default-image

Δήμαρχος Πλατανιά για τη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων

Κρήτη
Δήμαρχος Πλατανιά για τη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανησυχία των αγροτών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων, αλλά και του τρόπου φορολόγησης των αγροτικών τους εισοδημάτων, εκφράζει ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης με το υπ' αριθμ.1248/8-1-2015 έγγραφό του προς τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Σαββαΐδου και παρακαλεί να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του.

Στο έγγραφό του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι γίνεται εξομοίωση του αγροτικού εισοδήματος με το εισόδημα από βιοτέχνες, χωρίς να μπορούν να έχουν την οργάνωση μιας βιοτεχνίας, και πολύ σωστά προέβλεπε ο Ν. 1642/1986(Φ.Π.Α.) την ένταξή τους στο Ειδικό Καθεστώς Φορολόγησης.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι καταβαλλόμενες ενισχύσεις μέσω της Κ.Α.Π. ή άλλου μηχανισμού ενίσχυσης να φορολογούνται, ειδικά μάλιστα για τους αγρότες που κατέχουν μικρό κλήρο, κάτι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών», αναφέρει.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά μάλιστα ότι, αν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρξει μαζική εγκατάλειψη μεγάλου μέρους καλλιεργειών.

Επίσης ζητά να υπάρχει αφορολόγητο ποσό για τα αγροτικά εισοδήματα, όπως σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αγρότες προσφέρουν προσωπική εργασία για την απόκτηση του εισοδήματός τους.

Τέλος ο δήμαρχος Πλατανιά αναφέρει και μια σειρά άλλων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων και προκειμένου να αρθούν μεγάλες αδικίες σε βάρος τους προτείνει την αναστολή εφαρμογής του νόμου ή την άμεση τροποποίηση των άδικων διατάξεων.

Τελειώνοντας ο κ. Μαλανδράκης παρακαλεί όπως γίνουν δεκτές οι προτάσεις του, περί μη φορολόγησης των αγροτικών ενισχύσεων επιδοτήσεων, καθώς και η δημιουργία ενός αφορολόγητου ποσού για τη συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων, με δεδομένο ότι πλέον τηρούν τα ανάλογα φορολογικά στοιχεία και ως εκ τούτου παραλείπεται η δυνατότητα αποφυγής φορολόγησης του αγροτικού τους εισοδήματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News