Ειδήσεις

Λύματα και από βυτιοφόρα στη θάλασσα-Έρευνα εισαγγελέα

Η ανυπαρξία δεξαμενών προσωρινής αποθήκευσης λυμάτων εξαναγκάζει τη ΔΕΥΑΗ μετά τις ζημιές στο Βιολογικό Καθαρισμό, τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου, να κατευθύνει τους βυτιοφορείς λίγα μέτρα μετά τις εκβολές του Γιόφυρου Ποταμού, προκειμένου να αδειάζουν τα βοθρολύματα που αντλούν από τους βόθρους, δημιουργώντας έτσι μια "εικόνα" που γυρίζει το Ηράκλειο τουλάχιστον... έναν αιώνα πίσω. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας Ηρακλείου έχει διατάξει έρευνα και σχηματίζεται δικογραφία κατά παντός υπευθύνου!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους χθες οι πολίτες, όταν αντίκριζαν τα βυτιοφόρα το ένα μετά το άλλο να πηγαίνουν και να αδειάζουν στο σημείο εκείνο τα λύματα, τα οποία στη συνέχεια κατευθύνονται στον αγωγό της ΔΕΥΑΗ και καταλήγουν στη θάλασσα ανεπεξέργαστα, λόγω της τεράστιας ζημιάς στο Βιολογικό Καθαρισμό. Η "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr το περασμένο Σάββατο και τη Δευτέρα ανέδειξαν όλο αυτό το αίσχος που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ανθρώπινο παράγοντα να αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων μπροστά στην οργή της φύσης.

Μάλιστα, η κάμερα της "ΚΡΗΤΗ TV" χθες έδειξε τις εικόνες αυτές, τόσο με τα βυτιοφόρα που άδειαζαν τα επικίνδυνα λύματα όσο και την εικόνα της θάλασσας που "μιλάει" από μόνη της και δείχνει την κακοποίηση που υφίσταται το υγρό στοιχείο από την παρέμβαση του ανθρώπου.

Όπως γράφαμε και χθες, η διοχέτευση των βοθρολυμάτων, πλέον, μέσω Γιόφυρου και όχι μέσω των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΗ, ήταν με εντολή της διοίκησης της Επιχείρησης. Έτσι, τα λύματα ξεφορτώνονται στο αντλιοστάσιο μπροστά από το Παγκρήτιο. Και μέσω αγωγού καταλήγουν στη θάλασσα χωρίς επεξεργασία, όπως συμβαίνει με όλα τα αστικά λύματα από τη στιγμή που ο Βιολογικός Καθαρισμός τέθηκε εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για ένα χιλιόμετρο μακριά από την παραλία του Ηρακλείου, ενώ η απαγόρευση της αλιείας και της κολύμβησης ισχύει για δύο μόνο μίλια βάθος, γεγονός που κάνει επιστήμονες, όπως τον ιχθυολόγο Γιώργο Τίγκιλη, να τονίζουν πως πρόκειται για το μικρότερο μέτρο ασφαλείας που θα μπορούσε να ληφθεί για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, κύματα και θαλάσσια ρεύματα φέρνουν τα λύματα πίσω προς την ακτή, προκαλώντας αηδία στον κόσμο και σχόλια αποτροπιασμού, με την τοπική κοινωνία από τη μια να κατανοεί τις αδυναμίες που φυσιολογικά υπάρχουν αλλά και να μην καταλαβαίνει από την άλλη γιατί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Βιολογικού δεν υπήρξε ένα σχέδιο β' σε περίπτωση θεομηνίας και καταστροφής του Βιολογικού.

Μάλιστα, ο κάτοικος της περιοχής Γιώργος Κάββαλος μας είπε χαρακτηριστικά χθες: «Ρίχνουν ευθύνες σε κάποιους ανθρώπους που έχουν χτίσει στον ποταμό. Αλλά το κράτος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες, που έφερε εδώ του Πολύκεντρου του Ηρακλείου τα μπάζα όλα. Εδώ τα άδειασε, στο ποτάμι. Και κάτι άλλο. Καλώς ή κακώς, εμείς χτίσαμε στο ποτάμι και έχουμε ευθύνη. Το Βιολογικό ποιος τους υπέδειξε να τον κάνουν εκεί; Τόσο αγώνα κάναμε εμείς τόσα χρόνια να μη γίνει ο Βιολογικός εκεί... Και τώρα έχει μολυνθεί όλη η παραλία του Ηρακλείου»!

Διενεργείται δικογραφία

Ήδη μετά από προφορική συνεννόηση με τον εισαγγελέα, το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ξεκίνησε το σχηματισμό δικογραφίας, η οποία αναμένεται να υποβληθεί αρμοδίως.

Σε απόγνωση έχει βυθίσει τους επαγγελματίες ψαράδες του Ηρακλείου η κατάσταση αυτή. Όπως λέει ο πρόεδρος του κλάδου Μανόλης Μαντζαράκης, «περιμέναμε να εργαστούμε κι εμείς τώρα με το νοτιά, μετά απ' όλες αυτές τις ημέρες κακοκαιρίας που δε μας άφηναν να βγούμε να ψαρέψουμε, και έγινε κι αυτό, με συνέπεια να κινδυνεύουμε τώρα με καταστροφή». Οι αλιείς ζητούν αποζημίωση από το κράτος, τονίζοντας, φυσικά, πως θα σεβαστούν απόλυτα και θα εφαρμόσουν κατά γράμμα την απαγόρευση της αλιείας.

Aυτοψία στα αναχώματα: «Λανθασμένες παρεμβάσεις»

Στο μεταξύ, λίγες αλλά πολύ σοβαρές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το ανάγλυφο κατά μήκος του Γιόφυρου ποταμού διαπίστωσε η πενταμελής επιτροπή τεχνικών που πραγματοποίησε αυτοψία στα σημεία όπου έσπασαν τα αναχώματα του ποταμού, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής, περίμεναν από το πρωί με μεγάλη αγωνία χθες τα μέλη της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος παραμένει, καθώς στα επόμενα 24ωρα αναμένονται νέες καταρρακτώδεις βροχές, που έχουν κάνει τους πληγέντες να καρδιοχτυπούν για το ενδεχόμενο νέων ζημιών. Σε ό,τι αφορά τον Δρακουλιάρη, το ανάχωμα που έχει υψωθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα, καθώς αλλοιώνει το ανάγλυφο της περιοχής και τη ροή των υδάτων. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αυτοψίες των επιτροπών του Δήμου Ηρακλείου για τα νοικοκυριά που έχουν πάθει ζημιές. Αν και επισήμως έχουν υποβληθεί 30 αιτήσεις, οι επιτροπές ήδη έχουν καταγράψει ζημιές σε 100 κατοικίες, καθώς γίνεται συνολικός έλεγχος σε κάθε περιοχή που επισκέπτονται.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Έλλη Κοκάλη

Σχόλια