default-image

Αποζημιώνουν τους πλημμυροπαθείς στο Ηράκλειο

Κρήτη
Αποζημιώνουν τους πλημμυροπαθείς στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποζημιώσεις θα δοθούν σε εκείνους που επλήγησαν από τις πρόσφατες νεροποντές στο δήμο Ηρακλείου.

Σχετική συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου είχε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία των αντιδημάρχων Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Κώστα Βαρδαβά, Παιδείας κ. Μαρίας Καναβάκη, Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αθηνάς Σπανάκη, του γενικού γραμματέα του Δήμου κ. Μανόλη Περαντωνάκη και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου εξετάστηκε το θέμα της αποζημίωσης των δημοτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ο Δήμος έχει την ευθύνη αποζημίωσης για καταστροφές σε οικοσκευές και κατοικίες, ενώ για τις ζημιές σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση της επιτροπής, που καταγράφει από το πρωί τις ζημιές στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Κεγκέρογλου προβλέπεται:

α) Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους πλημμυροπαθείς, ύψους 586,94ευρώ ανά νοικοκυριό για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Το ποσό διπλασιάζεται για ΑμεΑ και πολύτεκνους.

β) Αποζημίωση οικοσκευής και έξοδα αποκατάστασης ζημιών κατοικίας από 1.174 ευρώ ως 5.869 ευρώ συνολικά, ανάλογα με τη ζημιά, το εμβαδόν του σπιτιού και τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Ο κ. Λαμπρινός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, και ζητάει από τους δημότες να καταθέσουν το συντομότερο τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να πάρουν το βοήθημα που δικαιούνται.

Τα δικαιολογητικά

Συγκεκριμένα οι πολίτες του δήμου Ηρακλείου για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών τους, καθώς και απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγέντων κατοικιών τους και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους λόγω των πρόσφατων πλημμυρών σε περιοχές του δήμου, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την υπηρεσία, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ) όπως π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.ά.

2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.

3. Αντίγραφο Εντύπου Ε1 και Ε9.

4. Πόρισμα της Επιτροπής του Δήμου για την καταγραφή του συμβάντος (αναζητείται υπηρεσιακά).

5. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Προβλέπεται επιπλέον οικονομική ενίσχυση στις παρακάτω κατηγορίες πλημμυροπαθών:

• Πολύτεκνοι μετά από βεβαίωση του ΟΓΑ (εντολοδόχου πληρωμής των πολυτεκνικών επιδομάτων), ότι είναι δικαιούχοι πολυτεκνικού επιδόματος (όχι πολυτεκνικής σύνταξης).

• Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που επιδοτούνται από τα εφαρμοζόμενα Προγράμματα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (το βοήθημα χορηγείται σε κάθε ΑμεΑ της οικογένειας), μετά από βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Προβλέπεται επίσης οικονομική ενίσχυση στα άτομα που λόγω τραυματισμού τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

• Αίτηση του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου για την υποβολή των δικαιολογητικών και την είσπραξη των χρημάτων.

• Γνωμάτευση-βεβαίωση διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ. θεωρημένη από το διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο αιτών υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

• Γνωμάτευση Α' Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία του συμβάντος.  

Οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής και Ελέγχου, λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, Σκορδυλών και Χαρκούτση, Παλιά Λαχαναγορά, έναντι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Αρμόδια υπάλληλος είναι η κ. Βοριζανού Αικατερίνη (τηλέφωνο: 2813-409539).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News