default-image

Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ… τα δίνουν όλα

Ελλάδα
Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ… τα δίνουν όλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήμερα του Γρηγορίου του Θεολόγου, την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιανουαρίου, η προεκλογική περίοδος θα τερματίζεται, με τις κάλπες να καταγράφουν τη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Όμως όλοι είναι βέβαιοι ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα αρχίζουν τα δύσκολα σε σχέση με την πραγματικότητα της χώρας έναντι μιας ήδη διαμορφωμένης πραγματικότητας από εταίρους, φίλους, δανειστές και μια διεθνή κοινότητα που στην κυριολεξία έχει επικεντρωθεί γύρω από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, οι προεκλογικές δραστηριότητες παρουσιάζονται σε ένα γενικευμένο κλίμα ρουτίνας, χωρίς αναλύσεις βάθους, ούτε συζητήσεις ουσίας πάνω στα πραγματικά ζητήματα της κοινωνίας, τα καίρια διλήμματα και κυρίως το τι ενδέχεται να συμβεί την επόμενη μέρα με τη μια ή την άλλη εκδοχή.

Ενδέχεται αυτή η εβδομάδα, με κατάληξη την Κυριακή, να θυμίζει περισσότερο την Κυριακή των Βαΐων με το "ωσσανά ο ερχόμενος..." και αμέσως μετά να ξεκινάει η εβδομάδα των Παθών με το "άρον-άρον σταύρωσον αυτόν..." χωρίς "επιτάφιο" και ακόμη χειρότερα χωρίς "ανάσταση", αλλά με ένα διαρκές προθάλαμο "καθαρτηρίου" μεταξύ "κόλασης και παραδείσου".

Οι διαφορετικές στοχεύσεις

Αυτή την ώρα η Ν.Δ. επιθυμεί να μεταδώσει την εικόνα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, υιοθετώντας το επιχείρημα ότι οι αναποφάσιστοι είναι δυνητικές της ψήφοι. «Αυτοδυναμία ή ημίμετρα» λέει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων έχει ριχτεί ήδη εδώ και δύο μέρες η Ν.Δ., την ώρα που για το ΣΥΡΙΖΑ το "άνοιγμα" στο μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκό κέντρο, χωρίς ταυτόχρονα να απολέσει τα αντιμνημονιακά του χαρακτηριστικά, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να παραμείνει ζωντανός στο κυνήγι της αυτοδυναμίας.

Στο επιτελείο της Ν.Δ. σημειώνουν ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων που προέρχεται από το χώρο της Κεντροδεξιάς είναι κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο όσων ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε συνομιλητές του o Α. Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος πως «το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει», ποντάροντας σε μεγάλο βαθμό στους αναποφάσιστους πολίτες, που εκφράζουν κυρίως τη μεσαία τάξη, και οι οποίοι, βάσει δημοσκοπήσεων, ακόμα είναι πολλοί, ξεπερνώντας το 10%. Το βάρος στην Αττική, και δη στις κρίσιμες περιφέρειες Β' Αθηνών και Β' Πειραιώς, ρίχνουν στη Ν.Δ. την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα πριν από τις κάλπες. Παρά το γεγονός ότι στην υπόλοιπη χώρα γενικά τα νούμερα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά κρίνονται ικανοποιητικά, στην πρωτεύουσα, που συνήθως... βγάζει κυβέρνηση, υστερεί κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ. έρχεται σε πολλές περιφέρειες, ειδικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου είναι και η μεγάλη "μαύρη τρύπα", αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς η πολιτική που ακολούθησε από τον Ιούνιο του 2012 έπληξε ακόμα και βασικούς πυλώνες της κεντροδεξιάς παράταξης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφεται απευθείας μετακίνηση, στοιχείο αδιανόητο μέχρι πριν από λίγα χρόνια, παραδοσιακών ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, σε ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για ένα τμήμα ψηφοφόρων της Ν.Δ. δεν αποτελεί φόβητρο και απειλή για τη ζωή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ευνοείται από την αντιπαράθεση για τους φόρους, εγκαλεί τη Ν.Δ. για συνεχή ψεύδη και ενώ προηγουμένως «έχει καταστρέψει την κοινωνία». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες παρεμβάσεις του, εγγυάται τις καταθέσεις, την επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων για τις χαμηλές συντάξεις, καθώς και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηρίζει τα περί Grexit «πολιτική απάτη» και ανεβάζει στη ρητορική του την απόφασή του να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από άλλον «πιο δίκαιο φόρο».

Παροχολογία με φόντο φόρους

Η προεκλογική αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα ξεδιπλώνει διαφορετικές μεν προσεγγίσεις, αλλά η βάση τους είναι η φορολογία.

Η Ν.Δ. κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη θέση για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας «σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη». Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. πως «λέει ψέματα» ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς στον προϋπολογισμό του 2015 διατηρείται στο ίδιο ύψος.

Στην πραγματικότητα και τα δύο κόμματα ακολουθούν τη γνωστή τακτική του "άλλαξε ο Μανωλιός, βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς", αλλάζοντας το όνομα του φόρου και διατηρώντας ατόφιο το χαρακτήρα του.

Η πρακτική της Ν.Δ. μιλάει από μόνη της, αφού το χαράτσι για τα ακίνητα, αντί να καταργηθεί όπως έλεγε, αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ. Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ανάλογα προεκλογικά παιχνίδια, αφού τα στελέχη του "ψαρεύουν" στα θολά νερά για το ποιους θα αφορά ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ το όριο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θα ανακοινωθεί επισήμως μετά τις εκλογές, για «ευνόητους λόγους».

Πέρα από επιμέρους διαφορές, τα δύο κόμματα ταυτίζονται στη γενική φιλοσοφία που θα πρέπει να έχει το φορολογικό σύστημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., υποσχέθηκε μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15%. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε σε χρήστες του Twiteer ρωτήθηκε εάν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων και απάντησε: «Δεν έχουμε στόχο να αυξήσουμε τους συντελεστές», ενώ στην ομιλία που έκανε στη Ρόδο διαβεβαίωσε το τουριστικό κεφάλαιο ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δε θα αυξήσει το ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%.

Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, στη συνέντευξη στο διαδίκτυο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην ερώτηση εάν θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το ΦΠΑ».

Τι τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι παροχές

Παροχολογία από τα στελέχη και τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αντιστοίχως από αυτούς της Ν.Δ. παρατηρείται 5 μέρες πριν την κάλπη, η οποία θα έχει ένταση όσο θα πλησιάζει η ώρα. ΕΝΦΙΑ, ΕΡΤ, διορισμοί, ανεργία, φορολογικοί συντελεστές είναι μερικές μόνο από τις υποσχέσεις που δίνουν δημοσίως στους ψηφοφόρους οι Νίκος Παππάς, Αγλαΐα Κυρίτση και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι ουσιαστικά κάνουν λόγο για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ρίξει τους τόνους της παροχολογίας και να βάλει φρένο. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, είπε «όχι» στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και στην υπερφορολόγηση και υπέρ ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Δεσμεύτηκε πως θα μπει τέλος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ για το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ξεκαθάρισε ότι έχει στόχο να τον μειώσει, όχι να τον καταργήσει. Πρόσθεσε, δε, πως με το «δεν πληρώνω καθόλου φόρους» δε θα μπορεί το κράτος να σταθεί στα πόδια του, γιατί «χωρίς φόρους δε χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές».

Τα στελέχη του, πάντως, έχουν δώσει συγκεκριμένες πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι δε θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015 που ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς - υπενθυμίζεται πως έξι ημέρες μετά τις εκλογές οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν τη δόση του φόρου. Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και υποψήφιος στη Β' Αθηνών, μιλώντας στον Βήμα FM, είπε: «Για το 2015 έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός. Είναι σαφής. Θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν μπορούμε αναδρομικά να δώσουμε πίσω τα λεφτά».

Σε επίμονες ερωτήσεις για το αν αυτό σημαίνει πως ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δε θα εισπραχθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς απάντησε διά πλαγίου τρόπου: «Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Έχουμε αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου αυτού στα 2 δισ. λιγότερα από τα 3,4 δισ. που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε κοστολογήσει το πρόγραμμά μας. Αυτό θα γίνει αμέσως, προφανώς (σ.σ.: δε θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015). Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και ισχύει. Δε θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο».

Μετά και την αντίδραση που ήρθε από τη Ν.Δ. για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει: «Το 2015 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ 3,3 δισ. Τα 0,7 δισ. αφορούν τις δύο τελευταίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και τα 2,6 δισ. αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο άδικος αυτός φόρος διατηρείται στο ίδιο ύψος. Επομένως, ο κ. Σαμαράς λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε "φοροελαφρύνσεις". Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του θα είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του αφορολόγητου της πρώτης κατοικίας μέχρι ένα ορισμένο ύψος αξίας και η θέσπιση ενός Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ένας φόρος ο οποίος δε θα αφορά τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και θα είναι έντονα προοδευτικός».

Όριο φορολόγησης ακινήτων

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84, ανέφερε ότι το όριο για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είχαν οι παλιότεροι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που ήταν 450.000 ευρώ.

«Το όριο θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

Κατώτατος μισθός και 13η σύνταξη

Όμως ο κ. Στρατούλης, μιλώντας "Στο κόκκινο", είπε και για την πρώτη δέσμη φιλολαϊκών μέτρων μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα και τη 13η σύνταξη. Μάλιστα, τόνισε πως τα παραπάνω μέτρα ήδη υπάρχουν υπό τη μορφή προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και πλέον θα γίνουν νόμοι.

Συντελεστής φορολόγησης 50%

Για επιβολή συντελεστή φορολόγησης 50% έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών αποκάλυψε: «Η φορολογία θέλει πολλούς συντελεστές, με ανώτατο. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε με το περιουσιολόγιο τα πραγματικά εισοδήματα, θα πρέπει τουλάχιστον ο ανώτατος να είναι στο 50%. Μη δίνετε την εντύπωση ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα έχουν πληρώσει. Αυτοί που μας ακούν ξέρουν πολύ καλά ότι το πράγμα που έπρεπε να κάνει απ' την αρχή ακόμα και μια δεξιά κυβέρνηση ήταν να δώσει και μια αίσθηση του δικαίου».

Στο πάνελ συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο αν κάνει λόγο για περισσότερους φόρους, για να λάβει την απάντηση: «Βεβαίως, σε ένα σημείο, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να πληρώνουν όλοι κατά το Σύνταγμα». Και συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει ένα μοντέλο που λέει φορολογούμε παραπάνω και έχουμε περισσότερες συλλογικές υπηρεσίες. Υπάρχει ένα άλλο μοντέλο - το νεοφιλελεύθερο - που λέει θα έχουμε λιγότερους φόρους και λιγότερες υπηρεσίες και ο κόσμος θα ξοδεύει όπως θέλει τα λεφτά του. Εσείς ανακαλύψατε αυτό που δεν υπάρχει στην κοινωνική επιστήμη: υψηλούς φόρους και θα έχουμε χαμηλές υπηρεσίες».

Επαναπρόσληψη εργαζομένων της ΕΡΤ

Για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση.

Η γνωστή δημοσιογράφος, μιλώντας στο ραδιόφωνο "Παραπολιτικά", ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσλάβει ξανά τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της πολιτικής και του ήθους της Αριστεράς».

"Χορός" παροχολογίας, χωρίς όμως εξηγήσεις για το πώς θα επιτευχθούν οι ελαφρύνσεις

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις αρχές του 1980 πολλοί ψηφοφόροι έτρεμαν τον ερχομό του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν βγει το ΠΑΣΟΚ θα πείτε το ψωμί ψωμάκι». Τριάντα πέντε χρόνια μετά, το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί κάτι ανάλογο: «Άντε να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουμε Βενεζουέλα». Λες και δεν πέρασε μια μέρα... Το ίδιο και με τις υποσχέσεις από τις οποίες ο ελληνικός λαός είναι πολλαπλά χορτασμένος τα τελευταία χρόνια.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι τα τελευταία χρόνια μία από τις μάλλον κακές συνήθειες των πολιτικών αρχηγών - από αυτό δε ξεφεύγει ούτε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως κάποια στιγμή να έπρεπε και να απαγορευθούν τελικά όλα αυτά τα «θα», τα οποία γρήγορα ξεχνιούνται μετά.

Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος; Ότι η δημόσια υγεία και η περίθαλψη ήταν προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης; Δεν το λέω εγώ, ο πρωθυπουργός το έλεγε όπου βρισκόταν και στεκόταν.

Ότι αυτή η κυβέρνηση συμμεριζόταν και υποσχόταν ότι θα δώσει λύση στο δράμα των μικροομολογιούχων; Ότι θα αυξήσει το επίδομα ανεργίας από ένα χρόνο σε δύο χρόνια και παράλληλα θα σταματήσει την κατρακύλα των μισθών, καθώς και ότι θα ελαφρύνει τους δανειολήπτες; Και, και, και... ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων; Για να μην ανοίξουμε την κουβέντα περί ανάπτυξης.

Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός εμμένει από την πλευρά του στο μίγμα "φόβου-παροχών", με καθημερινές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και... δεσμεύσεις για το τι θα πράξει σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κόψει πρώτη το νήμα.

Τα αρνητικά σποτ με πιεστικά διλήμματα φόβου και τρόμου ακολούθησε η προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού καταγωγής του, απ' όπου εξαπέλυσε την Κυριακή προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος λέγοντας ότι «γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι καμία χώρα της Ε.Ε. δε θα δεχθεί να κουρέψει το χρέος. Το ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα υπάρξει κούρεμα. Φτιάχνει το άλλοθί του. Έτσι θα βάλουν νέους φόρους ή χέρι στις καταθέσεις ή και τα δύο». Και πρόσθεσε: «Τσίπρας ο σκηνοθέτης, ηθοποιοί οι συνιστώσες του».

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, ο φόρος εισοδήματος θα φτάσει σταδιακά στο 33%, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στο φόρο στα ακίνητα και ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη θα φτάσει στο 15%.

Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές, καθώς η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οδηγεί σε νέες μειώσεις εντός του 2015. Η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κατάργησης των στρεβλώσεων. Ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Ν. Δ. έκανε λόγο για «προστασία των εισφορών των εργαζομένων ώστε να μη σπαταλιούνται από χαριστικές συντάξεις ολίγων». Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις συντάξεις των 40άρηδων, έκανε λόγο για μεγάλες αποκλίσεις και ξεκαθάρισε ότι αυτές, σταδιακά και χωρίς αιφνιδιασμούς, θα εξαλειφθούν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε μετά το 2020 όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Παράλληλα, έχει συμφωνήσει με την τρόικα για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης στα 20 χρόνια.

Για το ΕΚΑΣ, η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της εφαρμογής νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ συζητά την κατάργησή του και τη μερική αντικατάστασή του με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για χαμηλοσυνταξιούχους. Στα εργασιακά, συζητά αλλαγές στο λοκ άουτ, αποκλείει για την ώρα παρεμβάσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Στο καυτό θέμα της ανεργίας, η Ν.Δ. μιλά για αναπτυξιακές πολιτικές και επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους που θα οδηγήσουν σε 770.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκ των πραγμάτων τάσσεται και υπέρ των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται από τον ΟΑΕΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ στο πλαίσιο του «προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που βάσει των εξαγγελιών του ίδιου του κ. Αλέξη Τσίπρα θα εφαρμοστεί άμεσα, κάνει λόγο για επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι πρόκειται για «τεράστιο» κόστος, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστολογεί το μέτρο σε 543 εκατ. ευρώ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς έχουν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που σημαίνει επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε 60 έτη για μειωμένη και 65 για πλήρη σύνταξη, μη εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και της συμπληρωματικής αναλογικής, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, δεσμεύονται για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ.

