουλειά και να πληρώνονται. Επίσης να δούνε τι θα γίνει με αυτόν τον ΕΝΦΙΑ, που έχουμε καταντήσει να πληρώνουμε ενοίκιο για να μένουμε στα ίδια μας τα σπίτια. Αυτή τη στιγμή πας στο γιατρό και σου ζητά ένα σωρό λεφτά. Θες να βγάλεις ένα χαρτί και γίνεσαι "μπαλάκι". Τρέχεις από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Ψάχνεις να βρεις μια δουλειά για να ζεις σαν άνθρωπος και το μεροκάματο το έχουνε μειώσει. Και το αποτέλεσμα; Πρέπει να δουν τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους βοσκούς. Ο καθένας λέει να τα δικά του και μετά δεν τα κάνουνε. Συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Πρέπει να γίνει κάτι, να τα βρουν μεταξύ τους, για να ηρεμήσουμε πια σαν πολίτες».

Γιώργος Ρερεράκης

«Να ελπίζουμε»

«Εάν βγούνε οι παλιοί που τους έχουμε δοκιμασμένους, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Την είδαμε την πολιτική τους και την κατέχουμε πια. Αν βγουν καινούργιοι, μπορεί κάπως η κατάσταση να διαφοροποιηθεί. Και πάλι βέβαια υποθέσεις κάνουμε, διότι δεν τους έχουμε δει και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνουν. Πρέπει όμως να ελπίζουμε. Με αυτήν την πολιτική που ασκείται τελευταία θέλουν να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Για ένα υπόστεγο που έκανα ήρθε η εφορία και μου έβαλε πρόστιμο 40.000 ευρώ. Ένα τιμολόγιο έχασα που έσφαξα τα αρνιά και δεν το κατέθεσα και μου έβαλαν 9.000 πρόστιμο. Και όλο αυτό για ένα μόνο χαρτί. Είναι αυτή πολιτική; Είναι αυτά λογικά πράγματα; Ε, αυτό πρέπει πια να σταματήσει. Ο πατέρας μου είχε 100 πρόβατα και ανατραφήκαμε από αυτά 5 παιδιά. Πουλούσαμε τα αρνιά, το γάλα, τα μαλλιά, τις προβιές σε πολύ καλές τιμές θυμάμαι παλιά και όλα τα καρπωνόμασταν. Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο και ζούσαμε σαν άρχοντες. Χωρίς άγχος. Τώρα επιτρέπεται να μου έρχεται 3.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ; Δηλαδή για το σπίτι μου, τον αγώνα μου, να πληρώνω ενοίκιο;».

Μανόλης Παρασύρης

«Φόρμουλα ενότητας και συναίνεσης»

«Αυτό που έχει φοβίσει τον τοπικό εμπορικό κόσμο είναι ότι οι αγορές έχουν τεθεί σε στασιμότητα με όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα μας. Υπάρχει μια γενικότερη συγκράτηση σε όλους. Και βεβαίως και στην αγορά.

Ελπίζουμε λοιπόν πως μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να βρει έναν τρόπο, μια φόρμουλα ενότητας και συναίνεσης. Οι πολώσεις, οι συγκρούσεις και οι στενές κομματικές λογικές δε βοηθούν τη χώρα, την κοινωνία και την αγορά.

Η κοινωνία ζητά τη συνεννόηση του πολιτικού κόσμου. Ελπίζουμε ο πολιτικός κόσμος να το αντιληφθεί. Να μας αφουγκραστεί επιτέλους».

Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Φοβόμαστε να μη χρειαστεί να πάει η χώρα σε δεύτερες εκλογές. Να μην υπάρξει κυβέρνηση. Αν μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις, ας ομονοήσουν. Μακάρι να το κατανοήσουν πως η χώρα χρειάζεται τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων ώστε να μπορέσει να πάει μπροστά. Να ξεπεράσει τα προβλήματα της κρίσης. Καλό θα ήταν για μια φορά οι πολιτικοί μας να σκεφτούν πρώτα τον πολίτη και όχι τα κόμματα.

Ελπίδα για την επόμενη ημέρα των εκλογών δεν μπορεί να είναι άλλη από το να έρθει η ανάπτυξη. Ανάπτυξη η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγχρονες υποδομές. Που ειδικά εδώ στην Κρήτη δε διαθέτουμε».

Γιάννης Χαρωνίτης, πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ

«Γρήγορα... κυβέρνηση»

«Ο ξενοδοχειακός κόσμος, οι άνθρωποι του τουρισμού αλλά και ολόκληρη η κοινωνία έχει ένα μεγάλο φόβο αυτήν τη στιγμή. Το φόβο της παρατεταμένης ακυβερνησίας. Η αβεβαιότητα και το ρευστό αυτό κλίμα δε βοηθούν κανέναν την κρίσιμη αυτή στιγμή που έχουμε τη μεγάλη ροή των κρατήσεων για την ερχόμενη σεζόν.

Θέλουμε, λοιπόν, το βράδυ της Κυριακής να προκύψει κυβέρνηση. Όποια κι αν είναι αυτή. Πιστεύω, άλλωστε, πως όποιοι κι αν βγουν στην κυβέρνηση θα έχουν τη λογική και τη σύνεση να μη χτυπήσουν, αλλά αντιθέτως να ενισχύσουν, τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Δηλαδή τον τουρισμό».

Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου

«Διαπραγμάτευση»

«Ελπίζουμε και προσδοκούμε να υπάρξει, μετά τις εκλογές της Κυριακής, μια συντεταγμένη διαπραγμάτευση γύρω από τον επανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής για ολόκληρη την Ευρώπη. Και για την Ελλάδα. Ελπίζουμε συνάμα να προχωρήσουν οι αυτονόητες αλλαγές σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που με φοβίζει είναι η μη συνεννόηση στο εσωτερικό. Και η τυχόν αδιαλλαξία των ξένων απέναντί μας. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θέλω να πιστεύω πως οι πολιτικές δυνάμεις θα λειτουργήσουν με σύνεση».

Σταύρος Καρτέρης, πρόεδρος ΟΕΕ/ΤΑΚ

«Από τη σκοπιά του δημάρχου, ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση, που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά. Ελπίζουμε πραγματικά η νέα κυβέρνηση να ενισχύσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Να μας επιτρέψει να διαδραματίσουμε το ρόλο που πρέπει και μπορούμε για τον απλό πολίτη. Εκείνο που με φοβίζει είναι να μη γίνει κάτι διαφορετικό, αλλά να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση.

Ως φοροτεχνικός, ελπίζω σε λιγότερους φόρους. Διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο. Και οι πολίτες δεν αντέχουν πραγματικά άλλους φόρους. Ευχής έργο θα ήταν μετά τις εκλογές να δούμε ένα πιο απλό, πιο δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα».

Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου και πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου

«Κοινή λογική»

«Ένα πράγμα μπορούμε να ελπίζουμε. Να υπάρξει επιτέλους και στον τόπο μας κοινή λογική. Να προταχθεί η οικονομία. Να δημιουργηθούν δουλειές. Να παράξουμε ως χώρα προϊόν. Μακάρι να υπάρξει η λογική αυτή που δυστυχώς χάθηκε τα προηγούμενα 30 χρόνια. Όταν και οι αγορές έξω μας παρέσυραν σε μια στρεβλή λογική διατάραξη της παραγωγής και της διατροφικής αυτονομίας.

Αυτός ακριβώς είναι και ο φόβος μας ως γεωτεχνικοί. Το να συνεχιστεί η ίδια στρεβλή λογική. Η νοοτροπία του κομματισμού. Του κριτικισμού. Ενός αναποτελεσματικού κράτους».

Αλέκος Στεφανάκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρητης

«Οι θυσίες»

«Με το βλέμμα στις εκλογές, φοβάμαι μήπως η χώρα οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο που δε θα βγάλει πουθενά. Ένα σενάριο εφιαλτικό. Όπου θα πάνε χαμένες, δυστυχώς, οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Εκείνο που ελπίζω για την επόμενη ημέρα των εκλογών είναι η χώρα να συνεχίσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Ελπίζω ότι θα βγει από τα μνημόνια και θα περάσουμε σε ένα καλύτερο σκηνικό, με σημείο αναφοράς την πολυπόθητη ανάπτυξη».

Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή, πρόεδρος Συνδέσμου Επαγγελματιών Εστίασης Ν. Ηρακλείου

«Εκείνο που φοβόμαστε και απευχόμαστε είναι αυτή η αβεβαιότητα της αγοράς που καταγράφεται προεκλογικά να συνεχιστεί και μετεκλογικά. Τα όσα ακούγονται εντός και εκτός συνόρων μάς έχουν προβληματίσει για το τι θα ακολουθήσει. Αν θα παραμείνουμε στην Ε.Ε. Αν θα πάμε σε αλλαγή νομίσματος. Φοβόμαστε για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά.

Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους και τους βιοτέχνες και να προχωρήσει σε λύσεις».

Χαράλαμπος Λεκάκης, προεδρος ΟΕΒΕΝΗ

«Από υποσχέσεις...»

«Δεν έχουμε, δυστυχώς, να ελπίζουμε σε πολλά για την επομένη των εκλογών. Η κατάσταση, το βλέπουμε όλοι, πάει από το κακό στο χειρότερο για τον αγροτικό κόσμο, για όλη την κοινωνία. Άλλωστε, έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις. Ο φόβος μας είναι μήπως χαλάσουν από εδώ και πέρα τις αγορές.

Βεβαίως, το ενδεχόμενο ακυβερνησίας μάς προβληματίζει. Μας πονοκεφαλιάζει. Πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας πως πάνω από όλα μπαίνει η χώρα και όχι οι ίδιοι ή τα κόμματα»...

Γιώργος Ντισπυράκης, προεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δ. Φαιστού

«Καλύτερη μέρα»

«Ως αυτοδιοικητικοί, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά εκεί που έχουμε φτάσει! Οι πόροι στους Δήμους είναι πλέον ελάχιστοι. Το προσωπικό έχει μειωθεί άρδην. Τι χειρότερο έχουμε τελικά να φοβηθούμε; Το μόνο που μας έμεινε είναι η ελπίδα. Ελπίζουμε να υπάρξει μια καλύτερη ημέρα για την Αυτοδιοίκηση... Και άρα για τον ίδιο τον πολίτη.

Τουλάχιστον να δούμε να σχηματίζεται κυβέρνηση. Διότι ενάμιση μήνα τώρα δεν κινείται τίποτε, εκτός από τα απολύτως τυπικά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου

«Όχι πισωγυρίσματα»

«Μετά από μια 5ετία κρίσης, όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει δεν αντέχουν πισωγύρισμα. Δεν αντέχουν ούτε 1 μήνα στάσης πληρωμών. Δε θα αντέξουμε και άλλο διάστημα φόβου, πανικού και αβεβαιότητας όπως συμβαίνει τη στιγμή αυτή. Διότι η αγορά με την προεκλογική αυτή συγκυρία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Ελπίζουμε για πρώτη φορά να δούμε μια συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Ελπίζουμε για πρώτη φορά να δούμε μια κοινή, αναπτυξιακή γραμμή. Και μια αγαστή συνεργασία κράτους και θεσμικών φορέων, όπως τα Επιμελητήρια».

Γιάννης Μαργαρώνης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων

«Χωρίς φόβο»

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος για την επομένη των εκλογών. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα; Τούτες οι εκλογές είναι διαφορετικές από τις άλλες και η ελπίδα μας για αλλαγή είναι πιο έντονη από ποτέ. Όλοι έχουμε πληγεί. Κι εγώ ως ελεύθερος επαγγελματίας, που βγάζω πέντε και δίνω δέκα. Γιατί πλέον δουλεύουμε όλοι για τα χρωστούμενα».

Γιώργος Ρούλιος

«Ελπίζω»

«Ελπίζω καταρχήν να βρω δουλειά γιατί είμαι γυμναστής για άτομα με ειδικές ανάγκες. Κατά τ' άλλα, όπως όλος ο πληθυσμός της χώρας, ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο, δίχως ανεργία, με μισθούς και συντάξεις όχι πείνας και καλύτερη περίθαλψη και παιδεία».

Ανδρέας Γουρνιανάκης

«Νέα σελίδα»

«Πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά και την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσει νέα σελίδα για τη χώρα, για να βρεθούν λύσεις τουλάχιστον στα μείζονα θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία του τόπου μας και την κοινωνική εξαθλίωση. Δε φοβάμαι κάτι συγκεκριμένο για μετά τις εκλογές».

Μάνος Ρούλιος

«Είμαι άνεργη, τι άλλο έχω να φοβηθώ; Υπάρχουν προβλήματα πολλά και σε όλους τους τομείς, όμως ελπίζω και πιστεύω πως μετά τις εκλογές θα πάνε όλα καλά. Θα τα ξεπεράσουμε. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και προσπαθώ να μη φοβάμαι, ούτε κι αν γυρίσουμε στη δραχμή. Αποκλείεται να γίνουν χειρότερα τα πράγματα απ' ό,τι είναι τώρα».

Μαριάνθη Νιθαυριανάκη

«Το καλύτερο»

«Φοβάμαι μετά τις εκλογές μην έχουμε πολιτικές περιπλοκές, λόγω της μη συνεργασίας των κομμάτων και της μη ύπαρξης κοινής γραμμής για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων. Ελπίζουμε όμως προς το καλύτερο. Να αναστηλωθεί το ηθικό και η αξιοπρέπεια του λαού. Αυτό θεωρώ το πιο δύσκολο απ' όλα. Το πώς θα φτιάξουμε έναν λαό που έχει εξαθλιωθεί. Γι' αυτούς που έχουν καταθέσεις είναι ευχή να αλλάξει η οικονομική κατάσταση. Για τους άλλους, που δεν έχουν καταθέσεις, είναι απαίτηση».

Γιάννης Μαρής

«Να σταματήσει η πτώση»

«Ελπίζω να σταματήσει η οικονομική ηθική πτώση, η αξιακή κατρακύλα. Ελπίζω στην επαναφορά του κοινωνικού κράτους. Φοβόμαστε υπονόμευση από ξένα οικονομικά κέντρα, πιθανούς εκβιασμούς από οικονομικά κέντρα και συμφέροντα».

Μιχάλης Βρόντος

«Καλύτερες μέρες»

«Δε θα φοβάμαι την επομένη των εκλογών, αν βγει το κόμμα που θα ψηφίσω. Όλοι μας ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, με σταθερούς μισθούς και συντάξεις, που μέχρι τώρα έχουν πάρει την κατηφόρα».

Καίτη Μαρή

«Χωρίς μνημόνιο»

«Ελπίζω να απαλλαγούμε από το μνημόνιο. Να αποδεσμευτεί η χώρα μας. Ελπίζω σε μια ουσιαστική παιδεία, χωρίς να κλείνουν σχολεία, και ίση μεταχείριση των μαθητών. Φοβάμαι μήπως ο λαός δε στηρίξει μετά τις εκλογές τις αναγκαίες αλλαγές για τη χώρα».

Στέλιος Τζαρδής

«Να λυθούν τα άλυτα προβλήματά μας»

Τι περιμένουν από την κάλπη οι εκπρόσωποι των φορέων και των παραγωγικών τάξεων της Ιεράπετρας

Πέντε μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Ιεράπετρας ελπίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών να οδηγεί άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία να μπορεί να λύσει τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία.

Ο αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου και πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ορεινού Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης μάς είπε:

«Περιμένω από τη νέα κυβέρνηση, που ελπίζω να προκύψει στις 26 του μήνα, να ασχοληθεί πολύ πιο σοβαρά με τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης και βεβαίως με το ελαιόλαδο, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο πρωτογενής τομέας και να μπορεί ο παραγωγός να διαθέτει το εισόδημά του στην πραγματική του αξία, και όχι σε εξευτελιστικές τιμές. Ως αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, περιμένω από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να βρει βιώσιμες λύσεις προς όφελος του κλάδου μας, ο οποίος δανείστηκε με άλλα επιτόκια από το τραπεζικό σύστημα και καλείται τώρα να αποπληρώσει τα δάνειά του με διαφορετικά επιτόκια υπερβολικά υψηλότερα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αφανιστούν οι επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τέλος, θέλω να ζητήσω από τη νέα κυβέρνηση να ακυρώσει το απαράδεκτο σύστημα των οριζόντιων περικοπών», κατέληξε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Η χαμένη ρευστότητα

Πολιτικές που θα επαναφέρουν τη χαμένη ρευστότητα στην τοπική αγορά περιμένει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

«Προσδοκούμε από τη νέα κυβέρνηση, που ελπίζουμε ότι θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής, ότι θα ακολουθήσει πολιτικές που θα αναθερμάνουν και θα τονώσουν τη χαμένη ρευστότητα της αγοράς. Να θεσπίσει σταθερούς κανόνες στη λειτουργία του εμπορίου και των επιχειρήσεων, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.

Όλα αυτά θέλουμε να εφαρμοστούν, με την προϋπόθεση ότι στις 26 του μήνα θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, διαφορετικά φοβούμαι ότι θα οδηγηθούμε σε μεγάλες περιπέτειες», πρόσθεσε ο κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

«Να κυβερνηθεί ο τόπος» -«Να συνεργαστούν περισσότερα κόμματα»

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, εκπροσωπώντας την πολυπληθέστερη τάξη της περιοχής, απαντώντας στα ερωτήματά μας υποστήριξε: «Εκτιμώ πως το βράδυ της Κυριακής το πρώτο κόμμα που θα αναδειχθεί από την κάλπη με την ψήφο των Ελλήνων δε θα έχει την αυτοδυναμία, άρα θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερα κόμματα για να κυβερνηθεί ο τόπος.

Από τη νέα κυβέρνηση εμείς οι αγρότες περιμένουμε να σκύψει πάνω στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και η κρητική ύπαιθρος ειδικότερα. Ζητούμε οι πολιτικές που θα εφαρμόσει να μας εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και να διεκδικήσει από την Ε.Ε. να δώσει άμεσα πολιτική λύση στη διένεξη με τη Ρωσία, που οδήγησε τα προϊόντα μας έξω από τη μεγαλύτερη αγορά του βόρειου ημισφαίριου.

Ζητούμε μείωση της υπέρμετρης φορολόγησης των αγροτών και κατάργηση των κάθε λογής χαρατσιών, καθώς επίσης και ευνοϊκότερους όρους στη ρύθμιση των χρεών μας προς τον ΟΓΑ.

Τέλος, ζητούμε αναθεώρηση και βελτίωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με ένταξη σε αυτόν όλων των ζημιογόνων αιτίων που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή.

Ζητούμε, επίσης, την ανταποδοτικότητα σε ποσοστό 100% των εισφορών που πληρώνουμε για να είμαστε πλήρως ασφαλισμένοι», κατέληξε ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Τι περιμένουν οι εκπαιδευτικοί

«Με όποια κυβέρνηση...»

«Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει την επομένη των εκλογών, η εκπαιδευτική κοινότητα περιμένει ένα ουσιαστικό διάλογο μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και των Ομοσπονδιών μας, ώστε να μπει τέλος στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα επιδιώξουμε αύξηση χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και μόνιμους διορισμούς στα δημόσια σχολεία, αλλά πάνω απ' όλα διεκδικούμε οι οποιεσδήποτε αλλαγές να γίνονται με συνεννόηση και σε κλίμα συνεργασίας με οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου "Δ. Θεοτοκόπουλος" Νομού Ηρακλείου

«Ίδιες διεκδικήσεις»

«Αυτό που θα συνεχίσουν οι καθηγητές να διεκδικούν και μετά τις εκλογές και πάντα είναι ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά. Αυτό που ελπίζουν και αυτό για το οποίο παλεύουν και θα παλεύουν είναι αλλαγή πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, διότι το σημερινό σχολείο είναι άκρως εξεταστικοκεντρικό και διότι το όλο σύστημα πάσχει. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κατάργηση της αξιολόγησης, αλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης και επαναφορά των μισθών. Επίσης, μόνιμους διορισμούς και επαναφορά των απολυμένων συναδέλφων μας και των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. που καταργήθηκαν, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρεθεί στην κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου».

Λάζαρος Μάρκου, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Τι ελπίζουν, τι θέλουν και τι φοβούνται οι αγρότες

«Όχι πάλι τα ίδια»

«Ελπίζω από την επόμενη μέρα και από τη νέα κυβέρνηση ότι θα κάτσει πραγματικά να δει τα προβλήματα των αγροτών και να δώσει λύσεις. Έχουμε βαρεθεί πλέον να ακούμε λόγια και να μένουμε μόνο στα λόγια σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Έχουμε πολλά σημαντικά προβλήματα και ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Αυτό που φοβόμαστε και το απευχόμαστε με κάθε τρόπο είναι να ξαναζήσουμε τα ίδια πράγματα που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Να έχουμε ξανά, δηλαδή, μια κυβέρνηση η οποία απλά να μας κοροϊδεύει και να μας πάει λίγο παρακάτω. Χωρίς να δίνει λύσεις, χωρίς να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις και χωρίς πραγματικά να δώσει μια νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξαγωγές, με το κόστος παραγωγής, με την οργάνωση των παραγωγών και διάφορα άλλα ουσιώδη ζητήματα».

Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος ΟΑΣΝΗ

«Να μας στηρίξουν»

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα στηρίξει τους αγρότες και συγκεκριμένα τους ανθρώπους εκείνους που παράγουν προϊόντα και να μην ασχολείται μόνο με τις επιδοτήσεις.

Φοβάμαι την επόμενη μέρα μη γίνει ακριβώς ό,τι γίνεται μέχρι τώρα. Φοβάμαι δηλαδή μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να κάνει την ίδια πολιτική».

Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών Ν. Ηρακλείου

«Ένα καλύτερο μέλλον»

«Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας γιατί όλα τα προηγούμενα που έχουν συμβεί δεν της άρμοζαν της Ελλάδας μας. Αυτό ελπίζω εγώ ως νέος άνθρωπος. Ένα καλύτερο μέλλον. Να αγκαλιάζει τον παραγωγικό τομέα και τον πρωτογενή τομέα περισσότερο η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει, αλλά και τους ανθρώπους που δουλεύουν. Και όχι την παροχή υπηρεσιών, όπως έγινε μέχρι τώρα που μαζέψανε στην Αθήνα 1 εκατομμύριο πολίτες και έχουν όλοι παροχή υπηρεσιών και άφησαν ορφανό και τον πρωτογενή τομέα και όλα τα άλλα.

Τι φοβάμαι; Φοβάμαι την κατάρρευση του κράτους. Φοβάμαι μη γίνει ένας εμφύλιος. Μη μας βάλουν μεταξύ μας να σκοτωνόμαστε. Αυτό φοβάμαι, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα βγει. Γιατί όλα αυτά τα συστήματα που βλέπω με αγχώνουν πάρα πολύ. Οι Έλληνες, όταν συνεργαστούν μεταξύ τους, κάνουν θαύματα. Και η ιστορία έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι έχουν συνεργαστεί οι Έλληνες μια φορά μεταξύ τους. Οι Αθηναίοι με τους Σπαρτιάτες και διώξανε τους Πέρσες»!

Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών

«Ας σκεφτόμαστε θετικά»

«Ότι θα αλλάξουνε τα πράγματα, αυτό ελπίζω. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και ελπίζω ότι αυτή η εκλογή είναι ορόσημο.

Τι με φοβίζει; Μα νομίζω πως ο φόβος, απ' ό,τι φαίνεται τουλάχιστον απ' την πορεία των πραγμάτων, είναι κάτι που δεν αγγίζει το μέσο Έλληνα εργαζόμενο, μικρομεσαίο, αγρότη. Δε λέω ότι ο φόβος σε κάποιο βαθμό δεν υφίσταται. Αλλά είναι κάτι που δεν επηρεάζει πλέον τους περισσότερους Έλληνες. Ας σκεφτόμαστε θετικά. Η πορεία του έθνους μας δείχνει ότι στα δύσκολα επιβιώσαμε».

Βασίλης Σμπώκος, στέλεχος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων

Ρεπορτάζ:

Μπάμπης Σαββίδης, Χριστόφορος Παπαδάκης,

Ελένη Σταυρουλάκη, Μαρία Αντωνογιαννάκη,

Ιωάννα Βλαχάκη, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News