default-image

Αλλάζει ρότα η ΝΔ για τα προεκλογικά

Ελλάδα
Αλλάζει ρότα η ΝΔ για τα προεκλογικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εξαιρετικά πυκνός πολιτικός χρόνος της προεκλογικής εκστρατείας - εξπρές, φέρνει καθημερινά αλλαγές στο σκηνικό.

Δεν είναι θετικά τα μαντάτα για τη Νέα Δημοκρατία, γι' αυτό και αλλάζει άρδην η εκλογική τακτική του κόμματος.

Έγραφα από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, ότι οι επιλογές του επικοινωνιακού επιτελείου (λέγε με Χρύσανθο) της ΝΔ για την τακτική των εκλογών, ήταν λανθασμένες και θα τις πλήρωνε το κόμμα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα με επαληθεύουν.

Η "εκστρατεία του τρόμου" όχι απλώς απέτυχε να "συγκινήσει" τον κόσμο (πέρα από μερικές χιλιάδες συνταξιούχων που - εδώ που τα λέμε - ούτως ή άλλως ΝΔ ή κάποιο "όμορο" κόμμα θα ψήφιζαν...) αλλά "αδειάστηκε" κανονικότατα και από το εξωτερικό, αφού μόνο η πάντα ανθελληνική Bild την υποστηρίζει (κάνοντας παραινέσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ να "βάλει φρένο στους απατεώνες Έλληνες").

Η επίκληση εθνικιστικών και ξενοφοβικών αντανακλαστικών, επίσης δείχνει να αποτυγχάνει να πετύχει το στόχο της: οι "κρυφές" δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν χάνει τόσο όσο αναμενόταν (και όσο δείχνουν οι "φανερές" δημοσκοπήσεις) και από κει η ΝΔ περίμενε να εισπράξει τουλάχιστον ένα 2% επιπλέον, με τους πιο αισιόδοξους να το ανεβάζουν ακόμη και στο 3%. Βεβαίως θα υπάρξουν διαρροές (συνεχίζω να θεωρώ απίθανο να διατηρήσει η ΧΑ το 9.4% των ευρωεκλογών) αλλά θα είναι μικρότερες απ' ότι αναμενόταν και δεν θα πάνε όλες στη ΝΔ - οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι ψήφοι που φεύγουν από ΧΑ πάνε εκτός από τη ΝΔ και σε άλλα κόμματα.

Το ότι η ΝΔ αλλάζει στρατηγική ενώ οι φανερές δημοσκοπήσεις την δείχνουν ακλόνητη (με αναγωγή) περί το 30% (ένα αποτέλεσμα που είναι το λογικά αναμενόμενο "ταβάνι" της, δεδομένου των συνθηκών), παναπεί ότι οι "κρυφές" δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ διαφορετικά πράγματα.

Δεν μπορώ να υιοθετήσω καμιά απ' αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε διάφορα περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστα blog, αλλά μία τουλάχιστον που φαίνεται αξιόπιστη (καίτοι είναι εκτίμηση ενός σοβαρότατου think tank του εξωτερικού που έλαβε υπόψη του διάφορες "δημοσκοπήσεις πρεσβειών") δείχνει την ψαλίδα αντί να μικραίνει, να μεγαλώνει... πολύ. Και δείχνει επίσης το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής, το Ποτάμι μόλις στο 4%, τον ΓΑΠ οριακά εντός Βουλής και τους ΑΝΕΛ επίσης! Και ακόμη δείχνει τρίτο κόμμα την ΧΑ και τέταρτο το ΚΚΕ.

Να το ξαναπώ: μια εκλογική τακτική που προσανατολίζεται αποκλειστικά στον αρνητισμό (μην ψηφίσετε αυτούς γιατί είναι χειρότεροι από μας, θα φέρουν λιμούς σεισμούς και καταποντισμούς, θα διώξουν τους ευρωπαίους και άλλα τέτοια) ΔΕΝ μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Θα τρομάξει τους ήδη τρομαγμένους και... αυτό ήταν όλο.

Ωστόσο  και η τακτική "ψηφίστε μας γιατί έρχονται καλύτερες μέρες", δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, όταν η κατάσταση κάθε μέρα στα δυόμιση και πλέον χρόνια που κυβερνάς, χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει. Ανεξαρτήτως τι λένε τα νούμερα, ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει.

Οπότε, τι θα μπορούσε να κάνει επικοινωνιακά η ΝΔ; Πολλά και τίποτε, αλλά δεν είναι η θέση μου να δώσω προτάσεις για την αποτελεσματικότερη προβολή της ΝΔ και του έργου της, έχει προσλάβει πολλά καλοπληρωμένα στελέχη για να την κάνουν αυτήν την δουλειά (και την κάνουν.... πολύ άσχημα, όπως διαπιστώνετε και σεις).

Υπάρχουν βεβαίως και οι "λαγοί" που μπορεί να βγάλει από το καπέλο η κυβέρνηση τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Ο Ξηρός απέτυχε να προσφέρει τα ωφέλη που περίμεναν στην Συγγρού - πράγμα που δείχνει αν μη τι άλλο, ότι ο κόσμος δεν μπερδεύει τις εκλογές με τα επικοινωνιακά σόου. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει στην φαρέτρα και πιο... φαρμακερό βέλος. Θα δείξει... Πάντως τόσο "γκανιάν" λαγός που να ανατρέψει την διαμορφωμένη κατάσταση, δεν υπάρχει. Εκτός από... πολύ, πολύ ακραία πράγματα.

Απρίλης-Μάης, κοντά το θέρος. Σε ένα ενδεκαήμερο θα ξέρουμε τι επιλέγει ο κυρίαρχος λαός ως "λύση της επόμενης ημέρας". Θα χρειστεί λίγο παραπάνω για να διαπιστώσουμε τι... ψάρια πιάνει αυτή η "λύση" και αν είναι "λύση" ή... γόρδιος δεσμός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News