default-image

30 σπίτια και 16 επιχειρήσεις καταστράφηκαν στο Ηράκλειο

Κρήτη
30 σπίτια και 16 επιχειρήσεις καταστράφηκαν στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ εκτιμώνται - σε πρώτη μόνο φάση και ενώ η καταγραφή μόλις άρχισε - οι ζημιές και οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους σε ιδιώτες αλλά και δημόσιες υπηρεσίες οι πρόσφατες πλημμύρες μόνο στην πόλη του Ηρακλείου! Μονάχα στην περίπτωση της ΔΕΥΑΗ οι ζημιές στο Βιολογικό Καθαρισμό, στα γραφεία και στα οχήματα της Επιχείρησης φτάνουν τις 800.000 ευρώ. Χθες, πρώτη ημέρα της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών, στις ειδικές επιτροπές που έχουν συσταθεί σε Δήμο και Περιφέρεια υποβλήθηκαν 30 αιτήματα αποζημίωσης για καταστροφές σε σπίτια και άλλα 16 αιτήματα για καταστροφές σε επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου η μάχη αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο και της άντλησης υδάτων από τους δρόμους. Με δυο συγκεκριμένες περιοχές, στην οδό Ευαρέστου λίγο πριν τον Εσταυρωμένο και την περιοχή του Δασαρχείου, κάτω από το ΤΕΙ, να αποτελούν ''κόκκινη ζώνη'', αφού τα συνεργεία του Δήμου δεν μπόρεσαν ούτε χθες να καθαρίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Στον απόηχο της θεομηνίας που έπληξε με αγριότητα το νησί μας, το Ηράκλειο μετρά τώρα τις πληγές του... Με πολίτες και επιχειρηματίες να καλούνται πλέον σε μια γραφειοκρατική μάχη συγκέντρωσης των εγγράφων και των δικαιολογητικών ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους που πλήγηκαν ή χάθηκαν τελείως μέσα στα νερά και στις λάσπες...

Για το κρίσιμο θέμα των αποζημιώσεων υπήρξε χθες συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και κλιμακίου του Δήμου Ηρακλείου, αποτελούμενου από το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τους αντιδημάρχους Κώστα Βαρδαβά, Μαρία Καναβάκη, Αθηνά Σπανάκη, του γενικού γραμματέα του Δήμου Μανόλη Περαντωνάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Δήμος, θυμίζουμε, έχει την ευθύνη αποζημίωσης για καταστροφές σε οικοσκευές και κατοικίες, ενώ για τις ζημιές σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες αρμόδια είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Τα ποσά των αποζημιώσεων

Η σημαντική είδηση που προέκυψε κατά τη συνάντηση αφορά στον προσδιορισμό των ποσών που αναλογούν στους πλημμυροπαθείς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Κεγκέρογλου, προβλέπεται:

α) Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους πλημμυροπαθείς, ύψους 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Το ποσό διπλασιάζεται για ΑμεΑ και πολύτεκνους.

β) Αποζημίωση οικοσκευής και έξοδα αποκατάστασης ζημιών κατοικίας από 1.174 ευρώ ως 5.869 ευρώ συνολικά, ανάλογα με τη ζημιά, το εμβαδόν του σπιτιού και τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Τα δικαιολογητικά

Συγκεκριμένα οι πολίτες του δήμου Ηρακλείου για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών τους, καθώς και απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών τους και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους λόγω των πρόσφατων πλημμυρών σε περιοχές του δήμου, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου, καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την υπηρεσία, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη), όπως π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.ά.

2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.

3. Αντίγραφο εντύπου Ε1 και Ε9.

4. Πόρισμα της επιτροπής του Δήμου για την καταγραφή του συμβάντος (αναζητείται υπηρεσιακά).

5. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Προβλέπεται επιπλέον οικονομική ενίσχυση στις παρακάτω κατηγορίες πλημμυροπαθών:

- Πολύτεκνοι μετά από βεβαίωση του ΟΓΑ (εντολοδόχου πληρωμής των πολυτεκνικών επιδομάτων) ότι είναι δικαιούχοι πολυτεκνικού επιδόματος (όχι πολυτεκνικής σύνταξης).

- Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που επιδοτούνται από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (το βοήθημα χορηγείται σε κάθε ΑμεΑ της οικογένειας), μετά από βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_93g2ryzk/

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία του συμβάντος.

Οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής και Ελέγχου (λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, Σκορδυλών και Χαρκούτση, Παλιά Λαχαναγορά, έναντι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο). Αρμόδια υπάλληλος είναι η κ. Βοριζανού Αικατερίνη (τηλέφωνο: 2813/409.539).

Πόσοι όμως είναι οι πλημμυροπαθείς που είδαν τις περιουσίες τους να βυθίζονται στα ορμητικά νερά; Ο ακριβής αριθμός θα προκύψει στην πορεία της διαδικασίας καταγραφής. Ωστόσο, ήδη από χθες υπάρχουν 30 περιπτώσεις καταστροφών σε σπίτια, κυρίως στην περιοχή Τρεις Βαγιές και στον Καρτερό.

Οι ζημιές που καταγράφονται αφορούν κατά κύριο λόγο σε οικοσυσκευές.

Επιχειρήσεις

"Λαβωμένη" από τη θεομηνία είναι όμως και η τοπική επιχειρηματικότητα. Ήδη, ενώ βρισκόμαστε και εδώ στην αρχή της διαδικασίας καταγραφής, έχουν υποβληθεί 16 αιτήματα αποζημιώσεων προς την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας. Αιτήματα που αφορούν σε επιχειρήσεις στην περιοχή της Φοινικιάς.

Οι εμπλεκόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, γραφείο 312, στην οδό Μάρκου Μουσούρου 15, Ηράκλειο (παλιό "Απολλώνιο") και στο φαξ 2810/342.295, ως και την 30ή/1/2015, σε ώρες από τις 10 π.μ. ως τη 1 μ.μ. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2813/410.264 και 2813/410.279.

Παρέμβαση για το θέμα είχαμε χθες από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η οποία με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης περιγράφει αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και ζητά να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων...

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου υπήρχε έντονη κινητικότητα χθες, αφού κατέφτασαν κάποιοι πληγέντες ζητώντας να έρθουν σε επαφή με συνεργαζόμενους πραγματογνώμονες ώστε να κάνουν πραγματογνωμοσύνη ζημιών στις πλημμυρισμένες επιχειρήσεις τους. Τυπικό βήμα που είναι αναγκαίο στη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Στο πλευρό των πληγέντων επιχειρηματιών βρίσκεται και η ΟΕΒΕΝΗ που δηλώνει ότι είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε βοήθεια, πληροφορία ή συμβουλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων Μανόλη Κουμαντάκη που μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο Ράδιο 9,84, σε πολλές επιχειρήσεις οι ζημιές φτάνουν και ξεπερνούν το 80%.

ΔΕΥΑΗ: 800.000 ευρώ οι ζημιές

Τη δική τους μάχη διεκδίκησης αποζημιώσεων δίνουν και στη ΔΕΥΑΗ, καθώς οι καταστροφές στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης στη Φοινικιά ήταν βιβλικές όχι μονάχα σε επίπεδο εικόνων, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Χθες έγινε μια πρώτη καταγραφή- εκτίμηση από επιτροπή της ΔΕΥΑΗ και ήδη στάλθηκε έγγραφο προς τις κεντρικές υπηρεσίες, στο οποίο γίνεται λόγος για ζημιές ύψους 700.000-800.000 ευρώ!  

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, «υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ζημιών. Από ηλεκτρονικά μηχανήματα που βυθίστηκαν στο νερό μέχρι τους ηλεκτρικούς πίνακες στο βιολογικό, που έχουν όλοι νεκρωθεί. Παράλληλα υπάρχει η μεγάλη ζημιά στο ανάχωμα του βιολογικού, που υποχώρησε σε ένα σημείο, με συνέπεια να πλημμυρίσουν οι εγκαταστάσεις. Θα πρέπει να επανακατασκευαστεί».

Πέρα από τις υποδομές, βαρύ ήταν το τίμημα και για τα οχήματα της ΔΕΥΑΗ, αφού, σύμφωνα με τον κ. Φακουρέλη, υπέστησαν σοβαρές ζημιές 20 οχήματα, δηλαδή το 80% του στόλου της ΔΕΥΑΗ!

Τα συνεργεία της Επιχείρησης συνεχίζουν πυρετωδώς τις προσπάθειες άντλησης υδάτων και λάσπης και καθαρισμού στις μεγάλες δεξαμενές του βιολογικού, που αναμένεται να ξαναλειτουργήσει σε 2-3 μέρες. Ωστόσο, από σήμερα ξαναλειτουργούν τα γραφεία και άρα μπορούν να προσέρχονται πολίτες για συνδιαλλαγές.

"Στο κόκκινο" οι Τρεις Βαγιές

Μάχη συνεχίζουν και δίνουν ωστόσο και τα συνεργεία του Δήμου μαζί με την Πυροσβεστική.

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρίνος Παττακός, έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα με τα νερά στα περισσότερα σημεία του Ηρακλείου. Με εξαίρεση δυο συγκεκριμένα μέτωπα όπου οι δρόμοι είναι ακόμα πλημμυρισμένοι. Πρόκειται για την οδό Ευαρέστου, λίγο πριν ανηφορίσουμε στον Εσταυρωμένο, και την περιοχή του Δασαρχείου, στο φυτώριο της Φοινικιάς.

Βεβαίως, παράπλευρα του Γιόφυρου και του Δρακουλιάρη, όπως σημείωσε ο κ. Παττακός, παραμένει το πρόβλημα, με ανθρώπους που δεν μπορούν να μπουν μέσα στις καλλιέργειες και τις περιουσίες τους.

Σημειώνεται ότι στην ενδοχώρα του δήμου έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα που σημειώθηκαν λόγω κατολισθήσεων.

