Ειδήσεις

'"Εσβησε" αγγελούδι από μηνιγγίτιδα στα Χανιά

Μια πολύ δυσάρεστη και δύο χαρμόσυνες ειδήσεις με φόντο τη μηνιγγίτιδα στην Κρήτη, αφού τα κατάφεραν όπως όλα δείχνουν το 16μηνών αγοράκι με μηνιγγίτιδα και το 10χρονο κορίτσι με εγκεφαλίτιδα που μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια και νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ, αλλά μηνιγγιτιδόκοκκος ήταν η αιτία θανάτου ενός παιδιού στα Χανιά, όπως επιβεβαιώθηκε χθες από τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων.

Το 4χρονο αγγελούδι από την Αλβανία μεταφέρθηκε στις γιορτές σε πολύ κακή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς, στο Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με το διοικητή Χαράλαμπο Δουλγεράκη, το κορίτσι είχε εκδηλώσει αιμορραγικό εξάνθημα και οι γιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν με κάθε τρόπο την κατάσταση της υγείας του, που ήταν σοβαρή. Στη συνέχεια έκριναν επιβεβλημένη τη μεταφορά του από τα Χανιά στο Ηράκλειο, αλλά δυστυχώς το αγγελούδι δεν τα κατάφερε.

Δε χρειάζεται πανικός

Η λέξη και μόνο «μηνιγγίτιδα» προκαλεί ανησυχία στους γονείς, ωστόσο οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δε θα πρέπει να προκαλείται πανικός αφού κάθε χρόνο 100 περιστατικά καταγράφονται στην Ελλάδα. Επίσης οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα όπλο, το εμβόλιο μηνιγγίτιδας τύπου β', το οποίο όμως είναι δαπανηρό, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και καλύπτει μόνο το συγκεκριμένο τύπο της νόσου.

Στις περιπτώσεις των παιδιών που νόσησαν και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, παραμένει άγνωστος ο τύπος μηνιγγίτιδας από τον οποίο προσβλήθηκαν.

Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια