Ειδήσεις

Καλά μαντάτα για τον τουρισμό στην Ιεράπετρα

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας από την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη παρουσίαζαν μια σαφέστατη ανοδική τάση, με πρώτη την αγορά της Γερμανίας, και μια αναμενόμενη υστέρηση λόγω των γνωστών προβλημάτων με το ρούβλι από τη ρωσική αγορά.

«Από τις αρχές του Γενάρη μέχρι σήμερα οι προκρατήσεις παρουσιάζουν λόγω εκλογών μια αναμενόμενη επιβράδυνση, ωστόσο δεν είναι η στιγμή κατάλληλη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που είναι διακριτό και σίγουρα αισιόδοξο είναι ότι μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη οι προκρατήσεις πήγαιναν πάρα πολύ καλά συγκρινόμενες με την ίδια περίοδο ακόμα και της προηγούμενης τουριστικής σεζόν, που ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Είναι σαφές ότι, αν δεν υπάρξουν κάποιοι άλλοι εξωγενείς παράγοντες άσχετοι με τον τουρισμό και αν περάσει η περίοδος των εκλογών ομαλά χωρίς παρατράγουδα, η χώρα μας και κατ' επέκταση η Κρήτη θα έχουν και στη νέα τουριστική περίοδο τη δυνατότητα να καταγράψουν με θετικό πρόσημο τα αποτελέσματα της αποτίμησης του τουριστικού μας προϊόντος στα τέλη Οκτωβρίου του 2015.

«Οι προκρατήσεις που είχαν φτάσει στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας μέχρι την Πρωτοχρονιά από την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη ήταν πολύ περισσότερες από πέρυσι. Με ξάφνιασε ευχάριστα η αύξηση που έχουν παρουσιάσει οι προκρατήσεις από τη Γερμανία. Η ρωσική αγορά αντίθετα παραμένει "παγωμένη" λόγω των γνωστών προβλημάτων που όλοι γνωρίζουμε, άρα αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για όλους τους ξενοδόχους. Οι εκλογές σίγουρα επηρεάζουν τη ροή των προκρατήσεων, καθώς κάποιος Ευρωπαίος που θέλει να κάμει διακοπές στην Ελλάδα θέλει σιγουριά και ασφάλεια. Για το λόγο αυτό στις 26 Γενάρη θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει εκλεγεί κυβέρνηση. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν δεν εκλέξουμε κυβέρνηση αυτήν την Κυριακή και αν πάμε εκ νέου σε εκλογές. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό μας στη νέα τουριστική περίοδο που πλησιάζει», μας είπε ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Καλοβλέπουν την Ιεράπετρα - Νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Αυτήν την περίοδο οι ξενοδόχοι της Ιεράπετρας βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας των ξενοδοχείων τους, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες επέκτασης, ανακαίνισης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους. Η Ιεράπετρα, ως αναδυόμενος τουριστικός προορισμός με ανεξάντλητες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών χιλιάδων κλινών ακόμη, έχει μπει στο στόχο μεγάλων τουριστικών ομίλων της Κρήτης, που έχουν αγοράσει προνομιούχα οικόπεδα στα πιο όμορφα σημεία της παραλιακής ζώνης, και είναι έτοιμοι για την ανέγερση τεσσάρων τουλάχιστον 5άστερων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

«Είναι αλήθεια ότι έχουν ξεκινήσει οι επεκτάσεις των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων αυτή τη στιγμή, και αυτό συμβαίνει την ώρα που βλέπουμε με αισιοδοξία την προοπτική να καταφέρει να λειτουργήσει κανονικά αυτό το καλοκαίρι το αεροδρόμιο Σητείας, προσθέτοντας ένα ακόμα κίνητρο στους επισκέπτες μας για να επιλέξουν την περιοχή μας», πρόσθεσε ο κ. Βαρδάκης.

Το θέμα της κανονικής επιτέλους λειτουργίας του αεροδρομίου Σητείας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της κίνησης προς τη νοτιοανατολική Κρήτη, από την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια