default-image

Π. Μπαριτάκης: "Η φωτιά αφάνισε οικογένειες στη Βιάννο"

Κρήτη
Π. Μπαριτάκης: "Η φωτιά αφάνισε οικογένειες στη Βιάννο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πληγές στη Βιάννο παραμένουν ανοικτές. Η φωτιά του 2012 αφάνισε οικονομικά τις πληγείσες οικογένειες», είπε στο Ράδιο 9,84 ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης, καθώς σήμερα διεξάγεται και η δίκη με κατηγορούμενα δύο άτομα από την περιοχή, έναν κτηνοτρόφο κι έναν Πακιστανό.

«Εκατοντάδες νοικοκυριά επλήγησαν οικονομικά. Το χαμένο εισόδημά τους δεν αποζημιώθηκε ποτέ. Άδικος ο μηχανισμός ΠΣΕΑ, την αλλαγή του οποίου ζητήσαμε και ζητάμε».

«Ακόμα και σήμερα», επισήμανε ο δήμαρχος, «οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να ανασάνουν καθώς η καμένη ελιά για να αποδώσει χρειάζεται χρόνια».

Η δίκη για την πυρκαγιά

Στο σκαμνί του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κάθονται σήμερα ένας 34χρονος κτηνοτρόφος από το Χόνδρο Βιάννου και ένας 24χρονος Πακιστανός που κατηγορούνται για εμπρησμό με πρόθεση κατά συναυτουργία από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα και σε άνθρωπο, για τη φωτιά στη Βιάννο στις 30 Ιουλίου του 2012, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες στρέμματα γης, ελαιοδέντρων και ζώα, ενώ σημαντικές ήταν και οι ζημιές στις υποδομές.  

Υπενθυμίζεται πως από το ελικόπτερο εντοπίστηκαν δύο άτομα στη θέση Βόλακας μεταξύ Χόνδρου και Κερατόκαμπου να βάζουν φωτιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας μία νέα εστία νοτιοδυτικά του Χόνδρου σε απόσταση 1.500 μέτρων από το χωριό και μέσα σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μόλις αντιλήφθηκαν το ελικόπτερο απομακρύνθηκαν με αγροτικό μαύρου χρώματος, το οποίο μετά από σήμα του ελικοπτέρου στις επίγειες δυνάμεις εντοπίστηκε να κινείται προς το Χόνδρο.

Στο σήμα των πυροσβεστών να σταματήσει πραγματοποίησε ελιγμό διαφυγής αλλά λόγω της στενότητας δρόμου δεν τα κατάφερε.

Από τη φωτιά που πρόλαβαν οι πυροσβέστες έγινε στάχτη 1 στρέμμα δασικής έκτασης.

Οι δυο αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι κινήθηκαν στην περιοχή για να προστατεύσουν δυο κοπάδια με αιγοπρόβατα που διατηρούσε ο 34χρονος στην περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News