Ειδήσεις

Ο ανιψιός του Φιντέλ στην "ΚΡΗΤΗ TV"

Στο Ηράκλειο και το βράδυ στις εγκαταστάσεις του Ομίλου της "ΚΡΗΤΗ TV", όπου και ήταν καλεσμένος στην εκπομπή "Αντιθέσεις" του Γιώργου Σαχίνη, βρέθηκε χθες ο γιος του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο, ο Κουβανός πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν.

Πιο αναλυτικά, το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Ηρακλείου υποδέχτηκε τον κ. Κάστρο, τον πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα Οσβάλντο Κομπόλτσο και την αντιπροσωπία που τους συνόδευε στο γραφείο του, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" κ. Μανόλης Συντυχάκης.

Οι κ.κ. Λαμπρινός και Κάστρο αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή πολιτική και οικονομία, για την Κρήτη και την Κούβα.

Ο κ. Κάστρο βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του "Το τίμημα της ισχύος - Η αυτοκρατορία του τρόμου", ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Κρήτης και για τα μνημεία του Ηρακλείου.

Παράλληλα εξέφρασε στο δήμαρχο την ικανοποίησή του που βρίσκεται στο νησί μας γιατί, όπως είπε, η Κούβα είναι νησί όπως η Κρήτη.

«Επισκέφτηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για να γνωρίσω από κοντά την ιστορία του νησιού σας και βλέποντας τα έργα του Μινωικού Πολιτισμού κατάλαβα ότι αυτός ο πολιτισμός που προϋπήρχε του Αθηναϊκού ήταν όπως είναι σήμερα ο λαός της Κρήτης, αγωνιστής», επισήμανε ο κ. Κάστρο στη συζήτηση με τον Βασίλη Λαμπρινό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι είχαν με τον κ. Κάστρο μια ευχάριστη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής αναφορά και για την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών με την ονομασία "Νίκος Καζαντζάκης" στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Ο κ. Λαμπρινός στο τέλος της συνάντησης πρόσφερε τον τόμο του έργου "Κρητικός πόλεμος" της Χρυσούλας Τζομπανάκη μεταφρασμένο στα Αγγλικά.

Στην "ΚΡΗΤΗ TV"

Το βράδυ ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και Κρητικούς που έχουν μαζί του σχέση αγάπης και φιλίας, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου της "ΚΡΗΤΗ TV".

Πριν την εκπομπή "Αντιθέσεις", ο οικοδεσπότης Γιώργος Σαχίνης τον ξενάγησε στους χώρους του σταθμού, αλλά και της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", ενώ στο τυπογραφείο οι εργαζόμενοι τον υποδέχτηκαν με μεγάλη εγκαρδιότητα και κέρασαν τσικουδιά αυτόν και τη συνοδεία του.

Στην εκπομπή έγινε αναφορά τόσο στο βιβλίο του κ. Κάστρο όσο και στην ιστορία της επανάστασης στην Κούβα. Η εκπομπή ξεκίνησε με το θέμα της ιστορίας της Κρήτης και της Κούβας και των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών. «Είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι μαζί σας. Είστε ένας λαός που έδειχνε πάντοτε μια αλληλεγγύη εδώ και χρόνια απέναντι στο λαό της Κούβας, στα προβλήματα που είχε ο λαός μου τόσα χρόνια μετά την επανάσταση. Μου αρέσει πάρα πολύ στην Κρήτη. Αισθάνομαι πολύ καλά μαζί σας».

Αναφερόμενος στις εντυπώσεις που του δημιούργησε η επίσκεψή του στο Μουσείο του Ηρακλείου, ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν δήλωσε έκθαμβος. «Ιδιαίτερα με την ιστορία των Μινωιτών, που πριν από 7 χιλιάδες χρόνια έφτιαξαν μια κοινωνία ιδιαίτερη. Και είχαν τη δυνατότητα να κατορθώσουν να κάνουν εργαλεία τόσα χρόνια πριν».

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος δήλωσε όμως και από το Δίσκο της Φαιστού. «Όταν είδα το Δίσκο της Φαιστού με τους 260 χαρακτήρες, κατάλαβα πως οι πολίτες της Μινωικής Εποχής γνώριζαν ακριβώς τι κάνουν και πώς μπορούσαν να δώσουν πληροφορία, να γράψουν, να εξηγήσουν»...

Σχετικά με το βιβλίο του, ο ίδιος διευκρίνισε πως το περιεχόμενό του έχει να κάνει με τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και την κυριαρχία τους στον κόσμο λόγο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποίησαν αυτή τους τη δύναμη.

«Το βιβλίο γράφει για όλα αυτά που έγιναν και για το πώς ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια