default-image

Δώδεκα Μποφόρ αέρας και βροχή με το καντάρι στην Κρήτη

Δώδεκα Μποφόρ αέρας και βροχή με το καντάρι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως και τα 12 Μποφώρ έφθασε η ένταση των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν την Κρήτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε το νησί από τις 12 έως και τις 14 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα στο Μετεωρολογικό Σταθμό που έχει εγκατασταθεί στον Αγ. Ιωάννη Σφακίων (Δυτικά της Ανώπολης) καταγράφηκε μέγιστη ένταση ανέμου στα 133,6 χιλιόμετρα/ώρα (12 Μποφώρ) στις 03:40 τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Ιανουαρίου.

Σε πολλές περιοχές του νησιού, ιδιαίτερα στη Δυτική Κρήτη, σημειώθηκαν μέγιστες εντάσεις ανέμου που έφθαναν έως και τα 10 Μποφώρ και συγκεκριμένα στην Παλαιόχωρα (101,4 χλμ./ώρα), στην πόλη του Ρεθύμνου (93,3 χλμ./ώρα), στον Πλακιά Ρεθύμνου (93,3 χλμ./ώρα), στο Φουρφουρά Αμαρίου (98,2 χλμ./ώρα), ενώ το ανατολικότερο σημείο της Κρήτης που καταγράφηκε ως μέγιστη ένταση ανέμου τα 10 Μποφώρ ήταν το λιμάνι του Ηρακλείου (88,5 χλμ./ώρα).

Αναλυτικά οι μέγιστες εντάσεις του ανέμου, όπως καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της Κρήτης, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ 13ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΘΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΜΕΤ/ΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΝΤΑΣΗ

ΑΝΕΜΟΥ (Χλμ./Ώρα)

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΜΠΟΦΩΡ (BEAUFORT)

ΣΑΜΑΡΙΑ (ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ)

ΣΑΜΑΡΙΑ (ΦΑΡΑΓΓΙ)

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΦΑΚΙΩΝ)

ΒΡΥΣΣΕΣ (ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ)

ΠΛΑΚΙΑΣ (ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ (ΑΜΑΡΙΟΥ)

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΛΙΜΑΝΙ)

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΚΝΩΣΟΣ)

(83,7 στις 12/1/2015)

ΠΙΡΑΘΙ (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΛΑΣΙΘΙΟΥ)

(96,6 στις 6/1/2015)

(111,0 στις 7/1/2015)

Αυτό όμως το, όχι ιδιαίτερα βαθύ, βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε τους πολύ ισχυρούς έως και θυελλώδεις ανέμους, συνοδεύονταν και από αξιοσημείωτα υψηλά βροχομετρικά στοιχεία. Στην περίπτωση που το βαρομετρικό χαμηλό ήταν λίγο πιο βαθύ, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τότε ή ένταση των βροχοπτώσεων, αλλά ιδιαίτερα των καταιγίδων, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη με πιο ακραία εμφάνιση καιρικών φαινομένων σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Αυτό βέβαια που συντελεί στη δημιουργία πλημυρικών φαινομένων είναι η φυσική απορροή μεγάλων ποσοτήτων βρόχινου νερού από μεγάλα υψόμετρα (ανάντι) σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου (κατάντι), όπου οι ανθρώπινες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις προκαλούν εμποδισμό στη φυσική αυτή απορροή, μεγεθύνοντας έτσι τις καταστροφικές συνέπειες μίας πλημύρας.

Στην προκειμένη περίπτωση, της πρόσφατης κακοκαιρίας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένας επιπλέον προσθετικός παράγοντας, που ενίσχυε την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού, από το λιώσιμο του χιονιού που είχε πέσει στην πρόσφατη και πάλι κακοκαιρία από τις 5 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε και πάλι στη Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στο φαράγγι της Σαμαριάς (ο σταθμός είναι εγκατεστημένος στο φυλάκιο του χωριού της Σαμαριάς), με 273,4 χιλιοστά νερού για την Τρίτη 13 Ιανουαρίου.

Σημαντικά υψηλά ύψη βροχής, την ίδια ημερομηνία, σημειώθηκαν και σε περιοχές του Ρεθύμνου, γύρω από τον Ψηλορείτη, με κορυφαίες αυτές του Φουρφουρά Αμαρίου (235,8 χιλιοστά) και των Ανωγείων (149,2 χιλιοστά).

ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  (Ύψη Βροχής σε χιλιοστά) ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΘΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΜΕΤ/ΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ

12 ΙΑΝ. 2015

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ

13 ΙΑΝ. 2015

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ

14 ΙΑΝ. 2015

ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ

12-14 ΙΑΝ. '15

ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ

(έως 15/1/15)

ΣΑΜΑΡΙΑ (ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ)

ΣΑΜΑΡΙΑ

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΒΡΥΣΣΕΣ

ΠΛΑΚΙΑΣ

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΛΙΜΑΝΙ)

ΠΙΡΑΘΙ

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Στον παραπάνω πίνακα εμφανίζονται τα σημειωθέντα ύψη βροχής σε πολλούς σταθμούς ανά την Κρήτη.

Στις τρεις πρώτες στήλες αναγράφονται τα ημερήσια ύψη βροχής από την έναρξη δράσης του βαρομετρικού συστήματος στις 12 Ιανουαρίου, έως και την υποχώρηση του στις 14 του μηνός. Στην τέταρτη στήλη σημειώνεται το συνολικό ύψος βροχής που καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια αυτού του τριημέρου δράσης του βαρομετρικού συστήματος, ενώ στη πέμπτη στήλη φαίνεται το συνολικό ύψος υετού που έχει καταγραφεί, σε όλους αυτούς τους σταθμούς από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα 15 Ιανουαρίου.

Αυτά τα ήδη σημειωθέντα ύψη βροχής, που πιστώνονται προφανώς στο 2015, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά αν αναλογισθεί κανείς ότι σε πολλές περιοχές έχουν φθάσει να καλύπτουν έως και το ήμισυ του μέσου ετήσιου ύψους βροχής που συνήθως σημειώνεται στις περιοχές αυτές. Και βέβαια ο Ιανουάριος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Τα πλέον αξιοσημείωτα ύψη βροχής, σύμφωνα με τον πίνακα ΙΙ, είναι αυτά του Αγ. Νικολάου (261,8 χιλιοστά) και της Σητείας (199,0 χιλιοστά), όπου ο μέσος ετήσιος όρος για τις περιοχές αυτές της Ανατολικής Κρήτης είναι, ομολογουμένως, από τους χαμηλότερους στην Κρήτη με 450 χιλιοστά, περίπου.

Παρατηρώντας προσεκτικά και τους δύο πίνακες που παρατίθενται, διαπιστώνεται μία, κατά βάση, τυχαία διασπορά των μετρήσεων ανά την Κρήτη, τόσο για τα ανεμολογικά, όσο και για τα βροχομετρικά στοιχεία. Αυτό οφείλεται αφενός, στο σύνθετο γεωφυσικό ανάγλυφο της Κρήτης, με διαφορετικούς προσανατολισμούς (ως προς τη θέση του βαρομετρικού συστήματος) και διαφορετικά υψόμετρα αφετέρου, στη διαδρομή διέλευσης των Βαρομετρικών συστημάτων. Με βάση αυτή τη παρατήρηση όφειλα να παραθέσω και τις μέγιστες εντάσεις ανέμου που έχουν καταγραφεί στον Αγ. Νικόλαο του Ν. Λασιθίου, με τιμή στις 6 Ιανουαρίου στα 96,6 χλμ./ώρα (10 Μποφώρ) από ΔΒΔ διευθύνσεις, ενώ πιο ενισχυμένος άνεμος καταγράφηκε στις 7 Ιανουαρίου με τιμή 111,0 χλμ./ώρα (11 Μποφώρ) από ΒΒΔ διευθύνσεις.

Παρόμοιες διαπιστώσεις για διαφοροποίηση των καιρικών στοιχείων που πλήττουν κάποιες περιοχές είναι δυνατό να γίνουν μόνο στην περίπτωση που έχουν εγκατασταθεί αυτόνομοι μετεωρολογικοί σταθμοί, των οποίων τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Σημαντικό είναι βέβαια και το γεγονός ότι η εγκατάσταση και η ομαλή λειτουργία αυτών των μετεωρολογικών σταθμών σε βάθος χρόνου θα αποδώσει ιδιαίτερα σημαντικά στατιστικά στοιχεία, διότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται ένας χρονικός ορίζοντας τουλάχιστον 30 ετών, ώστε τα δεδομένα ενός μετεωρολογικού σταθμού να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο κλιματικό αρχείο για μία περιοχή.

Δυστυχώς, αυτό που απουσιάζει παντελώς από την Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα πάντα, είναι η επίσημη καταγραφή σε χιονομετρικά δεδομένα, καθότι δεν διατίθεται κανένας μετεωρολογικός σταθμός ή άλλο ειδικό όργανο για το σκοπό αυτό, επιπλέον, δεν υπάρχει και καμία άλλη συντονισμένη δράση κάποιου φορέα που θα μπορούσε να συμβάλει έστω και στην μερική καταγραφή ή και αποτύπωση του χιονιού στα ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News