default-image

"Η Τέχνη της Φωτογραφίας": 2ος κύκλος προβολών στο Ιστορικό Μουσείο

Κρήτη
"Η Τέχνη της Φωτογραφίας": 2ος κύκλος προβολών στο Ιστορικό Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δεύτερος κύκλος προβολών για την "Τέχνη της Φωτογραφίας" (ΕΤ2, 1997), που οργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, συνεχίζεται το ερχόμενο Σάββατο 17/1/2015 στο αμφιθέατρο "Γιάννης Περτσελάκης" του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ώρα έναρξης 11:00), πλαισιώνοντας την περιοδική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη "Κωνσταντίνος Μάνος | A Greek Portfolio |50 χρόνια μετά.

Στις προβολές, ο φωτογράφος και συγγραφέας Πλάτων Ριβέλλης (βλ. φωτογραφία επάνω), με συνομιλητή το συγγραφέα Ανδρέα Παγουλάτο, παρουσιάζει την εξέλιξη της τέχνης της φωτογραφίας από τη γέννησή της μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, θίγει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς που δημιουργεί η παρουσία της και αναδεικνύει το έργο ορισμένων σημαντικών φωτογράφων-δημιουργών, οι οποίοι συνδυάζουν τη φωτογραφία με το λόγο. Σε κάθε κύκλο προβολών της εκπομπής "Η Τέχνη της Φωτογραφίας" παρουσιάζονται τέσσερα ημίωρα επεισόδια που ξεκινούν με το αφιέρωμα στους κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους, όπως ο Κωνσταντίνος Μάνος.

Στην έκθεση, που παρουσιάζεται στις αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και διαρκεί ως τις 14 Φεβρουαρίου 2015, ο Κωνσταντίνος Μάνος μας καλεί συνοδοιπόρους σ' ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης, με φωτογραφίες που μας ταξιδεύουν στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας - με έμφαση στην Κρήτη - της δεκαετίας του 1960. Πέρα από το εθνολογικό-ιστορικό ενδιαφέρον, η ποιητική ικανότητα του φακού του Μάνου δημιουργεί εικόνες διαχρονικές που αποπνέουν τη μοναδικότητα του τοπίου και των κατοίκων του.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα 2ου κύκλου προβολών

Το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου προβολών έχει ως εξής:

11:00: Οι Έλληνες

Ο Πλάτων Ριβέλλης μιλάει για την άνθηση της φωτογραφίας στον ελλαδικό χώρο, προσδιορίζοντάς τη χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Συνεχίζοντας, αναφέρει τους πρώτους καλλιτέχνες-φωτογράφους που προσέφεραν συνειδητή παρουσία στον ελληνικό χώρο καθώς και τις φωτογραφικές δυνάμεις, εκθεσιακούς χώρους και σωματεία φωτογράφων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, προβάλλεται το φωτογραφικό έργο των Κωνσταντίνου Μάνου, Κώστα Μπαλάφα, Βούλας Παπαϊωάννου, Κωστή Αντωνιάδη, Ανδρέα Σχοινά και Πάνου Κοκκινιά.

11:30: "Ευρωπαϊκή αυστηρότητα"

Στην εκπομπή αναλύεται το μνημειώδες έργο των μεγάλων Ευρωπαίων δημιουργών της φωτογραφίας με την αυστηρή και απόλυτη εκδοχή φωτογραφιών που παρουσιάζονται ως ένα τυπολογικό και ενιαίο σύνολο. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών Eugene Atget, August Sander, Andre Kertesz, Josef Sudek, Bill Brandt και Craigie Horsfield.

Διάλειμμα

12:30: "Αμερικανική τοιχογραφία"

Στην εκπομπή γίνεται λόγος για τη δημιουργία ολοκληρωμένων φωτογραφικών απόψεων μέσα από την προσκόλληση στην περιγραφή της αμερικανικής πραγματικότητας, όπως αυτή "φιλτράρεται" από το μάτι σημαντικών δημιουργών. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών Walker Evans, Paul Strand, Robert Frank και Garry Winogrand.

13:00: "Κοινωνικό σχόλιο"

Ερευνάται ο χώρος όπου η δημοσιογραφική μέθοδος και η κοινωνική κριτική γειτνιάζουν με την προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών Roy De Carava, W. Eugene Smith, Bruce Davidson και Ken Schless.

Ολόκληρο το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News