Ειδήσεις

Του βγήκε... ξινό το σταμναγκάθι

Συνολικά τρία ατυχήματα στην ύπαιθρο της Κρήτης είχε να αντιμετωπίσει μέσα σε μόλις μισή ώρα χθες η Πυροσβεστική, με τους πρωταγωνιστές σε κάθε περίπτωση να γλιτώνουν από θαύμα τα χειρότερα, ακόμη και το θάνατο!

Με κατάγματα στα πόδια και τραύματα στο πρόσωπο μεταφέρθηκε χθες νωρίς το απόγευμα στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου Λασιθίου ένας 54χρονος από το Βραχάσι, ο οποίος έπεσε από βράχια στην περιοχή της Μιλάτου τη στιγμή που μάζευε σταμναγκάθι!

Ουσιαστικά ο 54χρονος σώθηκε από θαύμα, όπως τόνιζαν όσοι βρέθηκαν στο εν λόγω σημείο για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Πρόκειται για μια περιοχή, όπως τόνισε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο λιμενάρχης του Λιμενικού Τμήματος Χερσονήσου κ. Βασίλης Καψής, δύσβατη κι επικίνδυνη, με κατακόρυφους γκρεμούς όλο βράχια.

Ο 54χρονος στην προσπάθειά του να μαζέψει σταμναγκάθι γλίστρησε κι έπεσε από ύψος περίπου 30 μέτρων και κατέληξε πάνω στα βράχια. Ευτυχώς ο τραυματισμός του Βραχασιώτη ήταν τέτοιος που άφηνε τα περιθώρια να ειδοποιήσει ο ίδιος τις Αρχές για να τον βοηθήσουν. Με κατάγματα μόνο στα πόδια και τραύματα στο πρόσωπο, ο 54χρονος κατάφερε και ειδοποίησε γύρω στη 1 το μεσημέρι, όπου σημειώθηκε το ατύχημα, μέσω του κινητού τηλεφώνου του την Πυροσβεστική, καλώντας το 112. Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν τρεις πυροσβέστες, όμως λόγω του δύσβατου της περιοχής, ενώ είχαν προσεγγίσει τον τραυματία, δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν. Έτσι ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Τμήμα Χερσονήσου, άνδρες του οποίου προσέγγισαν το σημείο από θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος που ήρθε από τα Μάλια.

Οι διασώστες μετέφεραν τον τραυματία στο λιμανάκι της Μιλάτου και από εκεί με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Σαμαριά

Την ίδια ώρα στο Ξυλόσκαλο στη Σαμαριά ένας Αμερικανός, που εργάζεται στη Βάση των Χανίων, έπεσε και χτύπησε το πόδι του. Αν και έσπευσε η Πυροσβεστική, χείρα βοηθείας δέχτηκε τελικά από βοσκούς της περιοχής, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Κουρουπάκη. Το περιστατικό σημειώθηκε στη 1 το μεσημέρι κι έληξε αισίως με τη μεταφορά του αλλοδαπού τραυματία στις 4 το απόγευμα.

Ομαλός

Στο μεταξύ, γύρω στις 12:30 χθες το μεσημέρι είχε σημάνει άλλος συναγερμός στην Πυροσβεστική. Ένα ζευγάρι καλούσε με το κινητό του τηλέφωνο εναγωνίως για βοήθεια στο 199. Επρόκειτο για ένα νεαρό που χτύπησε στο πόδι και μια νεαρή κοπέλα που έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι. Το ζευγάρι είχε πάει βόλτα και το ατύχημα σημειώθηκε στο καταφύγιο του Καλλέργη πάνω στον Ομαλό. Χρειάστηκε να περάσουν δύο ώρες μέχρι να λήξει αισίως με τη μεταφορά τους η περιπέτεια των δύο νεαρών, ενώ στην επιχείρηση διάσωσης πήραν μέρος 6 πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει δείξουν όσοι επισκέπτονται περιοχές δύσβατες και απόκρημνες, μιας και ακόμη δεν έχει προλάβει να στεγνώσει η γη από τις τελευταίες θεομηνίες, με τους κινδύνους να τραυματιστούν να είναι περισσότεροι από ποτέ.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια