default-image

"Οι νέοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους"

Κρήτη
"Οι νέοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους τους Ηρακλείου και δη στους νέους να στηρίξουν την υποψηφιότητά του και για μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση να συμβάλει με όλα του μέσα για το συμφέρον της χώρας, απευθύνει, με συνέντευξη που παραχώρησε στη "Νέα Κρήτη", ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μενέλαος Μποκέας.

Κύριε Μποκέα, γιατί αποφάσισε ένας νέος άνθρωπος όπως εσείς να συστρατευθεί με το ΠΑΣΟΚ σε μια περίοδο που κάποιοι επιλέγουν να φύγουν, χαρακτηρίζοντάς το ως συντηρητικό;

«Τι σημαίνει συντήρηση; Είναι μήπως προοδευτικό να υιοθετείς τη ρητορική του παρελθόντος προς άγραν ψήφων; Όσοι τα έκαναν αυτά επανήλθαν βίαια στην πραγματικότητα, μην το ξεχνάτε. Εγώ θεωρώ πως οι νέοι σήμερα πρέπει να ξεφύγουν από τις λογικές του παρελθόντος. Αυτό για μένα είναι πρόοδος. Πρέπει να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί. Πρέπει η γενιά μας να δώσει το δικό της στίγμα τόσο στη χώρα γενικότερα όσο και στο χώρο της Κεντροαριστεράς, το οποίο εκπροσωπώ, ειδικότερα. Μαζί λοιπόν με το ΠΑΣΟΚ, γιατί την κρίσιμη στιγμή αποφάσισε να σηκώσει δυσανάλογο βάρος από εκείνο που του αναλογούσε. Δε φυγομάχησε, όπως έκαναν κάποιοι, ούτε λαΐκισε. Επέλεξε το δύσκολο δρόμο της αλήθειας και το πλήρωσε. Όσο για το ότι κάποιοι φεύγουν, ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουν η ήρα από το στάρι. Μένουμε όσοι στηρίξαμε και στηρίζουμε το κόμμα και τιμούμε την ιστορική του διαδρομή ακόμα και σήμερα που δεν εξασφαλίζει άμεσα μια βουλευτική έδρα. Εγώ θα δώσω αυτή τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα ο διάλογος για την Κεντροαριστερά θα είναι ανοικτός πάντα σε ένα σταθερό ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Αντιμετωπίζετε όμως τελευταία ένα κύμα φυγής, θα λέγαμε. Στελέχη σας φεύγουν και προσχωρούν στη Ν.Δ. και από την άλλη ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε νέο πολιτικό φορέα παίρνοντας μαζί του αρκετά στελέχη. Πώς το σχολιάζετε;

«Για τα στελέχη που επέλεξαν να προσχωρήσουν στη Ν.Δ. θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω κάτι. Δεν το θεωρώ άξιο λόγου. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Είναι μια προσφιλής τακτική των τελευταίων ετών με εντελώς τυχοδιωκτικό χαρακτήρα που δηλώνει ιδεολογική ασυνέπεια. Όσο για το «Κίνημα» του κ. Παπανδρέου νομίζω ότι θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Πιστεύω πως χρονικά ήταν μια άστοχη κίνηση, κυρίως γιατί φάνηκε ότι ο σκοπός ήταν καθαρά εκλογικός, ενώ γνώμη μου είναι πως δεν κομίζει κάτι νέο στο πολιτικό σκηνικό. Είναι, βλέπετε, πολύ νωπά όλα ακόμα στις μνήμες του ελληνικού λαού. Παρ' όλα αυτά, η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει με κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους δίπλα. Θα κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Να τελειώνουμε με τα προσωπικά στοιχήματα πλέον. Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει αναμασημένα λογύδρια. Ο χώρος πρέπει να ανασυσταθεί σε ένα πλαίσιο πάνω απ' όλα ευρωπαϊκό, προοδευτικό, ειλικρινές και αξιοκρατικό. Εμείς αυτά βάζουμε στο τραπέζι. Πεποίθησή μου είναι ότι θα ξαναβρεθούμε. Η επόμενη μέρα προϋποθέτει συνεννόηση και σύμπνοια και σε αυτό θα προσπαθήσω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις».

Μετά από 2 χρόνια συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς; Με λίγα λόγια, υπάρχουν πλέον ιδεολογικές διαφορές, και αν ναι ποιες είναι αυτές;

«Πρέπει να πω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη «συγκατοίκηση» με το ένα ιστορικό ιδεολογικό μας αντίπαλο. Εγώ δεν ήμουν βουλευτής τότε, όμως μπορώ να καταλάβω. Ξέρουμε ότι πληγώσαμε τον κόσμο μας, Ποια όμως ήταν η εναλλακτική; Μήπως τα Ζάππεια του κ. Σαμαρά; Το ΠΑΣΟΚ αυτά τα δυο χρόνια κινήθηκε εκτός ιδεολογικής βάσης, κάναμε πράγματα με τα οποία ήμασταν ανέκαθεν αντίθετοι. Ήταν πολιτικές που προήλθαν από το ξεθεμέλιωμα του κράτους και το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009, και κατέληξαν να επιβάλλονται από μια συντηρητική Ευρώπη. Μην ξεχνάτε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο, πλειοψηφία είναι το συντηρητικό κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που συνέβαλε από την ίδρυσή του τόσο στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας όσο και στον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού. Έχει μια ιστορική διαδρομή πολύ σπουδαία, που δε διαγράφεται σε μια μέρα. Ό,τι κάναμε αυτά τα δύο χρόνια πήγαζε από το βαθύ αίσθημα ευθύνης που νιώθουμε για την επόμενη μέρα. Εκτός των άλλων, συμβάλαμε στην προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας σε αυτή την κυβέρνηση. Να σας θυμίσω τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη, με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που βοήθησαν πολύ κόσμο που το είχε ανάγκη. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταγράφονται ούτε διαγράφονται σε δυο χρόνια».

Σας ρωτάω γιατί το μνημόνιο έφερε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα στη χώρα με τους πολίτες να ζουν στα όρια της εξαθλίωσης, την ανεργία να καλπάζει και το μέλλον να φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο.

«Πράγματι έτσι είναι. Η ελληνική κοινωνία βιώνει πολύ δύσκολές στιγμές. Έχει κάνει τρομερές θυσίες και σίγουρα είναι άδικο αυτό το οποίο ζει. Πληρώνουμε όλοι τα προβλήματα που σοβούσαν χρόνια τώρα στη χώρα, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, και βάζω το ΠΑΣΟΚ πρώτα μέσα. Επιθυμούμε μια αποκατάσταση των αδικιών αυτών, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, χωρίς όμως το κόστος να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές. Θέλω να τονίσω πως ως νέος θεωρώ την ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα. Από την μία γιατί δείχνει το δρόμο της εξόδου σε πάρα πολλούς νέους επιστήμονες, που αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο της πατρίδας μας, και από την άλλη γιατί συμβάλει αρνητικά σε μια άλλη μεγάλη πληγή, που είναι το δημογραφικό μας πρόβλημα. Όταν το ενεργό μέρος του πληθυσμού μειώνεται, ενώ εκείνο που είναι οικονομικά ανενεργό παραμένει στατιστικά ίδιο, ίσως και αυξανόμενο, καταλαβαίνετε την επιβάρυνση που δέχεται ο προϋπολογισμός της χώρας. Η κοινωνία μας «γερνάει» δυστυχώς και πρέπει να κρατήσουμε τη νεολαία εντός των συνόρων. Το μνημόνιο ξέρετε τελειώνει. Ουσιαστικά ζούμε μια μεταβατική περίοδο σε αυτή τη δίμηνη παράταση που θα μας εξασφαλίσει να προχωρήσουμε ομαλά σε μια νέα τροχιά για τη χώρα μας. Τώρα, όμως, είναι που πρέπει να επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις γύρω από το κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Να βρούμε μια δημιουργική λύση, έτσι ώστε να συνδεθεί το πανεπιστήμιο και η ακαδημαϊκή έρευνα με την αγορά εργασίας. Αν όχι, τότε πιθανώς να ξαναέρθουμε αντιμέτωποι με τη σκληρή αυτή πραγματικότητα. Αν δε θωρακίσουμε τη χώρα, η κρίση έχει αποδείξει ότι έχει μια δυναμική που προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις. Σας θυμίζω, ξεκίνησε από την κρίση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, το 2009, μεταφέρθηκε σε κρίση χρέους των χωρών της Ε.Ε., σε κρίση του τραπεζικού συστήματος και τελικά σε συστημικό πρόβλημα του ευρώ. Άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα».

Θα έμπαινε το ΠΑΣΟΚ σε μια συζήτηση με τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία;

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα. Προς το παρόν το απορρίπτει. Όμως να θυμίσω πως το ίδιο κάθετα αρνητικός ήταν και ο κ. Σαμαράς. Μετά θυμόμαστε όλοι τι έγινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια στροφή προς το κέντρο. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες μετά τις εκλογές να την ολοκληρώσει. Εμείς θα είμαστε εκεί. Πιστεύω ότι είναι πιθανότερο ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στις δικές μας θέσεις. Αυτές που υπάρχουν σταθερά από το 2009. Εμείς μετά από τέσσερα επίπονα χρόνια κυβερνητικής παρουσίας (από το 2009 έως σήμερα) αναγκαστήκαμε να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις και η πολιτική πραγματικότητα για μας είναι πολύ δύσκολη πλέον. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε τη συμμετοχή του σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να συμβάλλουμε με την έως τώρα εμπειρία μας. Έχουμε, βλέπετε, αυτό το θλιβερό προνόμιο να γνωρίζουμε ως κόμμα τα πράγματα από πρώτο χέρι. Για να απαντήσω στο ερώτημά σας όμως, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δυναμική. Αυτό φαίνεται από τις δημοκοπήσεις. Έχω την πεποίθηση πως είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα και θα διασφαλίσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ελπίζω ότι οι ακραίες φωνές εντός του δε θα αποτελέσουν τροχοπέδη σε ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις. Με αυτούς τους όρους η συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτή από εμάς. Να τονίσω βέβαια πως θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα, με βάση την πραγματικότητα που ζούμε. Με το υπάρχον πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα προμηνύουν αβεβαιότητα. Ένα κοινό πλαίσιο όμως που θα μπορούσε ενωμένο στην Ευρώπη να σταθεί και να διαπραγματευθεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας φαντάζει ως η καταλληλότερη επιλογή».

«Εκφράζω τις αγωνίες κάθε νεολαίου»

Θα θέλατε να απευθύνετε ένα κάλεσμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ;

«Θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους του Ηρακλείου. Να τους πω ότι δεσμεύομαι να μην αποτελέσω μια επιλογή παλαιάς κοπής. Έχω πονέσει κι εγώ και η οικογένειά μου, όπως όλος ο ελληνικός λαός. Δεν κατάγομαι από πολιτικό τζάκι, ούτε επιθυμώ να δημιουργήσω ένα. Η υποψηφιότητά μου εκφράζει τις αγωνίες κάθε νεολαίου που δεν επιθυμεί να μένει αμέτοχος και παθητικός απέναντι στις πολιτικές που του εφαρμόζονται. Δεσμεύομαι πάνω απ' όλα να συμβάλω στη σύνθεση σε μια συμμαχία για το συμφέρον της χώρας. Μακριά από εμένα κάθε είδους δογματισμοί. Όσο για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, να του πω πως θα βοηθήσω να αλλάξουμε. Πληγωθήκαμε όλοι από τις επιλογές του Κινήματος, όμως βγαίνοντας από το αδιέξοδο πρέπει να συγκρατήσουμε τις δυνάμεις μας. Λοιδορήθηκε, ξέρετε, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με χυδαίο τρόπο. Συνδέθηκε η βάση του Κινήματος μας με τις κακές πρακτικές ορισμένων στελεχών που πλέον αποτελούν παρελθόν. Αυτό αποτελεί μέγιστη πρόκληση, και σε αυτή την πρόκληση ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ νομίζω θα απαντήσει δημοκρατικά με τη συσπείρωση γύρω από αυτό το νέο ξεκίνημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News