default-image

Τι έκανε ο Κουλιμπαλί στην Κρήτη;

Κόσμος
Τι έκανε ο Κουλιμπαλί στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου με δυο νεκρούς και έναν τραυματία και στόχο να εμποδιστεί ομάδα τζιχαντιστών που ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση σήμανε νέο συναγερμό χθες στην Ευρώπη. Λίγο νωρίτερα, αντιτρομοκρατική επιχείρηση λάμβανε χώρα και στις Βρυξέλλες με στόχο άτομα που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, στο πρότυπο των χτυπημάτων στο Παρίσι.  

Και όλα αυτά με επίκεντρο το μακελάρη του εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι με τέσσερις Εβραίους ομήρους νεκρούς, τον Αμεντί Κουλιμπαλί, έναν από τους τρεις δράστες των επιθέσεων στη Γαλλία, ο οποίος φέρεται να σχετιζόταν με έναν λαθρέμπορο όπλων που κατοικεί στο Βέλγιο από τον οποίο μάλιστα είχε αγοράσει τα Καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στην ομηρία πριν πέσει νεκρός από τους αστυνομικούς.

Δυο φορές στην Κρήτη

Ένα πρόσωπο-κλειδί το οποίο βάζει στο κάδρο και την Κρήτη σε μια φαινομενικά ασύνδετη, άγνωστο όμως σε τι βαθμό εμπλοκής, υπόθεση. Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο εκτελεστής άοπλων πολιτών στο παντοπωλείο του Παρισιού, και η "μαύρη χήρα", η αλγερινής καταγωγής σύντροφός του, Χαγιάτ Μπουμεντιέν, που καταζητείται από τις γαλλικές Αρχές και διαπιστώθηκε ότι έχει καταφέρει να μεταβεί στη Συρία, βρέθηκαν στην Κρήτη τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό πως το ζευγάρι αναγνωρίστηκε από κατοίκους της Ελούντας από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διεθνή Τύπο, ενώ ήταν σε εξέλιξη ήδη τα γεγονότα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Περιγραφές

Κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής θυμήθηκαν με ευκολία το ζευγάρι που έκανε φέτος εκεί τις διακοπές του. Ο ψηλός μυώδης νέος με τα νέγρικα χαρακτηριστικά και η κοπέλα με την μπούργκα και το μόνιμα καλυμμένο με τσαντόρ πρόσωπο, από το οποίο ξεχώριζαν μόνο τα μεγάλα εκφραστικά της μάτια, δεν περνούσαν απαρατήρητοι.

Αυτά φέτος, το καλοκαίρι του 2014. Η "Νέα Κρήτη" είναι σε θέση, ωστόσο, να γνωρίζει ότι το ζευγάρι των "ταγμένων" τζιχαντιστών βρέθηκε στην Κρήτη και το 2013. Την άνοιξη εκείνης της χρονιάς έκαναν διακοπές, αυτή τη φορά σε τουριστική περιοχή πολύ κοντά στο Ηράκλειο. Ο ιδιοκτήτης αλλά και το προσωπικό γνωστής κοσμικής ψαροταβέρνας αναγνώρισαν έκπληκτοι και εύκολα τον Αμεντί Κουλιμπαλί από τη φωτογραφία στους τηλεοπτικούς δέκτες και θυμούνται την κοπέλα με το τσαντόρ, που το σήκωνε αποκαλύπτοντας μόνο το στόμα της τη στιγμή του φαγητού, χωρίς βέβαια να μπορούν να βεβαιώσουν απόλυτα πως εκείνη ήταν η Μπουμεντιέν, αν κι όπως είπαν ο σωματότυπος και τα μάτια συνηγορούν σ' αυτό.

Θυμούνται το τραπέζι ακριβώς που κάθισε το ζευγάρι, τον "ιδιαίτερα ευγενικό, αλλά λιγομίλητο Κουλιμπαλί" και την κοπέλα που δεν άρθρωσε λέξη όσο έμειναν στο εστιατόριο.

Η επιχείρηση στο Βέλγιο

Αν και ως αργά χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί η σύνδεση της ομάδας του Κουλιμπαλί με τους τζιχαντιστές του Βελγίου, εντούτοις η ανησυχία παραμένει κυρίαρχη, καθώς η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στην πόλη Βερβιέ είχε σαν στόχο να εμποδιστεί ένα ακόμα χτύπημα σαν αυτά που φοβάται σύσσωμη η Ευρώπη μετά τα γεγονότα του Παρισιού. Η επιχείρηση, σύμφωνα με δικαστικούς αξιωματούχους, έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό Βέλγιο, ανάμεσα στη Λιέγη και τα σύνορα με τη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, μια ομάδα τζιχαντιστών που ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια επίθεση ήταν ο στόχος της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου, η οποία διήρκεσε ως αργά χθες με ανταλλαγή πυρών για δέκα τουλάχιστον λεπτά.

Από τη Συρία

Οι δράστες όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, ήταν πρόσωπα που είχαν πρόσφατα επιστρέψει από την Συρία και είχαν σχέση με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, το δράστη της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε δύο νεαρούς, με καταγωγή από χώρα της βόρειας Αφρικής στο σημείο της συμπλοκής. Στο στόχαστρο των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας είχε μπει ένας παλιός φούρνος, στο κέντρο της πόλης Βερβιέ. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVI ανέφερε ότι οι Αρχές παρακολουθούσαν τρεις νέους οι οποίοι είχαν φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσουν στη Συρία, αλλά επέστρεψαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αυτή ήταν έτοιμη να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα.

Στις Βρυξέλλες

Παρόμοιες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη και στις Βρυξέλλες, με την εφημερίδα Le Soir να σημειώνει ότι τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχο της αντιτρομοκρατικής επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, στο πρότυπο των επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ήταν άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Συρία και είχαν μπει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Το καλάσνικοφ

Σημειώνεται ότι πριν από ένα 24ωρο η εφημερίδα La Derniere Heure είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Κουασί και ο Αμεντί Κουλιμπαλί στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα είχαν αγοραστεί στο Βέλγιο. Πιο συγκεκριμένα, «το καλάσνικοφ και ο εκτοξευτήρας ρουκετών που χρησιμοποίησαν οι αδελφοί Κουασί αγοράστηκαν από τον Κουλιμπαλί στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Μιντί, στις Βρυξέλλες, για λιγότερα από 5.000 ευρώ».

10 λεπτά πυρ

Στη Βερβιέ ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί για τουλάχιστον δέκα λεπτά, καθώς και εκρήξεις στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Η συνοικία αποκλείστηκε από την αστυνομία, που κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. Η Βερβιέ, όπως και ορισμένες συνοικίες των Βρυξελλών, θεωρούνται εστίες των ακραίων ισλαμιστών στο Βέλγιο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τους τελευταίους μήνες 6-10 νέοι έφυγαν από την πόλη αυτή με προορισμό τη Συρία.

Το μυστήριο με τη διαμονή στη Μαδρίτη

Εντωμεταξύ, μια νέα πληροφορία έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού και τις ισπανικές Αρχές, καθώς ο Αμεντί Κουλιμπαλί και η σύντροφός του Χαγιάτ Μπουμεντιέν με ένα «τρίτο πρόσωπο», που θα μπορούσε να την έχει βοηθήσει προκειμένου να μεταβεί στη Συρία, φαίνεται ότι έμειναν για τρεις μέρες στη Μαδρίτη. Για τη διερεύνηση της πληροφορίας, ο δικαστής Ελόι Βελάσκο του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για «συνεργασία με μία τρομοκρατική οργάνωση» προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη εξειδικεύεται στην έρευνα και εξιχνίαση περίπλοκων υποθέσεων, ιδίως υποθέσεων τρομοκρατίας. Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, που φέρεται να σκότωσε έναν αστυνομικό την 8η Ιανουαρίου κι έπειτα 4 Εβραίους σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ στο Παρίσι την 9η Ιανουαρίου, ενδέχεται να είχε επισκεφθεί τη Μαδρίτη το διάστημα μεταξύ της 30ής Δεκεμβρίου και 2ης Ιανουαρίου, ενώ συνοδευόταν από άλλο ένα πρόσωπο, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Vanguardia, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Η επίσκεψη στη Μαδρίτη της συντρόφου του Μπουμεντιέν είναι ήδη γνωστή. Αντιθέτως, η ενδεχόμενη παραμονή της στην ισπανική πρωτεύουσα για 3 ημέρες αποτελεί ένα καινούργιο στοιχείο. Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, η νεαρή γυναίκα είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη από τη Μαδρίτη και εισήλθε στη Συρία την 8η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμεντί Κουλιμπαλί, 32 ετών, σκοτώθηκε την 9η Ιανουαρίου όταν οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στο εβραϊκό παντοπωλείο όπου κρατούσε ομήρους.

Γιώργος Παπαδάκης, Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News