Ειδήσεις

Βασιλική Αγ. Μάρκου: Η ζωγραφική συναντά το ψηφιδωτό

Η διαδρομή της ελληνικής ζωγραφικής από το 19ο στον 20ό αιώνα "ζωντανεύει" μέσα από την έκθεση ψηφιδωτού που φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Πιστεύοντας ότι η τέχνη του ψηφιδωτού εκπορεύεται και συνυπάρχει με την τέχνη της ζωγραφικής, το Εργαστήρι Ψηφιδωτού του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρτεμισία", με βασικό του υλικό την πέτρα, δημιούργησε μια εντυπωσιακή έκθεση "πατώντας" πάνω σε έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που έχει τίτλο "Έλληνες ζωγράφοι 18ου, 19ου και 20ού αιώνα" θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η εκπαιδεύτρια Άννα Μαλλιωτάκη.

Όπως υπογραμμίζει, «το Εργαστήρι Ψηφιδωτού του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρτεμισία" έχει ονειρευτεί και χρόνια τώρα προσπαθεί γι' αυτό, να κάνει το Ηράκλειο να είναι υπερήφανο σε ό,τι αφορά το χώρο της τέχνης του ψηφιδωτού. Η φιλοσοφία του εργαστηρίου μας βασίζεται στη βεβαιότητα ότι η δημιουργική έκφραση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας και φύλου. Η έκφραση μέσω της τέχνης δεν είναι μόνο για κείνους που την έχουν σπουδάσει ή έχουν κάποιο ταλέντο, αλλά για όλους όσοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως διαδικασία στοχασμού, πειραματισμού και αυτοσυγκέντρωσης. Η επαφή με την τέχνη προσφέρει ευκαιρία για μάθηση, εμπειρία σκέψης και πράξης, γνώση του παρελθόντος και του παρόντος, λειτουργεί σαν γλώσσα έκφρασης και δημιουργίας, ενώ παράλληλα συντελεί στον επαναπροσδιορισμό των αρχών και των αξιών μας ως κοινωνία.

Πάνω σε αυτή τη βάση δημιουργήθηκε η ανάγκη να μελετήσουμε τη διαδρομή της ελληνικής ζωγραφικής από το 19ο στον 20ό αιώνα. Μια διαδρομή που μας φέρνει σε επαφή με τα σημαντικά καλλιτεχνικά ευρωπαϊκά ρεύματα που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής αλλά και με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα που εξέπεμπε η ελληνική κοινωνία.

Πιστεύοντας ότι η τέχνη του ψηφιδωτού εκπορεύεται και συνυπάρχει με την τέχνη της ζωγραφικής, χρησιμοποιήσαμε την πέτρα, ένα σκληρό υλικό, με σεβασμό προκειμένου να υπηρετήσουμε την παλέτα των μεγάλων ζωγράφων.

Με τον κατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων, θελήσαμε να μετατρέψουμε το υλικό αυτό σε ρευστό, όπως τα υγρά χρώματα στη ζωγραφική, ενώ με την τεχνική της έμμεσης ψηφοθέτησης και τη διαφορετικότητα της τοποθέτησης ψηφίδας, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αντιγραφής των έργων "πατώντας" πάνω στα καλλιτεχνικά ρεύματα του ρεαλισμού, του συμβολισμού, του φοβισμού, του υπερρεαλισμού, του μοντερνισμού κ.ά.

Είναι για μας μια απόπειρα που απαιτεί τόλμη, ειλικρίνεια, αγάπη, σεβασμό, επιδεξιότητα, υπομονή και επιμονή».

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου, με ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

49 καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Αγιομυργιανάκη-Κουτσογιάννη Βαγγελιώ, Αγγελοπούλου Βάλια, Ανδρουλάκης Ορέστης, Αντωνιδάκη-Γαρεφαλλάκη Κλαίρη, Ασπετάκη Ελένη, Βασιλάκη Μαρία, Βιδάκη Ειρήνη, Γαρεφαλάκη Βίκυ, Γεωργαλή Αργυρώ, Γιαουρτά Άννα, Γιαουρτά Κική, Γιαουρτά Πόπη, Γιγουρτάκη Ιωάννα, Γκάβαλη Λίτσα, Δουλγεράκη Μαρία, Ζερβού Αρετή, Κουγιουμουτζάκη Μαίρη, Κουντάκη Πόπη, Κουρκουνάκη Ελένη, Κυπριωτάκη Νικολέτα, Λαγουδιανάκη Πόπη, Λυρώνη Μαρία, Μαγαράκη Γωγώ, Μαγκανά Αλίκη, Μακράκη Φεβρωνία, Μανίκα Κωνσταντίνα, Μήτρα Σταυρούλα, Μπαλαμούτσου Ηλέκτρα, Μπελιμπασάκη Μαλάμω, Μπορμπαντωνάκης Μιχάλης, Νικολιδάκη Κατερίνα, Ορφανού Νικολέτα, Παπαδάκη-Πατρουδάκη Μαριάννα, Παπαδοβασιλάκη Ανθή, Παπαχατζάκη Έλλη, Παρασύρη Αθηνά, Πατεράκη Αλίκη, Πετειναράκης Κώστας, Πιτικάκη Διονυσία, Ρασιδάκη Σούλα, Ρελάκη Μαριέττα, Ρουμελιώτη-Πανάγου Άννα, Σκλάβος Γιώργος, Σκαρβελάκη Κατερίνα, Σουργιάς Μανώλης, Σπυριδάκη Κατερίνα, Τσουανάκη Βασιλική, Φουντουλάκη-Λενακάκη Κατερίνα και Χρήστου Αγάπη.

Σχόλια