Ειδήσεις

Αθήνα: 4 προσαγωγές σε έρευνα για Βέλγους τζιχαντιστές

Τέσσερα άτομα αραβικής καταγωγής εντοπίστηκαν στην Αθήνα και προσήχθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από έρευνες για το μαροκινής καταγωγής "εγκέφαλο" του ισλαμιστικού πυρήνα που οργάνωνε επιθέσεις τζιχαντιστών στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι έρευνες στο ελληνικό έδαφος ξεκίνησαν από την Παρασκευή, την επομένη δηλαδή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Βερβιέ, καθώς είχε αποσταλεί σήμα της βελγικής αστυνομίας και της Europol στην Αθήνα, ο κύριος όγκος των προσαγωγών, ωστόσο, έγινε το Σάββατο, από κεντρική περιοχή της Αθήνας (σύμφωνα με πληροφορίες το Παγκράτι).

Είχαν προηγηθεί από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών, τα αποτελέσματα των οποίων "υπέδειξαν" την περιοχή της Αθήνας όπου βρίσκονταν οι προσαχθέντες, οι οποίοι κατά πληροφορίες είναι μαροκινής καταγωγής.  

Τα άτομα που προσήχθησαν εξετάζονται. Ένας από αυτούς λέγεται μοιάζει με το φερόμενο ως εγκέφαλο, τον 27χρονο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, επικοινωνούσε τηλεφωνικά από την Ελλάδα με κρατούμενο στη Λιέγη. Μάλιστα, έχουν ληφθεί φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματά του, που θα σταλούν στο Βέλγιο προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν και κινητά τηλέφωνα που εικάζεται ότι χρησιμοποιούσαν τις τελευταίες μέρες, για τα οποία θα ζητηθεί άρση απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί εάν ήταν εκείνα μέσω των οποίων είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα στα μέλη του πυρήνα στο Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται ότι βελγικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν νωρίτερα το Σάββατο ότι ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" του πυρήνα που διαλύθηκε λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις την Πέμπτη στο Βέλγιο είναι ένας διαβόητος Βέλγος τζιχαντιστής, ο οποίος έφυγε από τη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία.

Σχόλια