Ειδήσεις

Καταρρέει το ιστορικό βενετσιάνικο αρχοντικό στο Βενεράτο

Κάποτε ήταν το διαμάντι του Βενεράτου. Ένα πολυτελές κτίσμα κάποιου Βενετσιάνου κατοίκου του Βενεράτου, που το κληροδότησε στην ίδια την ιστορία. Όμως η μοίρα του αιώνες μετά έμελλε να είναι αντίστοιχη με αυτή πολλών ιστορικών κτηρίων της Κρήτης.

Γερασμένο, ανήμπορο να αντέξει άλλο στο χρόνο και τα χτυπήματά του, αργοπεθαίνει αποτελώντας, αντί για καμάρι, εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής. Πριν από χρόνια τη βενετσιάνικη βίλα αγόρασε η πρώην κοινότητα Βενεράτου για την κατασκευή μουσείου και πέρασε, πλέον, στο Δήμο Ηρακλείου. Όμως τίποτα δεν έγινε, με αποτέλεσμα το "χάλασμα", όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι, να περιμένει στωικά το τελικό χτύπημα, είτε από κάποιο σεισμό είτε από μια κακοκαιρία σαν εκείνη που μαστίγωσε ανελέητα την Κρήτη δυο φορές μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό που σεβάστηκε ο χρόνος, που θάμπωσε ακόμα και τους Γερμανούς οι οποίοι στέγασαν εκεί τη λέσχη τους, έχει καταντήσει ένα θλιβερό ερείπιο, κίνδυνο-θάνατο για μικρούς και μεγάλους.

Το ενετικό κτίσμα χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς, όπως αναφέρουν οι περίοικοι. Οι καμάρες στο εσωτερικό του είναι χαρακτηριστικές της εποχής του.

Το κτίσμα κινδυνεύει να πέσει ανά πάσα στιγμή έχοντας σημάνει συναγερμό στους γείτονες, που φοβούνται για τα δικά τους σπίτια, ενώ η υγρασία έχει "φωλιάσει" σε αποθήκες, ακόμη και σε κουζίνες και υπνοδωμάτια. Από την άλλη, η φθορά του χρόνου και το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση από τους αρμόδιους έχουν μετατρέψει το κτήριο σε εστία μόλυνσης.

Το ταβάνι του κτιρίου έχει ζωγραφιστεί άλλα είναι έτοιμο να πέσει…

Παλιά δόξα

Τα πάντα έχουν φθαρεί. Από το ισόγειο, που όπως είπαν οι αρχαιολόγοι στον κ. Κίμωνα Ξενάκη - που γειτονεύει με το εν λόγω κτίριο - είναι από την ενετοκρατία, μέχρι τον επάνω όροφο, που κτίστηκε μετέπειτα.

Ο καιρός και η εγκατάλειψη έριξαν μέχρι ταράτσες και πετρόχτιστους τοίχους, ενώ ο πρόσφατος χιονιάς βοήθησε περαιτέρω την κατάσταση, που χαρακτηρίζεται τραγική. Τα ποντίκια και οι κατσαρίδες κάνουν... παρέλαση στα γύρω σπίτια, ενώ οι πέτρες πέφτουν βροχή, με τους ηλικιωμένους της γειτονιάς να φοβούνται να βγουν έξω όταν φυσούν άνεμοι.

Με το χιονιά έπεσαν αρκετές πέτρες, με τους περίοικους να προσπαθούν να τις βάλουν στην άκρη, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Επικίνδυνες εξερευνήσεις

Στο μεταξύ, ο χώρος είναι αφύλακτος και δεν είναι λίγες οι φορές που μικρά παιδιά βρίσκουν παιχνίδι μέσα στο χάλασμα, κάνοντας τους εξερευνητές σε ένα ποικιλοτρόπως επικίνδυνο περιβάλλον.

Το χάλασμα όπως μας το δείχνει από την ταράτσα του σπιτιού του ο γείτονας κ. Κίμωνας Ξενάκης.

Οι γείτονες μέχρι τώρα προσπαθούν να παρέμβουν στα όσα προξενούνται εξαιτίας του κτηρίου στα σπίτια τους, αλλά, όπως τονίζουν, δε φτάνει αυτό. «Χρειάζονται παρεμβάσεις από ειδικούς και από τους αρμόδιους. Τουλάχιστον να κατεδαφίσουν τον επάνω όροφο που είναι μεταγενέστερη προσθήκη, ενώ με πολύ λίγα έξοδα θα μπορούσε ο Δήμος να αναστηλώσει το ενετικό ισόγειο κτίσμα. Τα σπίτια μας καταστρέφονται. Έχουμε κουραστεί να μονώνουμε τα σπίτια μας και η υγρασία να παραμένει. Συνεχώς μαζεύουμε πέτρες που πέφτουν από τους τοίχους. Με ένα σεισμό θα πέσει και θα μας σκοτώσει όλους», προσθέτουν.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια