default-image

Μήπως αυτά τα ρούχα σε αρρωσταίνουν;

Γυναίκα & παιδί
Μήπως αυτά τα ρούχα σε αρρωσταίνουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχατε σκεφτεί ποτέ ό,τι τα ρούχα δεν είναι όλα αθώα και ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα και την υγεία μας;

Η Greta Eagan, ενώ έγραφε το βιβλίο της "Wear No Evil: How to Change the World with Your Wardrobe", διάβασε μία έρευνα Τοξικολόγων, οι οποίοι παρατήρησαν πως τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονταν πολύ πιο γρήγορα μέσα στους δοκιμαστικούς σωλήνες που ήταν φτιαγμένοι από πολυεστέρα, παρά στους γυάλινους.

Η Eagan μοιράζεται και μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία: Μία νεαρή γυναίκα υπέφερε από έντονη δυσφορία στο στήθος για αρκετούς μήνες. Παρότι είχε περάσει από διάφορες κλινικές εξετάσεις, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία. Τότε ήταν που με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε να σταματήσει να φοράει ένα καινούριο (και πολύ χρωματιστό) σουτιέν από πολυεστέρα που είχε αγοράσει από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και που φορούσε σχεδόν κάθε μέρα. Μέσα σε μία εβδομάδα, η δυσφορία υποχώρησε μια για πάντα…

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του Wear No Evil:, αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε:

1. Να αποφεύγουμε τα συνθετικά υφάσματα (ακρυλικό, ρεγιόν, λύκρα, νεοπρέν, πολυεθουράνη, πολυεστέρα) και να προτιμάμε τα φυσικά (βαμβάκι, λινάρι κλπ).

2. Οργανικά και πάλι οργανικά. Για τη δημιουργία ρούχων από συμβατικό βαμβάκι για παράδειγμα χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες, χλώριο και βαρέα μέταλλα που αποδεικνύονται πιο επικίνδυνα και από τα εντομοκτόνα (!) Αντίθετα, στην καλλιέργεια οργανικού βαμβακιού ακολουθούνται ασφαλείς πρακτικές βιωσιμότητας, χρησιμοποιούνται φυσικά λιπάσματα και δεν περιλαμβάνονται καθόλου τοξικά χημικά.

3. Βεβαιωνόμαστε ότι για τα χρωματιστά ρούχα έχουν χρησιμοποιηθεί μη τοξικές βαφές.

4. Εντοπίζουμε τους σχεδιαστές που ακολουθούν τις επιταγές της λεγόμενης «ηθικής μόδας» (eco-fashion).

Πηγή: marieclaire.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News