default-image

Το TEDxHeraklion 2015 έρχεται και πάει πέρα από τα τείχη

Πολιτισμός
Το TEDxHeraklion 2015 έρχεται και πάει πέρα από τα τείχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Beyond the walls" ή "Πέρα από τα τείχη" - μια θεματική ιδιαίτερα συμβολική και βαρύνουσας σημασίας - είναι η εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 28 του Φλεβάρη στο νεόδμητο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οποία συμμετέχει ο Δήμος, που φέτος αποτελεί το στρατηγικό εταίρο του TEDX Ηρακλείου για τη διοργάνωσή της.

Η ενετική Πύλη του Ιησού, όπου φιλοξενείται η έκθεση "Νίκος Καζαντζάκης", υποδέχτηκε την επίσημη πρώτη της ανακοίνωσης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρέστησαν ως ομιλητές η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το "παρών" έδωσαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Ρασούλης, στελέχη του Τμήματος Παλιάς Πόλης του Δήμου Ηρακλείου, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και αρκετοί δημότες.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην πύλη Ιησού, στις 14 Ιανουαρίου, ακούστηκαν τα πρώτα λόγια σχετικά με τη φετινή διοργάνωση. Η ομάδα του TEDxHeraklion 2015, υπεύθυνοι από την εφορία Αρχαιοτήτων, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, τοπικοί φορείς, όλοι, μας πήγαν με το λόγο τους, λίγο πιο μακριά.

Με θέμα "Crossroads-Σταυροδρόμια" εκπληκτικοί ομιλητές, μουσικοί, καλλιτέχνες έδωσαν το στίγμα τους, συναντήθηκαν και ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους.

Πρόκειται για την πρώτη πανελλήνια διοργάνωση TEDx που συνεργάζεται με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Ηρακλείου, ως στρατηγικός συνεργάτης, και η Περιφέρεια Κρήτης ως ένθερμος υποστηρικτής μας καλούν να δούμε τα τείχη ως τμήμα της ιστορίας αλλά και πέρα από αυτά.

Η συνέντευξη Τύπου απογειώθηκε από τον εκπληκτικό Γιώργο Δενδράκη με το The Art Of Cocktail που μας ζέστανε με τα ευφάνταστα πουγκάκια μπαχαρικών σε ζεστό κρασί.

Ο τόπος

Το καινούριο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα ανοίξει για πρώτη φορά, επίσημα, τις πόρτες του στο ευρύ κοινό του TEDxHeraklion 2015. Ένας χώρος-γέφυρα, μέσα στα τείχη της πόλης μας, στη "σκιά" του Νίκου Καζαντζάκη, που αναμένεται να φιλοξενήσει μια ποικιλία αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, θα μιλήσει ο

επιμελητής του TEDxHeraklion, Ιωάννης Ηλιάδης, αποκάλυψε τους πρώτους τρεις ομιλητές της φετινής διοργάνωσης.

Ο πρώτος ομιλητής έρχεται από την παγωμένη Σουηδία κι εξειδικεύεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού πόλεων και τουριστικών προορισμών. Πρόκειται για τον καταξιωμένο επαγγελματία του destination branding Julian Stubbs, που αριθμεί συνεργασίες με διεθνείς πελάτες: από την εταιρεία παραγωγής του Hollywood Technicolor έως τη διοργάνωση κονσέρτου για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό της ταυτότητας της Στοκχόλμης ως Πρωτεύουσας της Σκανδιναβίας.  

Η Beverly Goodman, είναι γεω-αρχαιολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ. Ειδικεύεται στα αρχαία τσουνάμι -και ιδιαίτερα σε αυτά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως εκείνο που ευθύνεται για την καταστροφή της Κνωσσού. Με εργαλεία της, την αρχαιολογία, τη γεωλογία και την ανθρωπολογία διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικών κι ανθρώπινων οικοσυστημάτων και ακτογραμμών. Η κ. Goodman συνεργάζεται επί σειρά ετών με έγκριτα περιοδικά (όπως το National Geographic) ενώ της έχει αποδοθεί ο τίτλος της National Geographic Explorer.

Μια από τις πιο ξεχωριστές ομιλίες του TEDx θα γίνει από τον κ. Γιώργο Γκιντίκα, υπεύθυνο του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Ο ίδιος δάσκαλος νοηματικής και απόφοιτος του μοναδικού Πανεπιστημίου Κωφών παγκοσμίως (Gallaudet University), θα μας φέρει σε επαφή με μία εξαιρετική γλωσσική παράδοση παράλληλα εξελισσόμενη με εκείνη των ακουόντων. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την πρώτη ομιλία σε νοηματική γλώσσα σε ελληνικό TEDx event, καθώς και να διεξάγουμε την πρώτη αντίστοιχη διοργάνωση που θα καλύπτεται πλήρως από διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News