Ειδήσεις

Η θεομηνία εκτόξευσε τις τιμές των οπωροκηπευτικών

Μόνο η Κρήτη τροφοδοτεί την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή σε πρώιμα κηπευτικά, όπως τόνιζαν χθες μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" παραγωγοί της λαϊκής αγοράς. Την ίδια ώρα, η πρόσφατη κακοκαιρία και στο νησί μας ανέβασε στα ύψη τις τιμές σε πολλά οπωροκηπευτικά, γεγονός που συντελεί στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Μια μείωση που ξεκίνησε από το 2009, γονατίζοντας τους παραγωγούς, οι οποίοι φορολογούνται από το χωράφι και τη μεταφορά των προϊόντων μέχρι και την πώλησή τους.

Στα 3 ευρώ έφτασε χθες στη λαϊκή των Καμινίων το κιλό οι μελιτζάνες. Έως 1,5 ευρώ πωλούνταν οι ντομάτες και τα βιολογικά αγγουράκια. Τα 80 λεπτά το κιλό έφταναν οι πατάτες, το 1,30 ευρώ το κιλό τα καρότα, ενώ τα κολοκύθια εξαφανίστηκαν πρωί-πρωί χονδρικώς, με τιμή κιλού τα 2,20 ευρώ! Έλλειψη υπάρχει και στις πιπεριές, με τους πάγκους χθες να είναι μετρημένοι.

«Είναι δύσκολο να βγάλεις από τα βρεγμένα χώματα και τις λάσπες τώρα πατάτες. Από το χωράφι οι φρέσκες φεύγουν με τιμή 60 με 65 λεπτά το κιλό. Πόσο να τις πουλήσεις;», αναφέρει ο κ. Μανόλης Μαγκουσάκης, ο οποίος, όπως και άλλοι παραγωγοί, είχαν τις φρέσκες πατάτες στα 80 λεπτά το κιλό και ο ίδιος προς το μεσημέρι - για να μην τις γυρίσει πίσω - τις κατέβασε στα 70 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά του ο επίσης παραγωγός κ. Γιώργης Κουτεντάκης τόνισε πως έβαλε ένα στρέμμα μελιτζάνες κι έβγαλε μόνο 7 κλούβες από το προϊόν. «Δεν έχει παραγωγή λόγω του χιονιά. Τις μελιτζάνες τις είχα 3 ευρώ και τις κατέβασα στην πορεία στα 2,80 ευρώ το κιλό. Μόνο από το δημοπρατήριο του Τυμπακίου χονδρικώς είχαν 2,79 ευρώ το κιλό», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα προϊόντα άλλοτε πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές ή τα πετούν οι παραγωγοί όταν υπάρχουν και εποχές που δεν πωλούνται.

Έπεσε έως και 60% η κατανάλωση

Στο 50 με 60% έχει πέσει η κατανάλωση στις λαϊκές σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης και συγκεκριμένα από το 2009, όπως τονίζει ο γραμματέας του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών νομού Ηρακλείου Γιώργος Φραγκιαδάκης. «Πλέον ο κόσμος αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα», αναφέρει ο ίδιος, ενώ επισημαίνει πως σε μια λαϊκή με 100 παραγωγούς και 20 μεταπωλητές από το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι τα καρότσια που περνούν δεν είναι πάνω από 30. Όμως η λαϊκή, όπως και να έχει, συνεχίζει να αποτελεί "κομμάτι" της νοικοκυράς, σημειώνει ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Είναι ο μόνος χώρος όπου μπορείς να βρεις το φρέσκο και το καλύτερο και στην καλύτερη τιμή μέσα από πληθώρα ίδια προϊόντα», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Στέργιος Τζιράκης, υπογραμμίζοντας πως «φορολογούμαστε στο χωράφι, στη μεταφορά και στην πώληση, ενώ έχει διπλασιαστεί το ρεύμα και αυξηθεί το πετρέλαιο και ό,τι άλλο χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για τη σοδειά και την πώληση των προϊόντων.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια