Ειδήσεις

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Ούτε ευρώ στο Ειδικό Ταμείο για τους ψαράδες

Τρύπιο από… ευρώ αποδεικνύεται το Ειδικό Ταμείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αποζημιώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στο συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει ούτε ευρώ, εξέλιξη που έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τους ψαράδες να αγανακτούν και να ζητούν απαντήσεις γύρω από τα χρήματα που έκαναν… φτερά.

Αν και υπάρχει ειδικό ταμείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπει αποζημιώσεις, αυτό τελικά υπάρχει μόνο ως τίτλος, καθώς στον συγκεκριμένο κωδικό δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα.

Αυτή την απάντηση έλαβαν υπάλληλοι του τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης από τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας.

Η οικονομική καταστροφή λόγω της απαγόρευσης της αλιείας, αγγίζει τα 200 ευρώ ημερησίως για κάθε σκάφος σε σύνολο 60 σκαφών σε Ηράκλειο και Ληνοπεράματα, γεγονός που μεταφράζεται σε τζίρο 10.000 ευρώ που χάνεται ημερησίως για όσο διαρκεί η απαγόρευση.

Την ίδια ώρα, αρνητικά είναι τα μηνύματα για την αποζημίωση των ψαράδων από άλλα αποθεματικά του επίμαχου προγράμματος Αλιείας 2007-2013 καθώς έχει κλειδώσει η ανακατανομή των πόρων!

Οι αποκαλύψεις προκαλούν νέα θύελλα στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τους ψαράδες που διεκδικούν αποζημιώσεις, να βουλιάζουν στην απόγνωση και στα χρέη, μετά την απαγόρευση της αλιείας από τα Ληνοπεράματα έως το λιμάνι του Ηρακλείου και σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από την ακτή, λόγω απόρριψης διαμέσου του υποθαλάσσιου αγωγού του βιολογικού καθαρισμού ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων στην θάλασσα.

Το τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον φορέα διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας, τονίζοντας την ανάγκη διερεύνησης αποζημίωσης από άλλα μέτρα του επίμαχου προγράμματος.

Της Γεωργίας Μακάκη

Σχόλια