default-image

Νεκρές 48 καρέτα-καρέτα στην Κρήτη κατά το 2014

Κρήτη
Νεκρές 48 καρέτα-καρέτα στην Κρήτη κατά το 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλιβερός είναι για άλλη μια φορά ο απολογισμός των θαλάσσιων χελωνών καρέτα-καρέτα, που ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές της Κρήτης κατά το 2014. Πρόκειται για 48 άτομα, αριθμός που χαρακτηρίζεται μεγάλος, αν και δεν έχει απόκλιση από τον αντίστοιχο προηγούμενων ετών.

Από το σύνολο των 48 νεκρών καρέτα-καρέτα, οι 16 βρέθηκαν στις ακτές του νομού Ρεθύμνου, οι 12 στις ακτές του νομού Χανίων, οι 11 στις ακτές του νομού Ηρακλείου και οι 9 στις ακτές του νομού Λασιθίου. Το τελευταίο θύμα του 2014 είναι η ενήλικη χελώνα της φωτογραφίας. Πιθανότατα αρσενική, βρέθηκε από πολίτη παραμονές Χριστουγέννων περίπου 20 μέτρα δυτικά από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην παραλία των Γουβών.

Η συγκεκριμένη χελώνα δεν είχε εξωτερικά τραύματα, τα οποία συχνά παραπέμπουν στην αιτία θανάτου. Ωστόσο, για πολλούς θανάτους των χελωνών αιτία είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή η αλιεία, η ρύπανση της θάλασσας με πλαστικά, η αύξηση των σκαφών και των δρομολογίων που εκτελούν.

Η υπεύθυνη της περιοχής Κρήτης του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων" Ρεγγίνα Στεφανάτου καλεί τον κόσμο να ενημερώνει τα κατά τόπους Λιμεναρχεία όταν εντοπίζει νεκρές χελώνες. Μπορούν ταυτόχρονα να καλούν στο τηλέφωνο 210/89.44.444, το Δίκτυο Διάσωσης του "Αρχέλωνα".

Η ίδια καλεί τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να φωτογραφίζουν τις νεκρές χελώνες απ' όλες τις πλευρές, ώστε να υπάρχει μια εικόνα της αιτίας θανάτου τους, ακόμα και αν προλάβουν τα συνεργεία καθαριότητας να τις μαζέψουν πριν επέμβουν οι αρμόδιοι.

Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσαρά... σημαντικές περιοχές ωοτοκίας

Μετά τη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία, η Κρήτη είναι η τρίτη σημαντικότερη περιοχή αναπαραγωγής της απειλούμενης με εξαφάνιση χελώνας καρέτα-καρέτα. Στην Κρήτη, οι καρέτα γεννούν - κατά σειρά προτίμησης - στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και στον κόλπο της Μεσαράς. Οι χελώνες που έρχονται στην Κρήτη για να γεννήσουν αποτελούν ιδιαίτερους και ανεξάρτητους πληθυσμούς μεταξύ τους και δεν έχουν σχέση με τους πληθυσμούς της Ζακύνθου ή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Αυτό διαπιστώθηκε με το μακροχρόνιο πρόγραμμα μαρκαρίσματος που διενεργεί ο "Αρχέλων".

Πράγματι οι χελώνες από την κάθε περιοχή, παρόλο που κάνουν μεγάλες μεταναστεύσεις μέχρι τη βόρεια Αδριατική και την Τυνησία, επιστρέφουν πάντα για ωοτοκία στην ίδια περιοχή όπου ωοτόκησαν και την προηγούμενη φορά και όπου πιθανόν εκκολάφθηκαν ως χελωνάκια...

(Στη φωτογραφία επάνω, το τελευταίο θύμα του 2014: μία καρέτα, πιθανότατα αρσενική, που ξεβράστηκε παραμονές Χριστουγέννων στην παραλία των Γουβών)

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News