default-image

Εγκρίθηκε η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας

Ελλάδα
Εγκρίθηκε η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι αυτό αφού, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της  Δημοτικής Αστυνομίας, κάνοντας μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 με 192.000 ευρώ περίπου και με 241.000 ευρώ τα επόμενα έτη.

Παράλληλα, αναφέρεται πως θα ιδρυθούν πέντε Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και από ένα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος), ενώ θα συσταθούν και 17 Γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας στα Αστυνομικά Τμήματα:  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης,  Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πατρών, Κω,  Χανίων και Ηρακλείου.

Τα Τμήματα της Δημοτικής Αστυνομίας θα στελεχωθούν από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, δημοτικούς αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό και θα λειτουργούν καθημερινά σε 24ώρη βάση.

Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή με το έμβλημα της ΕΛΑΣ, σφυρίχτρα, χειροπέδες, αστυνομική ράβδο και συσκευή επικοινωνίας με το Τμήμα.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Αστυνομικών, όπως αναφέρει το news247.gr,  είναι η αφαίρεση πινακίδων των αυτοκινήτων και δικύκλων, η αφαίρεση άδειας οδηγού και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και η επιβολή προστίμων για όσους σταθμεύουν παράνομα, ενώ πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλλουν και για άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ακόμη, εντός των ευθυνών τους είναι ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου λειτουργίας κάθε μορφής καταστήματος και η σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ έχουν την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Περισσότερα: Δικαιοσύνη, Αστυνομία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News