default-image

Κλεφτοκοτάδες σάρωσαν την Καλαμαύκα μες στην κακοκαιρία

Κρήτη
Κλεφτοκοτάδες σάρωσαν την Καλαμαύκα μες στην κακοκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπείρα κλεφτών που έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα οικόσιτα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα έχει ρημάξει τα αγροκτήματα, τις αγροικίες, τα κοτέτσια και τα μαντριά των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Καλαμαύκας, εκμεταλλευόμενη τις τελευταίες μέρες της κακοκαιρίας το σκοτάδι, λόγω των πολύωρων διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων των κατοίκων, που είχαν παραμείνει κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Κλοπές αναφέρουν και πολλοί ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι χάνουν από τους ελαιώνες τους τα δίχτυα της ελαιοσυλλογής, τα εργαλεία της δουλειάς τους και τα τσουβάλια με τον ελαιόκαρπο.

Στο Κουτσουνάρι της Καλαμαύκας οι "κλεφτοκοτάδες" μπήκαν για πολλοστή φορά στο αγρόκτημα του συνταξιούχου κ. Αντώνη Χρυσοφάκη, βάζοντας στόχο και πάλι το κοτέτσι του.

Άφησαν τις... πουλάδες

«Το πρωί που ήρθα από την Ιεράπετρα αντιλήφθηκα ότι η πόρτα του κοτετσιού μου ήταν δεμένη με ένα σχοινάκι, πράγμα που εγώ δε συνηθίζω.

Μόλις έφτασα στον περιφραγμένο χώρο όπου έχω τα κοτόπουλα, κατάλαβα ότι είναι πολύ λιγότερα. Μετρώντας όλα τα πουλερικά που έχω και αναπαράγω μόνος μου από ντόπιες ράτσες, διαπίστωσα ότι την προηγούμενη βραδιά μού είχαν κλέψει 8 μεγάλα κοκόρια και 6 μεγάλες κότες που έκαναν αβγά. Δε μου πείραξαν τις μικρές πουλάδες γιατί μάλλον θεώρησαν ότι δεν είχαν πολύ κρέας.

Ευτυχώς με λυπήθηκαν, φαίνεται, και μου άφησαν 2 κοκόρια για να μη μείνουν οι πουλάδες χωρίς επιβήτορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου κάνουν επίθεση όταν απουσιάζω από το κτήμα μου. Πριν δύο χρόνια μπήκαν στο σπίτι μου και πήραν τα πάντα.

Κάτι πρέπει να γίνει. Είμαστε απροστάτευτοι εδώ στην ερημιά», μας είπε ο συνταξιούχος κ. Αντώνης Χρυσοφάκης.

Τα πήραν όλα..!

Στη θέση Πλακούρες, λίγο μετά το φράγμα Μπραμιανών, η ίδια ενδεχομένως σπείρα, που φαίνεται ότι γνωρίζει απέξω και ανακατωτά αυτήν την περιοχή, παραβίασε το κοτέτσι του συνταξιούχου κ. Ανδρέα Λουτσέτη, εξαφανίζοντας όλα σχεδόν τα οικόσιτα ζώα που είχε.

«Μου πήραν 2 νεογέννητα κατσικάκια, 12 ημερών, μια έγκυο κουνέλα, ένα μεγάλο κούνελο, 6 μικρά κουνελάκια, 16 περιστέρια και 29 νανάκια, από τα οποία τα 4 ήταν αρσενικά. Μπήκαν στο αγρόκτημά μου, όπου έχω το σπίτι μου, τη νύχτα που κοιμόμασταν με τη γυναίκα μου, χωρίς να τους αντιληφθεί ούτε το σκυλί μας. Έσπασαν το ατσάλινο λουκέτο και μπήκαν στο κοτέτσι. Από τα αποτυπώματα που άφησαν τα παπούτσια τους στο πάτωμα εκτιμώ ότι είναι υψηλόσωμοι και πάνω από δύο άτομα. Αυτή την επιχείρηση μέσα στο σκοτάδι δεν την κάνει κανείς μόνος του. Έχω καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων και καλώ όποιον γνωρίζει οτιδήποτε να τηλεφωνήσει στο τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας, για να σταματήσουμε τη δράση αυτής της σπείρας», μας είπε ο κ. Ανδρέας Λουτσέτης φανερά στεναχωρημένος για ό,τι του συνέβη καθώς, φρόντιζε με υψηλό κόστος τα ζωντανά του, επειδή ήθελε να έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια του τη δυνατότητα να διατρέφονται με σπιτικό κρέας...

Απροστάτευτοι

Λίγο πριν την Καλαμαύκα οι ζωοκλέφτες έβαλαν στο στόχαστρό τους και το μαντρί του νεαρού κτηνοτρόφου κ. Γιώργου Κανουπάκη.

«Μέσα σε λίγες μέρες με "επισκέφτηκαν" πολλές φορές κατά τις νυχτερινές ώρες και μου έκλεψαν συνολικά 10 πρόβατα. Είμαι σε απόγνωση. Κατάφερα να σώσω τα ζωντανά μου από τη χιονιά, έκανα τα πάντα για να μην τους λείψουν οι ζωοτροφές τις μέρες της κακοκαιρίας, και ήρθαν οι ζωοκλέφτες σαν κύριοι και μου τα πήραν. Είμαστε απροστάτευτοι. Δεν υπάρχει αστυνόμευση. Οι κλέφτες αλωνίζουν κάθε βράδυ και εξαφανίζουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους», μας είπε ο κ. Γιώργος Κανουπάκης.

Στα καφενεία της Καλαμαύκας το θέμα της μικροεγκληματικότητας μονοπωλεί τις συζητήσεις των θαμώνων.

«Κάθε βράδυ, όταν μαζευόμαστε στο καφενείο, ακούμε και κάποιον χωριανό να περιγράφει μια καινούργια κλοπή. Ακούμε ότι κλέβουν κοτόπουλα, πρόβατα, αγροτικά εργαλεία, τσουβάλια με ελιές και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Δε νομίζω ότι οι δράστες είναι ντόπιοι», μας είπε ο κ. Γιάννης Ζουραράκης.

Κλέβουν ό,τι βρουν: Βάζουν στόχο ελιές και δίχτυα

Στον ελαιώνα του συναντήσαμε το συνταξιούχο δημοτικό υπάλληλο κ. Σήφη Μανδουράρη, ο οποίος πριν λίγες μέρες πήγε στο κτήμα του όπου ράβδιζε τις ελιές του, αλλά δε βρήκε τα δίχτυα ελαιοσυλλογής πάνω στα οποία είχε αφήσει από την προηγούμενη μέρα και τον ελαιόκαρπο.

«Αφήσαμε από την προηγούμενη μέρα, όπως κάνουμε πάντα, τα δέντρα στρωμένα με τον ελαιόκαρπο πάνω στα δίχτυα και το πρωί που φτάσαμε στο λιόφυτο, βρήκαμε τις ελιές στη γη και τα 5 μεγάλα μας δίχτυα να έχουν εξαφανιστεί. Την ίδια μέρα πήραν από το χωράφι του γείτονά μας 7 σακιά με ελιές.

Οι κλοπές σε οικόσιτα, σε αιγοπρόβατα και σε αγροτικά εργαλεία και ελαιόκαρπο είναι πάρα πολλές φέτος. Κάτι πρέπει να γίνει», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Σήφης Μανδουράρης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News