default-image

Όλο και πιο ψηλά το λάδι

Κρήτη
Όλο και πιο ψηλά το λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο ελαιόλαδο της Κρήτης αλλά και της Ιταλίας, μέσα από την ενημέρωση του πίνακα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που έχει τελευταία καταγραφή τιμών στις 13 Ιανουαρίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της παραπέρα αύξησης των τιμών παραγωγού στην Ιταλία, που είναι σε επίπεδα απίστευτα για τα δεδομένα του κρητικού ελαιολάδου, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην Κρήτη υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση του προϊόντος, που δεν το αφήνει να βρει το δρόμο που του αξίζει, σε μια χρονιά όπως τη φετινή, που όλες οι συνθήκες ευνοούν την άνοδο των τιμών!

Πιο αναλυτικά, στην Κρήτη η αύξηση που καταγράφεται στο δείγμα των τυποποιητών είναι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων 3,5%, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατάνου 3,4%, Αλπαντάκης στα Καλέσα 4,4%, Μπραχίμο Πέραμα 1,7%, Αδελφοί Κυδωνάκη στο Τυμπάκι 3,4% και Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών 3,3%.

Αστρονομικές τιμές

Στην Ιταλία οι τιμές μπορούν να χαρακτηριστούν και ως αστρονομικές, σε σχέση με τις τιμές του κρητικού ελαιολάδου. Η νέα καταγραφή, μέσα από τα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι Ιταλοί, είναι στο διάστημα από 5 έως 11 Ιανουαρίου και αφορά στο μέσο όρο των τιμών. Έτσι, στο διάστημα αυτό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο η τιμή ανήλθε στα 5,89 ευρώ, δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή αυξήθηκε σε ποσοστό 5%. Στο παρθένο ελαιόλαδο η τιμή διαμορφώθηκε στα 3,68 ευρώ, ποσοστό αύξησης 0,3% και στο λαμπάντε η τιμή παρέμεινε στο 2,22 ευρώ το κιλό.

Στα λάδια με ΠΟΠ και ΠΓΕ, υπάρχουν τιμές απίστευτες. Συγκεκριμένα, στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε τη μέγιστη τιμή 19,75 και την ελάχιστη τιμή στα 5,80 ευρώ. Η πρώτη τιμή έχει αυξηθεί μάλιστα κατά 68,1% και στη δεύτερη κατά 9,6%.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News