default-image

Δικαίωση για την εργαζόμενη

Κρήτη
Δικαίωση για την εργαζόμενη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαιώθηκε η εργαζόμενη μηχανικός που κατηγορούσε την εταιρεία στην οποία εργαζόταν για εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, «πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου για το ζήτημα των ακραίων εργοδοτικών αυθαιρεσιών της "Πάνθεον ΑΚΤΕΕ" απέναντι στην συναδέλφισσα και μέλος του σωματείου μας. Τελικά, η εργοδοσία συναίνεσε στη χορήγηση της εξάμηνης ειδικής άδειας μητρότητας και δεσμεύτηκε γραπτά για τη χορήγηση της άδειας θηλασμού σε συνεχείς ημέρες (3,5 μήνες), οπότε αν δεν τηρήσει τη δέσμευση θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο από την Επιθεώρηση.

Επιπλέον, στη συναδέλφισσα όχι μόνο κατεβλήθησαν όλα τα χρωστούμενα (υπερωρίες, δώρα, επιδόματα και μισθοί) αλλά η βάση υπολογισμού όλων των παραπάνω δεν ήταν η σύμβαση εργασίας που της επιβλήθηκε να υπογράψει αλλά ο πραγματικός μισθός που καταβαλλόταν με βάση την προφορική συμφωνία. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερή μας νίκη.

Ανάλογη δικαίωση εργαζομένων προβλέπεται νομοθετικά και υπάρχουν επίσης αρκετά ανάλογα δεδικασμένα, παρά τη μεθοδευμένη μέσω αντεργατικών νόμων (και προς συμφέρον των εργοδοτών) σταδιακή αποσάθρωση του εργατικού δικαίου. Εκκρεμεί τέλος η αποκατάσταση της ασφαλιστικής εικόνας της συναδέλφου στο ΙΚΑ από την εργοδοσία, όπως αυτή υποχρεούται».

Στην ίδια ανακοίνωσή του το Σωματείο υπογραμμίζει ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η διεκδίκηση: «Η διαδικασία στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και ο αγώνας του σωματείου που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι και πρέπει και μπορούν να διεκδικούν νικηφόρα τα δικαιώματά τους και να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους παραλογισμούς του κάθε εργοδότη. Απέδειξαν ότι ο δρόμος των συλλογικών διεκδικήσεων είναι αυτός που πάντα οδηγούσε και συνεχίζει να οδηγεί σε νίκες τους εργαζομένους. Απέδειξαν και τη σπουδαιότητα της ενότητας και της αλληλεγγύης των εργαζομένων και του κοινού αγώνα των σωματείων. Κανένα δικαίωμα δε χαρίστηκε. Όλα αποκτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες».

Και προστίθεται ακόμη: «Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και όλων των σωματείων για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Ο κοινός μας αγώνας και η αλληλεγγύη είναι η ελπίδα και η δύναμή μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News