Ειδήσεις

Γέμισαν τα φράγματα της Κρήτης με τις θεομηνίες

Ουδέν κακό αμιγές καλού τελικά! Μπορεί η Κρήτη να δεινοπάθησε το τελευταίο διάστημα από τις απανωτές θεομηνίες, ωστόσο μέσα στην καταστροφή και τον πονοκέφαλο για τις πληγές που άφησαν πίσω τους ο χιονιάς και ο κατακλυσμός, υπάρχει και μια άκρως ευχάριστη όψη του νομίσματος... Τα εκατομμύρια κυβικά νερού που εισήλθαν μέσα στα μεγάλα φράγματα. Φράγματα που πλέον δείχνουν πως δεν απέχουν πολύ από το να γεμίσουν, προσφέροντας αντίδοτο στον εφιάλτη της λειψυδρίας...

Μπορεί οι πρόσφατες κακοκαιρίες να άφησαν πίσω τους ανεπανόρθωτα πλήγματα στους κατοίκους, ωστόσο την ίδια στιγμή αποδείχτηκαν μάννα εξ ουρανού για τον υδροφόρο ορίζοντα. Μια βοήθεια ανέλπιστη μέχρι πρότινος. Όταν και η παρατεταμένη καλοκαιρία και ανομβρία είχαν σκορπίσει διάχυτο προβληματισμό για το πώς θα έμπαινε έστω λίγο νερό μέσα στα άδεια φράγματα.

Τα φράγματα με βάση τους αριθμούς και τα στοιχεία εμπλουτίστηκαν με εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σκορπώντας χαμόγελα στον αγροτικό κόσμο και απαλύνοντας έτσι και τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις καλλιέργειες. Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή σκηνικού στο φράγμα Αποσελέμη... Μέχρι πρόσφατα, το Δεκέμβριο του 2014, το μεγάλο φράγμα παρέμενε άδειο. Η χωρητικότητά του άγγιζε μόλις το 1,9 εκατ. κυβικά νερό! Τη στιγμή αυτή η ποσότητα του νερού έχει τετραπλασιαστεί αγγίζοντας 7,5 εκατ. κυβικά! Η μέση εισροή νερού ημερησίως εκτιμάται κοντά στο 1 εκατομμύριο κυβικά!

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι τα σπίτια στο Σφενδύλι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Η στάθμη εκτιμάται ότι έχει ανέβει κατά 1,5 μέτρο, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οι χιονοπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου θα ενισχύσουν σημαντικά τις ποσότητες μέχρι και το καλοκαίρι.

Βεβαίως, για να έχει πρακτικό νόημα η ανέλπιστη αυτή εισροή νερού μέσα στο φράγμα του Αποσελέμη, θα πρέπει να υπάρξει και διοχέτευση των ποσοτήτων νερού. Με την έναρξη πια της διύλισης και της μεταφοράς νερού μέσω των αγωγών προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα που έχει προγραμματιστεί να υδρεύει ο Αποσελέμης: Δηλαδή το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο.

Φράγμα Φανερωμένης

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η ανατροπή του σκηνικού και στο φράγμα Φανερωμένης, στις Μοίρες, όπου ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει τις διαφορές! Το νερό μέχρι και πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν στη μέση της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται μέσα στο φράγμα. Σήμερα πια η εκκλησία έχει σκεπαστεί!

Μέσα στο μεγάλο φράγμα της Μεσαράς μπήκαν εκατομμύρια κυβικά νερού. Είναι ενδεικτικό πως το Δεκέμβριο, στην εκπνοή του 2014, το φράγμα είχε 6 εκατομμύρια κυβικά νερού, ενώ τώρα ο όγκος του νερού έχει φτάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 15 εκατομμύρια κυβικά. Και υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες πως το φράγμα θα γεμίσει. Με το νερό δηλαδή να φτάνει στα 21 εκατομμύρια κυβικά!

Ιεράπετρα: Στο φουλ οι ταμιευτήρες

Διόλου παραπονεμένοι με το νερό εξ ουρανού που έπεσε μέσα στους ταμιευτήρες είναι και στο νομό Λασιθίου, με φόντο το φράγμα των Μπραμιανών στην Ιεράπετρα. Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών "πότισαν" με κουράγιο και αισιοδοξία τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς άρχισαν να μπαίνουν ικανοποιητικές ποσότητες άριστου, ποιοτικά, βρόχινου νερού στον ταμιευτήρα και αυξήθηκαν τα αποθέματα στη λεκάνη ηρεμίας κατά 1,5 εκατομμύριο κυβικά, μέχρι τώρα, ρίχνοντας παράλληλα την αγωγιμότητά (αλατότητά) του, η οποία είχε φτάσει σε επίπεδα που οι αγρότες δεν μπορούσαν να πετύχουν μεγάλη παραγωγή.

Το Δεκέμβριο ο όγκος του νερού εντός του φράγματος ήταν 3 εκατομμύρια κυβικά νερό. Πλέον έχει ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια κυβικά.

Μέσα στο παραπάνω ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κάδρο πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα δυτικά του νησιού. Σημαντικές ήταν εν μέσω των κυμάτων κακοκαιρίας οι υδάτινες ενισχύσεις και στο φράγμα Βαλαμιώτη στα Χανιά, αλλά και στο φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο. Και τα δυο φράγματα έχουν φτάσει πια κοντά στα όρια της υπερχείλισης...

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεκέμβριος 2014

1,9 εκατ. κυβικά νερό

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

7,5 εκατ. κυβικά νερό

ΦΡΑΓΜΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεκέμβριος 2014

6 εκατ. κυβικά νερό

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

13 εκατ. κυβικά νερό

ΦΡΑΓΜΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεκέμβριος 2014

3 εκατ. κυβικά νερό

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

4,5 εκατ. κυβικά νερό

Βάλια Μπούη, Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια