Ειδήσεις

Ανθρώπινα "ανταλλακτικά" από εκτυπωτή

Είναι μια είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί αίσθηση. Αφορά επί της ουσίας "ανταλλακτικά" για το ανθρώπινο σώμα (από δέρμα, οστά έως και κλειδώσεις) τα οποία μπορούν να κατασκευάσουν με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή Ιάπωνες επιστήμονες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τόκιο, Τσιγιόσι Τακάτο, δήλωσε ότι η ομάδα του προσπαθεί να ανακαλύψει ένα «βιολογικό εκτυπωτή επόμενης γενιάς», ο οποίος θα μπορεί να κατασκευάζει πολύ λεπτά βιολογικά υλικά για το σχηματισμό των «ανταλλακτικών οργάνων».

Η ομάδα του συνδυάζει τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις με τα βλαστοκύτταρα, κάποιες πρωτεΐνες που διεγείρουν την ανάπτυξη, όπως, εξάλλου, και με μία πλαστική ύλη παρόμοια με το ανθρώπινο κολλαγόνο. Χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, οι επιστήμονες προσπαθούν να μιμηθούν τη δομή οργάνων όπως είναι το σκληρό και πορώδες εσωτερικό των οστών, εξηγεί ο Τακάτο. Για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μόσχευμα, ο εκτυπωτής δε χρειάζεται παρά λίγες ώρες και το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας δεδομένα από αξονικό τομογράφο. Αυτά τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στο ανθρώπινο σώμα και γρήγορα ενσωματώνονται στον πραγματικό ιστό και στα άλλα όργανα, ανέφερε.

«Συχνά λαμβάνουμε χόνδρο ή οστό από το σώμα του ασθενούς μας και κάνουμε μεταμοσχεύσεις, αλλά χάρη σε αυτά τα κατασκευασμένα εμφυτεύματα δεν υπάρχει ανάγκη να υποβάλουμε τον άρρωστο σε τέτοιες αφαιρέσεις».

Η τεχνολογία αυτή προσφέρει πολλές ελπίδες και σε παιδιά που γεννιούνται με προβλήματα στα οστά ή στους χόνδρους, για τα οποία τα φυσιολογικά μοσχεύματα δεν αποτελούν καλή λύση εξαιτίας του ρυθμού ανάπτυξής τους. Το βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι η θερμότητα που εκλύεται από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και τις πρωτεΐνες.

Η τεχνητή πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν ο δρ Τακάτο και οι συνεργάτες του κατασκευάστηκε από τη Fujifilm. Από τη στιγμή που έχει ως πρότυπο το ανθρώπινο κολλαγόνο και δεν προέρχεται από ζώα, μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό περιορίζοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων, όπως είναι η ασθένεια των "τρελών αγελάδων".

Ο Τακάτο επισημαίνει πως οι κλινικές δοκιμές με την τρισδιάστατη εκτύπωση θα ξεκινήσουν σε τρία χρόνια και από εκεί θα συνεχίσει με οστά, χόνδρους και κλειδώσεις.

Σχόλια