Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Μεγάλες απώλειες-Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Ενώ το χιόνι που έπεσε την περασμένη εβδομάδα στην ημιορεινή και στην ορεινή Ιεράπετρα λιώνει σιγά-σιγά και ενώ από χθες νέες χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, οι αγρότες που επισκέπτονται τα αγροκτήματά τους αντικρίζουν σπασμένα τα ελαιόδεντρά τους από το βάρος του χιονιού, και τον ελαιόκαρπο σε ποσοστό πάνω από 35% να βρίσκεται στη γη. Μικρότερες ζημιές έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή και τα υπαίθρια κηπευτικά, δεδομένου ότι οι καλλιεργημένες εκτάσεις δεν είναι πολύ μεγάλες στην ορεινή Ιεράπετρα.

«Στα ελαιόδεντρα του χωριού μου, της Καλαμαύκας, οι απώλειες του ελαιόκαρπου και των σπασμένων κλώνων από το χιόνι, το χαλάζι και την ανεμοθύελλα είναι πολύ μεγάλες. Ζημιές υπάρχουν ακόμη στην Πρίνα στην ορεινή Ανατολή, στις Μάλλες, στο Χριστό, στο Σελάκανο, στο Ορεινό, στα Σχινοκάψαλα και στον Άγιο Ιωάννη. Όσοι δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τις ελιές τους έχουν χάσει περισσότερο από το 30% της παραγωγής τους. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται και πρέπει να ζητήσουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όπου είναι κανονικά και υποχρεωτικά ασφαλισμένοι», μας είπε ο έμπορος ελαιολάδου και ελαιοπαραγωγός κ. Γιώργος Νικολαράκης από την Καλαμαύκα.

Σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο από την Καλαμαύκα οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες.

«Στο Χριστό, στο Μεταξοχώρι, στις Μάλλες και στο Σελάκανο δεν είχε μαζευτεί ούτε το 10% των ελαιοδέντρων. Οι παραγωγοί που είχαν βεντέμα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τόπους. Οι κλώνοι των ελαιόδεντρων που σήκωναν το βάρος του ελαιόκαρπου δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού που έφτασε σε κάποιες περιοχές το 1,5 μέτρο και έσπασαν. Ο ελαιόκαρπος ραβδίστηκε από την ανεμοθύελλα και το χαλάζι, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν στα κτήματά τους, να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής, γιατί τους πρόλαβε η νέα χιονιά», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγγουράκης.

Στην ανατολική βόρεια Ιεράπετρα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. «Στο Ορεινό υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Οι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν ούτε τις μισές από τις ελιές τους και τους τα χάλασε ο χιονιάς.

Το χιόνι στο χωριό μας ξεπέρασε το ένα μέτρο και, επειδή τα ελαιόδεντρα ήταν κατάφορτα, από το βάρος του ελαιόκαρπου και του χιονιού έσπασαν πάρα πολλά δέντρα. Όσα δεν έσπασαν, έχασαν πάνω από το 35% του ελαιόκαρπου, ο οποίος ραβδίστηκε από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα, πέφτοντας στη γη. Οι παραγωγοί που πέρασαν μια δύσκολη χρονιά πέρυσι θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο πληρώνουν κάθε χρόνο», μας είπε ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ορεινού κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας ενημέρωσε τους δημότες του ότι έγινε αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ για τη χιονόπτωση και τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας.

Οι ζημιωθέντες παραγωγοί όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Ιεράπετρας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά σε διάφορες καλλιέργειες όπως ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και κηπευτικά, μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ στους κατά τόπους ανταποκριτές με τα παρακάτω δικαιολογητικά: α) Δήλωση καλλιέργειας έτους 2014, β) αριθμό δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, γ) ΑΦΜ, και δ) τον αριθμό του λογαριασμού τους στην Τράπεζα Πειραιώς/Αγροτική», μας είπε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών κ. Αντρέας Παπαδοπετράκης.  

Νίκος Πετάσης

Σχόλια