default-image

Δεύτερη συνάντηση για την "Αθέατη Πόλη 2015"

Πολιτισμός
Δεύτερη συνάντηση για την "Αθέατη Πόλη 2015"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δεύτερη ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση για το φεστιβάλ της "Αθέατης Πόλης", που θα διοργανωθεί στα ενετικά τείχη Ηρακλείου τον Ιούνιο του 2015, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015, στις 20:00, στην αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Πρεβελάκη & Γρεβενών, πίσω από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

Πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας - για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν την προηγούμενη φορά - αλλά θα συζητηθούν και οι όποιες ιδέες/προτάσεις έχουν όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο φετινό φεστιβάλ, είτε ατομικά, είτε σαν ομάδα ή συλλογικότητα.

Λίγα λόγια για την "Αθέατη Πόλη 2015"

Το Ηράκλειο στη μακρόχρονη ιστορία του ήταν μια πόλη με πολιτιστικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά που καθορίζονταν από τις ιστορικότητες, την πολεοδομία, την κοινωνική και οικονομική της δομή. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες, με τη γρήγορη πληθυσμιακή και οικοδομική μεγέθυνσή του, ανέτρεψε αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, παραποιώντας τόπους, χώρους και ιστορικά κελύφη, δημιουργώντας αντιθέσεις, περιθωριοποιήσεις, εγκαταλελειμμένα τοπία και γειτονιές που συνήθως κρύβονται πίσω από την εικόνα της πόλης.

Τέτοια αθέατα κομμάτια της πόλης επέλεξε να αναδείξει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με φορείς, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες της πόλης το 2012 στην Αγία Τριάδα και το 2013 στον Λάκκο, με τριήμερες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο "Αθέατη Πόλη".

Στόχος της "Αθέατης Πόλης" είναι η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου για την ανάκτηση και την αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου, αλλά και την εναλλακτική θεώρηση του αστικού τοπίου με διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, σε ένα προεπιλεγμένο κάθε φορά τόπο της πόλης.

Η αποδοχή και η ευρεία συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις αυτές αποτελούν κίνητρο για τη συνέχεια και την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμό της πόλης.

Αυτή τη χρονιά η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2015. Ως τόπο δράσης οι διοργανωτές επιλέξανε τα ενετικά τείχη, ένα ιστορικό οχυρωματικό μνημείο από την εποχή της ενετοκρατίας που σήμερα προβάλλει ως ένας συμπαγής συνεχής χώρος που καθορίζει τη συνέχεια ή μάλλον την ασυνέχεια του ιστορικού κέντρου της πόλης με την νέα πόλη του Ηρακλείου. Σήμερα το "πάνω" επίπεδο των τειχών παρουσιάζεται εγκαταλελειμμένο, "ασύνδετο" με την πόλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News