default-image

Τουρκία: Συνελήφθη αξιωματικός αστυνομίας για το φόνο δημοσιογράφου

Κόσμος
Τουρκία: Συνελήφθη αξιωματικός αστυνομίας για το φόνο δημοσιογράφου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ανώτερος αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας, ο οποίος είχε διοριστεί τον περασμένο μήνα επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της κουρδικής πόλης Τσιζρέ, παραδόθηκε σήμερα στις αρχές καθώς θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ενός επιφανούς μέλους της αρμενικής μειονότητας της Τουρκίας, του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός έφηβου Τούρκου υπερεθνικιστή πριν από οκτώ χρόνια έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερτζάν Ντεμίρ, στον οποίο μόλις τον περασμένο μήνα είχαν ανατεθεί τα καθήκοντα του επικεφαλής της αστυνομίας στην παραμεθόρια κουρδική πόλη, παραδόθηκε στην πρωτεύουσα Άγκυρα μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του στο πλαίσιο της δίκης για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, του εκδότη της δίγλωσσης εφημερίδας Agos, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Ο Ντεμίρ είναι ο τρίτος αστυνομικός ο οποίος τίθεται υπό κράτηση για την υπόθεση αυτόν τον μήνα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την πιθανή επανέναρξη των προσπαθειών να χυθεί φως στον φόνο του Ντινκ, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένεια του δημοσιογράφου οφειλόταν σε μια συνωμοσία όπου είχαν εμπλοκή κρατικοί αξιωματούχοι.

Κατά τη στιγμή του θανάτου του Ντινκ, ο Ντεμίρ υπηρετούσε στο γραφείο πληροφοριών της αστυνομίας στην Τραπεζούντα, όπου διέμενε ο έφηβος που δολοφόνησε τον Ντινκ. Ο Ντεμίρ αρνήθηκε τότε τις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.

Ο 52χρονος τη στιγμή της δολοφονίας του Ντινκ πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου του 2007, προκαλώντας ένα ξέσπασμα οργής και θλίψης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για τη δολοφονία και για τις διακρίσεις εις βάρος των μη σουνιτών μουσουλμάνων και των μελλών άλλων εθνικών μειονοτήτων.

Η πρώτη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου ολοκληρώθηκε το 2012 με 18 καταδίκες, αλλά οι δικαστές είχαν αποφανθεί τότε ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Ντινκ. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την πρωτόδικη απόφαση και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί εκ νέου αν το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από οργανωμένη συμμορία.

Ο Χραντ Ντινκ προσπάθησε να συμφιλιώσει τους Τούρκους και τους Αρμένιους, εκ των οποίων μόλις 60.000 εξακολουθούν να ζουν στην Τουρκία καθώς οι περισσότεροι από τους προγόνους τους είτε σκοτώθηκαν είτε εκδιώχθηκαν από τους Οθωμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Πριν από το θάνατό του, ο Ντινκ αντιμετώπιζε δίωξη για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας» και την απειλή φυλάκισης διότι είχε γράψει σε άρθρο του ότι η υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν ένα ορφανό κορίτσι αρμενικής καταγωγής, μεταξύ άλλων.

«Είμαστε όλοι Χραντ, είμαστε όλοι Αρμένιοι», φώναζαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πλακάτ και απαιτώντας δικαιοσύνη, πραγματοποιώντας σήμερα πορεία στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Ντινκ για να αποτίσουν φόρο τιμής κατά την όγδοη επέτειο από τη δολοφονία του. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί επίσης την εκατονταετηρίδα από την έναρξη της μαζικής σφαγής των Αρμενίων. Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία, κάτι που αρνείται να πράξει.

Οι Αρμένιοι λένε ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Τουρκία απορρίπτει αυτόν τον αριθμό και λέει ότι περισσότεροι Τούρκοι σκοτώθηκαν εν μέσω του χάους του πολέμου και της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News