Ειδήσεις

ΕΛ.ΑΣ.: "Θύελλα" στο Λασίθι για την έλλειψη προσωπικού

Νέα τρικυμία στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη προκαλεί η συνεχιζόμενη καταστρατήγηση του Προεδρικού Διατάγματος για την εβδομαδιαία απασχόληση των αστυνομικών. Η επίκληση του «αναγκαίου κακού» για να καλυφθούν «αδήριτες ανάγκες» δεν είναι πλέον ικανή για να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έρχονται αυτήν τη φορά από τους συνδικαλιστές του Λασιθίου.

Η τοπική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων έσπευσε να εκφράσει τη σφοδρή αντίδρασή της με αφορμή την αιφνιδιαστική επιστράτευση δυο αστυνομικών, εν μέσω εορτών, προκειμένου να πλαισιώσουν μεταγωγή 25 κρατουμένων από το Ηράκλειο στον Πειραιά.

Αυτό είχε ως συνέπεια το πρόγραμμα των υπηρεσιών από τις οποίες προέρχονται οι αστυνομικοί να τιναχτεί στον αέρα μέσα στις γιορτές. Αφενός οι αστυνομικοί απουσίαζαν από τα καθήκοντά τους, την ώρα που η έλλειψη προσωπικού στις τοπικές υπηρεσίες αγγίζει το 40%, αφετέρου δε με το φαινόμενο του «ντόμινο, οι συνάδελφοί τους κλήθηκαν άρον-άρον να επιστρέψουν στις θέσεις, είτε να αλλάξουν βάρδιες την τελευταία στιγμή, για να καλυφθούν τα κενά.

«Διατάχθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς να ενισχύσουν ξανά το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου, μόλις δύο ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μεταγωγής», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης, η οποία συνεχίζει με αιχμηρό τρόπο και αναφέρει: «Αντί να ανταλλάσουμε ευχές και μηνύματα αισιοδοξίας για το νέο έτος, όμοια με αυτά που αναφέρετε στις ευχετήριες κάρτες σας, επανερχόμαστε για να θίξουμε ένα θέμα, για το οποίο μας είχατε δηλώσει πως θα δώσετε λύση. Η έκδοση της ανωτέρω διαταγής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πρόσφατες διαταγές σας, όσον αφορά την έγκαιρη υποβολή αιτημάτων ενίσχυσης υπηρεσιών δικαιοδοσίας σας, που αφορούν στο χρόνο εργασίας και το χρόνο ανακοίνωσης της υπηρεσίας, προς αποφυγή πειθαρχικών και ενδεχομένως ποινικών συνεπειών».

Η αλλαγή του εβδομαδιαίου προγράμματος των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα έπρεπε να σηματοδοτήσει την αναζήτηση πειθαρχικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών σε βάρος των διοικητών που το έπραξαν, όπως προβλέπει κατηγορηματικά από το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει μείνει στα χαρτιά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ηλίας Νταραράς, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ήταν εξίσου καυστικός , χαρακτηρίζοντας προκλητικό τον τρόπο με τον οποίο αθετήθηκαν οι δεσμεύσεις για την τήρηση της νομιμότητας, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στην ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποίησαν το θέμα οι συνδικαλιστές του Λασιθίου, σπεύδουν όμως να προειδοποιήσουν για μια ακόμη πιο σημαντική επίπτωση της τακτικής που ακολουθείται, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στη διαδικασία των μεταγωγών.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., στη συγκεκριμένη μεταγωγή - όπως γίνεται σχεδόν πάντα, σύμφωνα με τους ίδιους - οι αστυνομικοί που ενίσχυσαν το Τμήμα Μεταγωγών Ηρακλείου συνόδευσαν με προφορική εντολή μόνο και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλοδαπό κρατούμενο και ξεκίνησαν από τις υπηρεσίες τους χωρίς να εφοδιαστούν καν με φύλλο πορείας ή διαταγή συνοδείας. Οι ίδιοι θέτουν αμείλικτα ερωτήματα για το μπαλάκι των ευθυνών που θα ακολουθούσε αν συνέβαινε οτιδήποτε στους συνοδούς αστυνομικούς, είτε τον ίδιο τον κρατούμενο, κατά την διαδρομή προς το Ηράκλειο. Επιπλέον επικαλούνται μαρτυρίες αστυνομικών, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται ότι δεν πληρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο πλοίο με το οποίο μεταφέρονται οι κρατούμενοι.

Τι απαντά η ΓΑΔ Κρήτης: «Ακολουθήθηκε η διαδικασία»

Η "Νέα Κρήτη" ζήτησε την απάντηση της ΓΑΔ Κρήτης, στελέχη της οποίας διευκρίνισαν πως ακολουθήθηκε η διαδικασία που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση και ισχύει για όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις. Οι συνδικαλιστές του Λασιθίου στην ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως κατανοούν την έλλειψη δύναμης του Τμήματος Μεταγωγών, που ανέρχεται στο 35% περίπου της προβλεπόμενης οργανικής, ωστόσο χαρακτηρίζουν παράλογη και αναιτιολόγητη την απόσπαση δέκα αστυνομικών του συγκεκριμένου Τμήματος σε άλλες υπηρεσίες της Κρήτης, καλώντας την ηγεσία της ΓΑΔ Κρήτης να αντλήσει από εκεί προσωπικό όταν είναι απαραίτητη η επάνδρωση των μεταγωγών.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια