default-image

Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας ο Fitch

Οικονομία
Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας ο Fitch

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διαμορφώνοντας το outlook σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως. Παράλληλα, διατηρεί την αξιολόγηση του «Β».

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, η αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών της Ελλάδας αντανακλά τους υψηλούς κινδύνους της πολιτικής αβεβαιότητας κατά την τρέχουσα περίοδο, επηρεάζοντας την πρόσβαση της χώρας στην αγορά, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει για μερικούς μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η Fitch δεν θεωρεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα διαρκέσει για μήνες, καθώς μια συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα παραμένει πιθανή, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και στις δύο πλευρές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Fitch εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι η πιο πιθανή έκβαση. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προτάσεων πολιτικής και των δύο πλευρών, γεγονός που θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις περισσότερο περίπλοκες.

Παρατηρείται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει την πολιτική του στάση από το 2012. Πλέον υποστηρίζει την παραμονή στην Ευρωζώνη και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και να τιμήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές. Ωστόσο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πιθανότατα θα "παγώσει", ενώ δεν αποκλείονται αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News