default-image

Σώθηκε το φράγμα Μπραμιανών, σώθηκαν και οι αγρότες

Κρήτη
Σώθηκε το φράγμα Μπραμιανών, σώθηκαν και οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλοκαιρία και η ανομβρία μέχρι τα Χριστούγεννα απειλούσαν με καταστροφή το φράγμα Μπραμιανών, και την αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας. Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών "πότισαν" με κουράγιο και αισιοδοξία τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς άρχισαν να μπαίνουν ικανοποιητικές ποσότητες άριστου, ποιοτικά, βρόχινου νερού στον ταμιευτήρα, και αυξήθηκαν τα αποθέματα στη λεκάνη ηρεμίας, κατά ένα εκατομμύριο κυβικά, μέχρι τώρα, ρίχνοντας παράλληλα την αγωγιμότητά (αλατότητά) του, η οποία είχε φτάσει σε επίπεδα όπου οι αγρότες δεν μπορούσαν να πετύχουν μεγάλη παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα στον ταμιευτήρα ξεπερνούν τα 4.200.000 κυβικά μέτρα νερού, με την αγωγιμότητα να έχει κατέβει στα 1600 microsiemens. Με δεδομένο ότι μπαίνουν καθημερινά γύρω στα 100.000 κυβικά στη λεκάνη ηρεμίας, τις επόμενες μέρες τα αποθέματα θα φτάσουν τα 5.000.000 κυβικά μέτρα και η αγωγιμότητα θα κατέβει στο ιδανικό που είναι κοντά στα 1.000 microsiemens.

Από την αρχή της περιόδου, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, επειδή στον ταμιευτήρα έμπαινε μόνο το υφάλμυρο νερό των πηγών της Μαλαύρας Καβουσίου και δεν έβρεχε, η αγωγιμότητα του νερού στα δίκτυα που αρδεύονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τα ευπαθή πρώιμη κηπευτικά είχε φτάσει τα 2.000 microsiemens, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην αποδίδουν τον κανονικό όγκο παραγωγής παρά το ζεστό καιρό.

«Δε μας απασχολούσε από την αρχή της χρονιάς τόσο πολύ ότι ήταν πάρα πολύ χαμηλές οι τιμές, όσο μας απασχολούσε το γεγονός ότι οι καλλιέργειες αρδεύονταν με αλμυρό νερό, και ο όγκος παραγωγής ήταν πολύ μικρός. Το μεγάλο μας πρόβλημα λοιπόν ήταν το κακής ποιότητας νερό και δευτερευόντως οι χαμηλές τιμές. Όταν η αγορά είναι υποτονική και οι τιμές χαμηλές, μας σώζει μόνο η μεγάλη και καλή παραγωγή η οποία ισοσκελίζει τις απώλειες», μας είπε ο φυτωριούχος κ. Γιώργος Βαρελάκης.

Επειδή το νερό που αποθηκεύεται στον ταμιευτήρα έχει άμεση σχέση με τις βροχοπτώσεις και το χιόνι που πέφτουν στα δυτικά χωριά της ορεινής Ιεράπετρας, ζητήσαμε τα βροχομετρικά στοιχεία που διατηρεί στην Καλαμαύκα ο συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος κ. Νίκος Γαρεφαλάκης για να κάνουμε τη σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Τον περασμένο Σεπτέμβρη έπεσαν στην Καλαμαύκα 30 χιλιοστά βροχής. Τον Οκτώβρη 35 και το Νοέμβρη μόνο 6 χιλιοστά. Το Δεκέμβρη προς το τέλος έπεσαν 179 χιλιοστά βροχής. Από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα το πρωί, σε 14 μέρες, υπολογίζοντας και τις χιονοπτώσεις, έχουμε φτάσει τα 240 χιλιοστά. Μέχρι το βράδυ θα έχουμε συνολικά από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα κοντά στα 500 χιλιοστά βροχής. Από τα Φώτα και έπειτα έχουν ανοίξει και τρέχουν πάρα πολύ νερό όλες οι πηγές της Καλαμαύκας. Μέρος του νερού αυτών των πηγών μαζί με το βρόχινο φτάνει στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών», μας είπε ο κ. Νίκος Γαρεφαλάκης.

Σπασίματα στην προσαγωγό του Μύρτου

Από την προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου δεν έφτανε αρκετό νερό από το ξεκίνημα της τελευταίας κακοκαιρίας στον ταμιευτήρα του φράγματος, καθώς αυτός ο φθαρμένος και σκουριασμένος αγωγός, που ζητά ο ΤΟΕΒ εδώ και χρόνια να αντικατασταθεί, είχε σπάσει τελείως σε δυο διαφορετικά σημεία.

«Επειδή από την αρχή της κατασκευής αυτού του αγωγού δεν είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο αντιδιαβρωτικό σύστημα καθοδικής προστασίας, η σκουριά τον έχει καταστήσει ευάλωτο σε κάθε πίεση. Στη θέση "Βουλίσματα", ένα χιλιόμετρο νότια του συλλεκτηρίου των Μύθων, από τις βροχοπτώσεις μετακινήθηκε το βουνό, παρέσυρε τον αγωγό και τον έκοψε σαν "αγγούρι". Ενώ μέσα στη χιονιά οι τεχνικοί του ΤΟΕΒ έδιναν τη μάχη για να φτιάξουν τον αγωγό με οξυγονοκόλληση, διαπιστώσαμε ότι είχαμε και ένα δεύτερο παρόμοιο μεγάλο σπάσιμο στο "Σαρίκαμπο", όπου ανοίξαμε χαντάκι 10 μέτρων βάθους, το οποίο αδειάσαμε τρεις φορές γιατί έπεφταν τα μπάζα από το μουλιασμένο χώμα μέσα στον αγωγό. Δύο μέρες μάς πήρε για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να ξαναβάλουμε το νερό στον αγωγό», μας είπε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Γιάννης Λιοντάκης.

«Επειδή μετά άρχισαν να λιώνουν τα χιόνια και να βρέχει έντονα, έφταναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες νερού στα συλλεκτήρια που δεν μπορούσε να τα χωρέσει ο αγωγός. Παρότι τα συλλεκτήρια είναι σύγχρονα, χρειάζεται να τα καθαρίζουμε δύο και τρεις φορές τη μέρα από τα ξερά φύλλα που κολλούν στα φίλτρα τους. Αυτή η διαδικασία μάς υποχρεώνει, για 30 λεπτά περίπου κάθε φορά, να βγάζουμε το νερό έξω από τον αγωγό. Για το λόγο αυτό, όσοι δεν ξέρουν, νομίζουν ότι κλείνουμε χωρίς αιτία τον αγωγό. Τα παράπονα που εκφράζονται από εκείνους που την ώρα του καθαρισμού βλέπουν πως δεν μπαίνει νερό στο φράγμα τα καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί υπάρχει τέτοια καχυποψία. Είναι δυνατόν να μη θέλουμε εμείς που διοικούμε τον ΤΟΕΒ να γεμίσει το συντομότερο δυνατόν ο ταμιευτήρας;», ρωτά ο κ. Λιοντάκης, που καταλαβαίνει ωστόσο και την αγωνία των αγροτών, οι οποίοι τόσον καιρό με την πρώτη βροχούλα τρέχουν στο φράγμα και κάθονται να παρακολουθήσουν το νερό που τρέχει από τους αγωγούς, τονώνοντας το ηθικό τους.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News