default-image

"Island Bus" και "Εξατμιζόμενα σύνορα" στον Κοινωνικό Χώρο

Πολιτισμός
"Island Bus" και "Εξατμιζόμενα σύνορα" στον Κοινωνικό Χώρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ηράκλειο τα ντοκιμαντέρ "Island Bus" και "Εξατμιζόμενα σύνορα" αύριο Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Οι δύο ταινίες, σκηνοθετημένες από δύο νέες δημιουργούς από το εξωτερικό, που βρήκαν στον ελλαδικό χώρο τη δική τους "κινηματογραφική πατρίδα", παρουσιάζονται σε μια βραδιά που θα κλείσει με συζήτηση του κοινού με τις σκηνοθέτιδες.

Island bus

Ώρα προβολής: 20:00

Σκηνοθεσία: Συβίλλα Μέντερ (2013)

Διάρκεια: 58'

Ο δεκαπεντάχρονος Σαΐντ από το Αφγανιστάν μπήκε σε ένα πλοίο στη Σμύρνη με προορισμό την Ευρώπη. Ακριβώς έξω από τις τουρκικές ακτές ο Σαΐντ ξεβράστηκε σε ένα ελληνικό νησί που ονομάζεται Τήλος. Κουβαλώντας το τραυματικό του παρελθόν, προσπαθεί να επιβιώσει σε μία κοινότητα που αριθμεί μόλις 400 κάτοικους και ένα λεωφορείο. Ο Σαΐντ σύντομα θα ανακαλύψει ότι δεν είναι ο μοναδικός που αναζητά μια καινούργια πατρίδα στην Τήλο. Όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου του νησιού (Island Bus), που συνολικά αντιστοιχούν σε πάνω από δώδεκα εθνικότητες, έχουν ο καθένας τη δική του ιστορία να διηγηθούν για το πώς κατέληξαν εκεί. Η ταινία, τέλος, προσπαθεί να ανακαλύψει αν η απάντηση στο ερώτημα πού βρίσκεται η ευτυχία μπορεί να βρεθεί στην απεραντοσύνη του Αιγαίου Πελάγους.

Εξατμιζόμενα σύνορα

Ώρα προβολής: 21:00

Σκηνοθεσία: Ίβα Ραντιβόγεβιτς (2014)

Διάρκεια: 73'

Ένα οπτικό δοκίμιο σε πέντε μέρη, που ακολουθεί την περιέργεια και τους προσωπικούς στοχασμούς της σκηνοθέτιδος. Μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους που βρίσκει στο δρόμο της, η ταινία ανατέμνει την εμπειρία των αιτούντων ασύλου στην Κύπρο: Η αίτηση ενός ακτιβιστή του Απελευθερωτικού Παλαιστινιακού Μετώπου, εξόριστου από το Ιράκ, απορρίπτεται μέσα σε 15 λεπτά. Νεοναζιστές "βγαίνουν στο κυνήγι" για μουσουλμάνους μετανάστες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί οργανώνουν αντιφασιστική διαδήλωση και συγκρούονται με τους νεοναζί, ενώ 195 μετανάστες πνίγονται στη Μεσόγειο. Με ποιητική φωτογραφία και αφήγηση, η ταινία αναπτύσσει με πάθος θέματα σε σχέση με την ανοχή, την ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν.

Η είσοδος, όπως σε όλες τις δράσεις του Κοινωνικού Χώρου, είναι ελεύθερη. Συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Με ανακοίνωσή της η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου ευχαριστεί «την Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης για τη συνεργασία της και τη Sky Express για τη χορηγία αεροπορικών εισιτηρίων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News