Ειδήσεις

Διέσωσαν με ελικόπτερο το πλήρωμα του ακυβέρνητου πλοίου

Με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού διασώθηκαν τα έξι μέλη του πληρώματος του πλοίου "Mare" που είχε παρασυρθεί ακυβέρνητο έξω από τις ακτές του Κολυμπαρίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, «απογευματινές ώρες της Τρίτης 13 Ιανουαρίου 2015, μετά από σχετικό αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ελικόπτερο τύπου AEGEAN HAWK του Πολεμικού Ναυτικού, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, διέσωσε το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου "Μare" (σημαίας Αγίου Βικεντίου), που βρισκόταν σε κίνδυνο, στην περιοχή βορείως Κολυμβαρίου Χανίων.

Το πλήρωμα του εν λόγω εμπορικού, που αποτελείται από τρεις Τούρκους, δύο Αζέρους και έναν Γεωργιανό, μεταφέρθηκε σώο στο αεροδρόμιο της 115 ΠΜ στα Χανιά».

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τα έξι άτομα από την 115 ΠΜ και τα μετέφερε για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ κοντά στο πλοίο το οποίο είναι αγκυροβολημένο έσπευσαν τρία ρυμούλκα προκειμένου να το δέσουν και να το μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Το φορτηγό πλοίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά του Κολυμπαρίου στον κόλπο, προκειμένου να προφυλαχθεί από το ξέσπασμα των καιρικών φαινομένων και τους ισχυρότατους ανέμους.

Ωστόσο, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν εξακριβωθεί, οι άγκυρές του σπάσανε και το πλοίο άρχισε να κινείται ανεξέλεγκτα σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων ανοιχτά του Κολυμπαρίου.

Η κατάσταση ήταν κρίσιμη, καθώς δεν ήταν δυνατό να ελεγχθεί το πλοίο και το εξαμελές πλήρωμά του βρισκόταν στο έλεος των κυμάτων με κίνδυνο είτε το σκάφος να παρασυρθεί ακυβέρνητο προς τα ανοιχτά, είτε να το ρίξουν τα κύματα στην ακτή ή σε κάποια ξέρα.

Επιτόπου έσπευσαν δύο ρυμουλκά καθώς και δύο περιπολικά του Λιμενικού προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια, ενώ για παν ενδεχόμενο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού του Κολυμπαρίου έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το πλοίο φέρει σημαία του Αγίου Βικεντίου και εξέπεμψε SOS ενώ βρισκόταν 1 ναυτικό μίλι από τη στεριά, κοντά στα Αφράτα.

Το εξαμελές πλήρωμα δήλωσε νωρίτερα ότι θα εγκαταλείψει το πλοίο, όμως έπειτα από συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Χανίων και το Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ που συντόνισαν την επιχείρηση διάσωσης κάτι τέτοιο απεφεύχθη.

Σχόλια