Ειδήσεις

Ρούχα υπόσχονται να καταργήσουν τη θέρμανση στα σπίτια

Σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα λύσει το θέμα της θέρμανσης  κατέληξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ένα ρούχο από ύφασμα εμποτισμένο σε νανοσύρματα αργύρου, χάρις στα οποία θα έχει εξαιρετική θερμομονωτική συμπεριφορά, θα μπορεί να κρατήσει τόσο ζεστό το σώμα αυτού που το φορά, ώστε να χρησιμοποιεί τη θέρμανση στο σπίτι του ελάχιστες φορές ή και καθόλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας βασικός λόγος είναι πως τα νανοσύρματα πολλαπλασιάζουν την ικανότητα του ρούχου να εγκλωβίζει τη θερμότητα του σώματος (δηλαδή την εκπεμπόμενη υπέρυθρη ακτινοβολία).  Έτσι, τη στιγμή που τα πιο «ζεστά» συμβατικά υφάσματα ανακλούν πίσω στο σώμα μόλις το 20% της ακτινοβολίας, η προσθήκη των νανοδομών εκτινάσσει αυτό το νούμερο στο 80%.

Επίσης, στις περιπτώσεις που αυτός ο παθητικός τρόπος θέρμανσης δεν είναι αρκετός, το ρούχο θα μπορεί να ανεβάσει κι άλλο τη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας μια μικρή μπαταρία, με τον ίδιο μηχανισμό που λειτουργεί και οποιαδήποτε ηλεκτρική σόμπα, αλλά με συγκριτικά ελάχιστα κατανάλωση.

Εξίσου σημαντικό είναι πως τα πειράματα έδειξαν πως τα νανοσύρματα αργύρου δεν θα αλλάζουν τις βασικές υπόλοιπες ιδιότητες του υφάσματος, ώστε να μην χρειάζεται κανείς να… αναπολήσει τα συμβατικά ρούχα.

Έτσι, για παράδειγμα, το συνθετικό ύφασμα μπορεί να «αναπνέει», ώστε να μην συσσωρεύεται στο δέρμα υγρασία από τον ιδρώτα. Κάτι που οφείλεται στη διάταξη των νανοσυρμάτων, τα οποία έχουν απόσταση μεταξύ τους περίπου 300 δισεκατομμυριοστά του μέτρου, αρκετά μεγάλη για να βρουν έξοδο οι υδρατμοί, οι οποίοι έχουν μέγεθος περίπου 0,2 δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Πηγή: koutipandoras.gr

Σχόλια