default-image

Βιβλίο-αφιέρωμα στις εκδηλώσεις του Παγκρητίου

Κρήτη
Βιβλίο-αφιέρωμα στις εκδηλώσεις του Παγκρητίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της θεατρολόγου Παρασκευής Κούτσικου «Η θεατρική αγωγή στο Εκπαιδευτήριο "ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ" (1963-2013)... σε τέσσερις θεατρικές πράξεις!!! (και μια έξοδο...)» δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονική μορφή στην αρχή του νέου έτους 2015. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκδοση γύρω από τη δουλειά και τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου, η οποία προετοιμάστηκε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14, με την αφορμή του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου.

Μέσα από τις 70 σελίδες του βιβλίου, η κ. Κούτσικου κάνει μια συναρπαστική αναδρομή στη σημαντική θεατρική παράδοση του Παγκρητίου, ξεκινώντας από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που μετεξελίχθηκαν σε δημιουργικές θεατρικές παρεμβάσεις και καταλήγοντας στις βραβευμένες παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Εκπαιδευτηρίου. Με παιδαγωγική ευαισθησία και αυστηρό αισθητικό μέτρο, η συγγραφέας καταγράφει τα βασικά στοιχεία του κορμού κάθε παράστασης και αναλύει θεατρολογικά το τελικό αποτέλεσμα.

Οι παραστάσεις

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται κατά σειρά στις παραστάσεις: Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (1987), Δημοτικό τραγούδι, Του νεκρού Αδελφού (1996), Οδυσσέα Ελύτη, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας (1997), Διονύσιου Σολωμού, Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (1999), Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ανάγνωσις (2001), J. Borgeson - Α. Long - D. Singer, Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα (2002), Ν. Καζαντζάκη (από την Αναφορά στον Γκρέκο), Οι μυστικές λαχτάρες της νιότης (2004), Θεόφιλος, ο ποιητής των χρωμάτων (2007), Από Τα Δίφορα του Κωστή Φραγκούλη (2008), Φρίντριχ Καρλ Βέχτερ, Σχολείο για κλόουν (2009), Αυλαία και πάμε (2010) και Πηνελόπης Δέλτα, Παραμύθι χωρίς όνομα (2011).

Το ηλεκτρονικό βιβλίο της Παρασκευής Κούτσικου «Η θεατρική αγωγή στο Εκπαιδευτήριο "TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ" (1963-2013)... σε τέσσερις θεατρικές πράξεις!!! (και μια έξοδο...)» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα των 50χρονων του σχολείου, στη διεύθυνση www.pagkritio.gr/50, στην επιλογή Ψηφιακό Αρχείο, Ιστορία της Θεατρικής Ομάδας. Την έκδοση προλογίζει ο καθηγητής Αντώνης Νεονάκης, τωρινός υπεύθυνος της Θεατρικής Ομάδας του Γυμνασίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News