default-image

Η συχνή χρήση «έξυπνων» συσκευών προκαλεί ρυτίδες

Επιστήμη
Η συχνή χρήση «έξυπνων» συσκευών προκαλεί ρυτίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρυτίδες γύρω από τον λαιμό και σακούλιασμα του δέρματος στα μάγουλα, από το συνεχές σκύψιμο πάνω από τις οθόνες, προκαλεί η συχνή χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) και υπολογιστών - ταμπλετών (tablets), όπως υποστηρίζουν Βρετανοί δερματολόγοι.

Η νέα προειδοποίηση ακολουθεί άλλες ότι οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται τα βράδια, δυσκολεύουν στον ύπνο. Οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη χαλαρώνει το δέρμα και σακουλιάζει τα μάγουλα δημιουργώντας ιδίως μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα. Η κατάσταση αυτή συναντάται κυρίως σε άτομα 18 έως 39 ετών, που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές και σκύβουν πάνω από την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα.

Ο δερματολόγος δρ Κρίστοφερ Ρόουλαντ της Κλινικής του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», δήλωσε ότι «το πρόβλημα των ρυτίδων και το σακούλιασμα στα μάγουλα και τον λαιμό κάποτε άρχιζε στο τέλος της μέσης ηλικίας, όμως κατά την τελευταία δεκαετία έχει γίνει πια πρόβλημα μιας γενιάς νέων ανθρώπων. Ενώ παλαιότερα οι μεσήλικοι ανησυχούσαν κυρίως για τις ρυτίδες από το στόμα τους και πάνω, οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι, εξαιτίας της νέας τεχνολογίας, το πρόβλημα έχει πια επεκταθεί στο κάτω μέρος του προσώπου, στον λαιμό και στο πάνω μέρος του στήθους. Η συχνή χρήση οθονών έρχεται να προστεθεί στη φυσιολογική φθορά, στη μείωση της ελαστικότητας και στη χαλάρωση του δέρματος με το πέρασμα του χρόνου. Οπως είπε ο Κρίστοφερ Ρόουλαντ, οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως εστιάζουν την προσοχή τους στο πρόσωπό τους και όχι στην περιοχή του λαιμού τους, όμως η τελευταία, εκτός του ότι είναι συνεχώς εκτεθειμένη στον ήλιο (λόγω και της μόδας), δέχεται επίσης πρόσθετες πιέσεις, όσο περισσότερο μια γυναίκα κοιτάζει χαμηλά σε κάποια οθόνη.

Μάλιστα, γαλλική εταιρεία καλλυντικών ισχυρίζεται ότι δημιούργησε την πρώτη κρέμα που είναι κατάλληλη για το νέο «τεχνολογικό» πρόβλημα του δέρματος, περιέχοντας ένα νέο μόριο που βοηθάει το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητά του. Το δέρμα γίνεται ολοένα λιγότερο ελαστικό όσο περνάει ο χρόνος, καθώς μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου.

Πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε εξάλλου ότι ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνέκρινε τις συνέπειες της ανάγνωσης των παραδοσιακών έντυπων βιβλίων και των ηλεκτρονικών, λίγο πριν από τον νυχτερινό ύπνο. Γενικότερα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε πηγές φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φυσικά, ό,τι και να διαβάζουμε, μάλλον το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί είναι οι συνέπειες που θα έχει στον νυχτερινό μας ύπνο. Ωστόσο όλο και εντείνεται η ανησυχία για την έκθεσή μας στις διάφορες πηγές φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News