default-image

Γαλάζια κόλαση οι τετραεδρικές, όπως τα Χανιά

Κρήτη
Γαλάζια κόλαση οι τετραεδρικές, όπως τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Πονοκέφαλο" σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προκαλεί η εκλογική μάχη στις 4εδρικές και 3εδρικές περιφέρειες, αντίστοιχα, ωστόσο για… διαφορετικούς λόγους. Στη Ν.Δ. βλέπουν να έρχεται "σφαγή" βουλευτών, καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 25 "γαλάζιοι" δε θα ξαναμπούν στη Βουλή.

Με... ποδοσφαιρικούς όρους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, πάει για μεγάλα σκορ στις 4εδρικές περιφέρειες, που μεταφράζονται σε 4-0 και 3-1 όσον αφορά τον αριθμό εκλογής βουλευτών υπέρ του. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, δίνει μάχη για την τρίτη θέση με τη Χρυσή Αυγή στις 3εδρικές περιφέρειες για την εκλογή βουλευτών.

Η "μάχη" των δέκα 4εδρικών εκλογικών περιφερειών φοβίζει τους "γαλάζιους" υποψήφιους από τη στιγμή που η Ν.Δ. εμφανίζεται διαρκώς να κυνηγά το ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Μία εκλογική ήττα στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα είναι... καταστροφική, καθώς στις εκλογές του 2012 η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα στις οκτώ τότε 4εδρικές είχε εκλέξει συνολικά 25 βουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις δύο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως δείχνουν οι μετρήσεις) κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών, αναμένεται... σφαγή "γαλάζιων" βουλευτών.

Ως γνωστόν, οι εκλογές του 2015 θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011 (οι εκλογές του 2012 έγιναν με την απογραφή του 2001), με συνέπεια να υπάρχει αλλαγή αριθμού εδρών σε 16 περιφέρειες, με πιο εμφατική περίπτωση την Α' Αθηνών, η οποία χάνει τρεις έδρες! Αντίθετα, η Β' Αθηνών και η Β' Θεσσαλονίκης "κερδίζουν" δύο, ενώ η Περιφέρεια Αττικής τρεις έδρες.

Οι νέες 4εδρικές περιφέρειες είναι οι νομοί Τρικάλων, Καρδίτσας και Κυκλάδων, ενώ η Βοιωτία από 4εδρική γίνεται 3εδρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2012, σε δύο περιφέρειες, Καβάλας και Πιερίας, το "σκορ" για τη Ν.Δ. ήταν 4-0, ενώ στη Βοιωτία και τα Χανιά ήταν 3-1 υπέρ της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες. Συνολικά, στις οκτώ 4εδρικές του 2012, η Ν.Δ. είχε εκλέξει 25 βουλευτές, από δύο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ. και έναν η Χρυσή Αυγή.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2012 στις οκτώ 4εδρικές περιφέρειες είχαν... μοιραστεί 32 έδρες (τις 25 είχε πάρει η Ν.Δ.), ενώ τώρα με τις δέκα 4εδρικές θα μοιραστεί μεγαλύτερος αριθμός εδρών, δηλαδή 40.

Τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ στις 3εδρικές

Το ΠΑΣΟΚ με την τρίτη θέση πανελλαδικά θα επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή το πολιτικό σχέδιό του για εθνική συναίνεση και συνεννόηση σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των κομμάτων του δημοκρατικού και ευρωπαϊκού τόξου. «Ο στόχος είναι πανελλαδικός», ανέφεραν προ ημερών κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη. Στελέχη της εστιάζουν ειδικά στις τριεδρικές περιφέρειες, όπου από το συσχετισμό δυνάμεων των ευρωεκλογών και τα τωρινά δημοσκοπικά ευρήματα προκύπτει πως το τρίτο κόμμα στην περιφέρεια εκλέγει βουλευτή.

«Στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή ήταν μια μονάδα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα δημοκρατικό, είναι μια πρόκληση για τους πολίτες. Θα ήταν ένα πρόβλημα ο κ. Μιχαλολιάκος να είναι και τρίτο κόμμα και να πάρει την τρίτη εντολή, ενώ είναι υπόδικος. Είναι ένα θέμα για τη Δημοκρατία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά γραφήματα, στα οποία φαίνονται τα ποσοστά που πήραν το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι στις ευρωεκλογές στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες (βλέπε γράφημα παραπλεύρως). Προκύπτει ότι στις 9 από τις 11 η μάχη αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή και σ' αυτήν το ΠΑΣΟΚ θα θέσει το δίλημμα «ή εμείς ή οι χρυσαυγίτες».

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική του πλευρά, ψάχνει πλέον το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αυτοδυναμίας και βάζει στη μάχη όλα τα δυνατά χαρτιά και επιχειρήματά του.

Αναλύοντας προσεκτικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και τα κόμματα που φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η επίτευξη της αυτοδυναμίας δεν είναι ουτοπία.

Πρώτος στόχος είναι η προσέγγιση των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελούν ένα ποσοστό από 10 έως 15% του εκλογικού σώματος και μέσα από αυτή τη "δεξαμενή" στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το εκλογικό τους ποσοστό.

Πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση αποτελούν προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου και αυτό φαίνεται μέσα από τα προεκλογικά σποτ. Νέοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, βιοτέχνες, μικροί και μεγάλοι, είναι ένα δυναμικό κοινό ψηφοφόρων που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ τη δυναμική των 151 εδρών.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από τα Τρίκαλα πως οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν είναι ιδιοκτησία Σαμαρά και πως «ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα».

Η διαφορά με τη Ν.Δ. καταλύτης των εξελίξεων

Αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως η διαφορά που θα έχει από τη Ν.Δ. αναμένεται να είναι ο ρυθμιστής της επόμενης ημέρας. Αν η απόσταση της Κουμουνδούρου από τη Συγγρού είναι μικρή, οι προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον υπάρχει πεδίο, θα αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δε θα θεωρηθεί και η καλύτερη δυνατή λύση.

Σε αντίθετη περίπτωση, μια μεγάλη εκλογική νίκη με μια διαφορά "ασφαλείας" δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για την Κουμουνδούρου, η οποία ενδεχομένως να στοχεύσει σε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας σε μια δεύτερη εκλογική μάχη.

Κουμουνδούρου: Επιχείρηση "εφησυχασμού" στην τελική ευθεία

Την τελευταία εβδομάδα στην Κουμουνδούρου αναμένεται να επικεντρωθούν στην επίθεση της Ν.Δ. που, όπως λένε, επιχειρεί να παρουσιάζει το ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αστάθειας και πηγή πολυφωνίας στο οικονομικό πεδίο.

Την προηγούμενη εβδομάδα το "τύπωμα χρήματος" από τη Ραχήλ Μακρή, αλλά και η μη πληρωμή των δυο δόσεων του ΕΝΦΙΑ το 2015 από τον Γιάννη Τόλιο, προκάλεσαν νέους πονοκεφάλους. Επίσης, το ύψος προσδιορισμού του μεγάλου πλούτου και το θέμα της διαπραγμάτευσης γνωρίζουν καλά στο ΣΥΡΙΖΑ πως θα βρεθούν στο προσκήνιο και αυτήν την εβδομάδα.

Όλα τα στελέχη αναμένεται τις τελευταίες μέρες να προτάξουν πως:

- Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρώ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των τραπεζών.

- Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015.

- Δε θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

- Η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι αδιαπραγμάτευτη.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

Ειδική αναφορά γίνεται από το οικονομικό επιτελείο στο θέμα της προσφυγής των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας (ELA). Μετά τη δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα για τη συγκεκριμένη διαρροή, τα στελέχη διευκρινίζουν πως δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος.

Περιοδείες: Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη στην Πάτρα και την Πέμπτη στην Αθήνα.

Η τελική επιλογή της Κουμουνδούρου, όπως και στις ευρωεκλογές, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ομόνοια, θέλοντας το επικοινωνιακό επιτελείο να διοργανώσει μια μεγάλης έκτασης εκδήλωση. «Ένα μήνυμα νίκης», όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και απομακρύνθηκε η αρχική σκέψη του Tae Kwon Do. Και σε αυτό το σημείο θέλουν να δείξουν τη διαφορά που έχουν με τη Ν.Δ., για την οποία βλέπουν πως δε θα έπαιρνε το ρίσκο να πραγματοποιήσει συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο.

Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι αριστεροί ηγέτες.

Η προεκλογική εκστρατεία θα κλείσει την Παρασκευή με επίσης ανοιχτή συγκέντρωση στη πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News