Στα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει άμεσα τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Μάλιστα τάσσεται υπέρ της κατάργησης όλων των νόμων με τους οποίους υπήρξαν παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις και δε συζητά αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και το λοκ άουτ. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πρόγραμμα απασχόλησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία, καθώς και για διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις σε φόντο δημοσιονομικού κενού

Σε εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο δεν έδωσαν ούτε σαφή κοστολόγηση των προτάσεών τους ούτε εξήγησαν πώς οι ελαφρύνσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τη δημοσιονομική πολιτική που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ για τα περισσότερα μέτρα δεν υπήρχε και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Οι φοροελαφρύνσεις αυτές ανακοινώνονται την ώρα που η τρόικα διαπιστώνει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για φέτος και κατ' επέκταση την ανάγκη νέων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι το κενό είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί μεν την εκτίμηση της τρόικας υπερβολική, αλλά δέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο και καλύπτεται με διάφορες παρεμβάσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ανάληψη της διακυβέρνησης πρότειναν τις τελευταίες ημέρες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό τους φορολογούμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και «τρύπες» στον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, οι εξαγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, μόνο στο σκέλος της φορολογίας δημιουργούν ένα «κενό» στον προϋπολογισμό της τάξης περίπου του 5,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την κοστολόγηση του υπουργείου Οικονομικών. Κόστος το οποίο θα δημιουργηθεί από:

- την επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ (2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο, έναντι εκτίμησης 1,5 δισ. ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ),

- την κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αντικατάστασή του από φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία (2,25 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα αφορά περιουσία άνω των 400.000 ευρώ),

- την κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (περίπου 350 εκατ. ευρώ το όφελος από την εξίσωση).

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς προχώρησε σε εξαγγελίες με κόστος, αλλά μικρότερο. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ ξεκινώντας από φέτος. Αν και δεν ξεκαθάρισε το πόσο θα μειωθεί, παλαιότερες εκτιμήσεις για έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κάτω του 1% του ΑΕΠ οδηγούν σε μια απώλεια εσόδων περίπου 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αποδίδεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, δήλωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα θα μειωθεί στο 15% και για τα φυσικά πρόσωπα έως και στο 33% από 42% που είναι τώρα ο υψηλός συντελεστής. Πέραν αυτών, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανακοινώσεις που δεν έχουν κόστος και δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους όπως έχουν υπολογιστεί. Για παράδειγμα, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά δεν επηρεάζει την πορεία του προϋπολογισμού γιατί δεν είχε υπολογιστεί ποτέ ότι θα καταργηθεί η εξαίρεση αυτή. Είχαν καταρτιστεί σχετικά σενάρια, αλλά δεν είχε αποφασιστεί κάτι επισήμως για να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε πως θα εξεταστεί η απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ, θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» από την πρώτη κατοικία και θα διευρυνθεί η επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. Μέτρα, τα οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί το κόστος τους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένο.

Κρας τεστ φοροελαφρύνσεων

ΣΥΡΙΖΑ

* Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ αρχίζοντας από φέτος

Κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

* Μείωση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα  στο 33% από 42% και των νομικών προσώπων στο 15%

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή νέου φόρου  στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

* Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ

* Κατάργηση "πόθεν έσχες" για την πρώτη κατοικία

Επαναφορά αφορολόγητου ορίου

* Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Αλλαγές στις ρυθμίσεις προς εφορίες και ταμεία

* Περαιτέρω μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης

Ν.Δ.: Κωδικός "μεσαία τάξη" για το τέλος

Το επιτελείο της Ν.Δ. βγάζει από τη φαρέτρα όλα τα όπλα, καθώς, σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, εκτιμά ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή. Μέσα από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του διημέρου (έδωσε δύο και εκκρεμούν άλλες δύο) και την ομιλία στην Καλαμάτα, ο Αντώνης Σαμαράς έριξε τα διλήμματα και τις δεσμεύσεις στοχεύοντας στο πιο εξοργισμένο και ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας: τους μικρομεσαίους.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, το τμήμα αυτό «είναι εξοργισμένο διότι γονάτισε από την υπερφορολόγηση και την ανεργία, αλλά είναι ευάλωτο επειδή δε θέλει την περιπέτεια και το ρίσκο».

Νοικοκύρεμα και μικρομεσαίοι

Σε αυτούς τους ψηφοφόρους κεντράρει τώρα ο κ. Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να «μαλακώσει» την οργή του και να το πείσει ότι τα δεινά του τελείωσαν - χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «νοικοκύρεμα» για την πολιτική του.

Σε οικονομικό επίπεδο, είναι χαρακτηριστική η φράση που επιλέγει πλέον ο ίδιος: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει "θάνατος" για τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη». Την οποία συνοδεύει με προσωπικές δεσμεύσεις και εγγυήσεις ότι σταδιακά θα μειωθεί η φορολογία («στο 33% από 42% που είναι σήμερα») και ο ΕΝΦΙΑ (7% για το 2015 με στόχο να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ»), ότι δε θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και ότι δε θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις.

Σε επίπεδο σταθερότητας, υπερτονίζει τη δυνατότητα που έχει η Ν.Δ. να συμπράξει κυβερνητικά με άλλα κόμματα (σ. σ. κατονομάζοντας το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου), εμφανίζοντας στον αντίποδα το ΣΥΡΙΖΑ «που δεν έχει συμμάχους». Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι «ακόμη κι αυτοδύναμος να βγω πάλι θα επιδιώξω συνεργασίες».

«Χαμένη ψήφος: Μόνο η Ν.Δ. μπορεί...»

Αυτό το τελευταίο επιχείρημα πάντως δε στέκεται ικανό να αποτρέψει την επίθεση του κ. Σαμαρά (και των στενών συνεργατών του μέσω των social media) στους... συμμάχους και, κυρίως, στο Ποτάμι, καθώς ο φόβος του γαλάζιου επιτελείου είναι ότι θα υπάρξει αποσυσπείρωση της Ν.Δ. υπέρ αυτού. Στη λογική, λένε, «αφού η Ν.Δ. χάνει την πρωτιά, ας ενισχύσουμε άλλους ώστε να αποτελέσουν ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να βρεθεί η Χρυσή Αυγή στη τρίτη θέση».

Ο Αν. Σαμαράς αντιστρέφει το σκεπτικό αξιοποιώντας το εκλογικό μπόνους: «Το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών και η Ν.Δ. είναι η μοναδική ευρωπαϊκή παράταξη που μπορεί να κερδίσει το ΣΥΡΙΖΑ και να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ», είναι πλέον το μότο του. Το μήνυμα που θα προσπαθήσει να περάσει στο παρά πέντε της κάλπης είναι «και μία ψήφο μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος επιτυγχάνεται»...

Έμπειρος και "έμπυρος"

Ένα επιπλέον όπλο που ρίχνει στη μάχη ο κ. Σαμαράς είναι η εμπειρία που απέκτησε ως πρωθυπουργός ("βγήκα πιο έμπειρος και έμπυρος, στην πυρά, στη φωτιά" είπε το Σάββατο) για να πείσει ότι μπορεί να πετύχει αυτά που δεσμεύεται. «Μέχρι το Φεβρουάριο εγώ μπορώ να κλείσω την αξιολόγηση και θα υπάρξει η συμφωνία για τα 7,2 δισ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι άμεσες υποχρεώσεις - αλλιώς θα πρέπει να «μπει χέρι» στις καταθέσεις κι αυτό εγώ δε θα το επιτρέψω», τονίζει. Θέτοντας ως στόχο, για τη συνέχεια, τη διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News