Επιχείρηση για τους βράχους του τρόμου στον Άγιο Βλάση

"Λεπτή χειρουργική επέμβαση" σε δύο μεγάλους βράχους, βάρους περίπου του ενός τόνου έκαστος, σε υψόμετρο άνω των 50 μέτρων, χρειάστηκε να κάνουν χθες οι εξειδικευμένοι εναερίτες που επιστρατεύτηκαν από το Δήμο Ηρακλείου, για να επέμβουν με κομπρεσέρ και άλλα ειδικά μέσα στο βουνό πάνω από τον Άγιο Βλάση. Στην περιοχή έχουν γίνει πολλές κατολισθήσεις μέχρι σήμερα. Αλλά το τροχαίο που έγινε λόγω κατολίσθησης το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ευαισθητοποίησε άμεσα τη νέα πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλειών.

Κάτω από τα βράχια και το ιστορικό, πλην όμως επικίνδυνο βουνό, υπάρχει μάλιστα η στάση αστικού ΚΤΕΛ του Αγίου Βλάση. Εκεί περιμένουν κάθε πρωί τα παιδιά για να μπουν στο λεωφορείο. Αλλά είναι και σημείο μεγάλης και καθημερινής  διέλευσης οχημάτων και πεζών, ενώ απέναντι βρίσκεται η πλατεία του χωριού, με ταβέρνες και καφενεία.

Η επικινδυνότητα μεγάλη. Και έχουν γίνει αρκετά ατυχήματα μέχρι σήμερα, που ευτυχώς δεν ήταν σοβαρά. Ίσως γι αυτό και να μην είχε γίνει ανάλογη επιχείρηση όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επομένη της Πρωτοχρονιάς, την οποία και είχε αποκαλύψει η "Νέα Κρήτη", γράφοντας για το επικίνδυνο βουνό.

Η επιχείρηση στέφθηκε από πλήρη επιτυχία και κράτησε όλη τη μέρα χθες. Μόλις που πρόλαβαν οι εναερίτες και έσπασαν και το δεύτερο βράχο την ώρα που βράδιαζε χθες. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του έπεσε ακριβώς δίπλα από τη στάση. Και αν δεν είχαν μπει τις προηγούμενες μέρες τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στη βάση του βουνού, μπορεί να υπήρχαν και υλικές ζημιές.

Η Τροχαία Ηρακλείου κινητοποιήθηκε ταυτόχρονα και κράτησε ελεγχόμενη την κίνηση των οχημάτων από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ η ομάδα του πολιτικού μηχανικού-εναερίτη Γιάννη Αγγελή κυριολεκτικά δούλευε στον αέρα, δεμένη με σχοινιά, σπάζοντας με κομπρεσέρ το βράχο. Ταυτόχρονα προκαλούσε ελεγχόμενες εκρήξεις μέσα στο βράχο. Σήμερα το πρωί ο κ. Αγγελής αναμενόταν να επικοινωνήσει με τον Χάρη Μαμουλάκη για να αποφασίσουν αν και πού αλλού χρειάζεται παρέμβαση.

Στο σημείο βρέθηκε χθες επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός, που τόνισε πως πρόκειται για βράχους που βρίσκονταν σε δύσκολα και πολύ επικίνδυνα σημεία για την ασφάλεια της περιοχής. «Η επικινδυνότητα του σημείου είχε εντοπιστεί έγκαιρα από τις κατολισθήσεις που έγιναν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων από τους κατοίκους και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κι εμείς όπως είχαμε υποχρέωση ενημερώσαμε την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η οποία με την εποπτεία και την καθοδήγηση του κ. Μαμουλάκη προχώρησε σε αυτή την εργασία με στόχο την άμεση εξουδετέρωση και απομάκρυνση του βράχου, προκειμένου να αποκατασταθεί και το αίσθημα ασφαλείας».

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τόνισε πως «η επικινδυνότητα του εγχειρήματος είναι σοβαρή, αρκετό το ρίσκο και χρειάστηκαν πραγματικά χειρουργικές κινήσεις, ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση».

«Πράξαμε το αυτονόητο. Η δημοτική Αρχή έδρασε άμεσα για να προφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές», λέει από την πλευρά της και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χρυσούλα Κωστάκη. «Αυτό είναι το καθήκον μας».

Οι κάτοικοι

Ο αγρότης Δημήτρης Λιαδάκης είπε ότι «το σημείο είναι επικίνδυνο. Το χωριό τα προβλήματα αυτά τα είχε ανέκαθεν. Από μικρό παιδί θυμάμαι αυτά τα φαινόμενα. Πάντα είχαμε καταπτώσεις βράχων. Και πάντα έχουμε αυτό το πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παρασύρης, που διατηρεί ταβέρνα στο κέντρο της πλατείας, σημείωσε πως «μπορεί να εξουδετέρωσαν κάποιους βράχους, αλλά υπάρχουν και οι δίπλα. Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν μόνιμες υποδομές».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_gpgck9mn/

Μπάμπης Σαββίδης, Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News