Ειδήσεις

Στα βιβλιάρια το υπόλοιπο των επιδοτήσεων

Όλες τις πληροφορίες της "Νέας Κρήτης", της "ΚΡΗΤΗ TV" και του neakriti.gr για πληρωμή από τις 15 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου του υπολοίπου που είχε αφαιρεθεί σε βάρος χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας εξαιτίας ενός... κωδικού του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ ΤV" και τον Μάνο Δασκαλάκη, ο υποδιοικητής του φορέα Αλέξανδρος Οφίδης.

Έτσι, όπως διαβεβαίωσε τους δικαιούχους παραγωγούς, σήμερα - καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα βρίσκονται, επιτέλους, στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που τους είχαν κοπεί, με συνέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους να περάσουν μαύρες γιορτές!

Συγκεκριμένα, ο κ. Οφίδης - που υπεραμύνθηκε του τρόπου πληρωμής, κάνοντας λόγο για «επιτυχία» - ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στο στούντιο της εκπομπής ότι «μιλάμε για ένα θέμα που είχε δημιουργηθεί με τον κωδικό 54108. Και είμαι σε θέση να σας πως ότι σήμερα (σ.σ. χθες) ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο έλεγχος αυτός. Πράγματι έφυγαν τα ποσά προς εκταμίευση στην τράπεζα. Έτσι οι Έλληνες παραγωγοί και ιδιαίτερα οι παραγωγοί της Κρήτης θα μπορέσουν αύριο (σ.σ. σήμερα) να πάρουν τα χρήματά τους».

Όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ, «εμείς σήμερα το απόγευμα στείλαμε το CD με τους δικαιούχους του 54108. Φαντάζομαι ότι, αν όχι πρωί-πρωί, μέχρι το μεσημέρι θα μπορούν να εκταμιεύσουν τα χρήματά τους».

Πάντως, ο κ. Οφίδης χαρακτήρισε υπερβολικό το σχόλιο ότι «πολλοί παραγωγοί πέρασαν μαύρα Χριστούγεννα εξαιτίας του κωδικού», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ότι υπερβάλλετε, διότι με επιτυχία πληρώσαμε συγκεκριμένα, μιας και βρισκόμαστε στο Ηράκλειο, 160 εκατομμύρια ευρώ στους Ηρακλειώτες γεωργούς και κτηνοτρόφους, και το ποσό για το οποίο μιλάμε, και το οποίο θα πληρωθεί αύριο (σ. σ. σήμερα), είναι μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά υπήρχε ένα πρόβλημα και διορθώθηκε. Δεν ήταν με υπαιτιότητα του παραγωγού», παραδέχτηκε ο κ. Οφίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το 1,5% του ποσού που έλαβαν οι παραγωγοί. Συνολικά το ποσό που δεν είχε δοθεί και πληρώνεται σήμερα είναι της τάξεως των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Κρήτη.

Τα χρήματα αυτά μοιράζονται ως εξής:

Στο νομό Ηρακλείου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, στο νομό Ρεθύμνου 1.800.000 ευρώ, στο νομό Χανίων 800.000 ευρώ και στο νομό Λασιθίου 500.000 ευρώ.

Για πρώτη

Στο σημείο αυτό, ο υποδιοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε σε ερωτήματα τηλεθεατών, σχετικά με το αν στις πληρωμές που θα γίνουν βρίσκονται και τα χρήματα που είχαν κοπεί από την πρώτη δόση πληρωμής της φετινής ενιαίας ενίσχυσης. «Όχι, μιλάμε μόνο για τα χρήματα που αφορούν στο συγκεκριμένο κωδικό. Αυτοί που δεν πήραν κάποια χρήματα από την πρώτη δόση, θα πρέπει να προσέλθουν την Παρασκευή στους πιστοποιημένους φορείς στους οποίους κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Δηλαδή τις πύλες, και μπορούν να προσέλθουν οι παραγωγοί αυτοί να κάνουν τις συμπληρωματικές δηλώσεις τους, έτσι ώστε στην επόμενη πληρωμή να πληρωθούν και αυτοί».

Σύμφωνα με τον κ. Οφίδη, πρόκειται για παραγωγούς που είχαν μπει στον έλεγχο και είχαν ελλιπή χαρτιά και ελλιπή παραστατικά, και μπορούν τώρα, με το πού ανοίγει το σύστημα, να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους για να πληρωθούν γύρω στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά τις εκτιμήσεις του υποδιοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δε θα ξαναμπεί του χρόνου ο κωδικός

Ο κ. Οφίδης επιβεβαίωσε επίσης και τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το neakriti.gr για τον περίφημο κωδικό. «Ήταν ενότητες. Ήταν κάποια αγροτεμάχια τα οποία δηλώνονταν μέσα σε βοσκίσιμες ενότητες. Έπρεπε λοιπόν αυτό να ελεγχθεί».

Στο ερώτημά μας, εξάλλου, αν ο ίδιος δεσμεύεται ότι αυτός ο κωδικός δε θα ξαναμπεί και του χρόνου, ώστε να ξαναδημιουργήσει ανάλογα προβλήματα, απάντησε: «Είναι βέβαιο αυτό, ότι δε θα ξαναμπεί του χρόνου. Τέλος καλό, όλα καλά».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια